Görüş Bildir
Haberler
Hürrem Sultan Kimdir? Kanuni Sultan Süleyman'ın Eşi Haseki Hürrem Sultan'ın Hayatı ve Ölümü...

Hürrem Sultan Kimdir? Kanuni Sultan Süleyman'ın Eşi Haseki Hürrem Sultan'ın Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
13.09.2021 - 11:27

Osmanlı İmparatorluğu'nun onuncu padişahı I. Süleyman'ın nikahlı eşi olan Hürrem Sultan, Haseki Sultanlık yapmıştır. Hürrem Sultan cariye olarak girdiği haremde en popüler Valide Sultan olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra Hürrem Sultan'ın oğlu II. Selim tahta geçmiştir. Peki, Hürrem Sultan kimdir? İşte padişah Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi ve padişah II. Selim'in annesi olan Hürrem Sultan'ın hayatı ve ölümü hakkında merak edilenler haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürrem Sultan Kanuni Sultan Süleyman'nın 4 eşinden biridir. Ancak Hürrem Sultan eşler arasında en güçlüsüdür. Padişahtan 6 çocuk sahibi olan Hürrem'in oğlu Selim babasının ölümünden sonra tahta geçmiştir.  İşte Hürrem Sultan'ın hayatı ve ölümü...

HÜRREM SULTAN KİMDİR? 

HAYATI 

Hürrem Sultan'ın Ukrayna'da doğduğuna dair bilgiler olsa da saraya gelmeden önceki hayatı ile ilgili kesin bilgiler bulunmamaktadır. Ancak Kanuni Sultan Süleyman ile tanıştığı yer olan Topkapı Sarayı'na Süleyman'ın ilk padişahlık yıllarında geldiği düşünülmektedir.Bu dönemde Kanuni Mahidevran Sultan ile evlidir ve oğlu Şehzade Mustafa'da bulunmaktadır. Kanuni ile Hürrem arasında arasında büyük bir aşk yaşanır. Kanuni, Hürrem'e şiirler yazar ve onunla nikahlanır. Haremde bir cariye olan Hürrem nikahtan sonra Mahidevran Sultan'dan daha üst bir mertebeye sahip olur. Hürrem Sultan o kadar güçlenir ki, Kanuni'nin en yakın arkadaşı Pargalı Damat İbrahim Paşa ve oğlu Şehzade Mustafa'nın boğdurulmasının arkasındaki isim olarak görülür. Hürrem Sultan'ın amacı tahtın ilk varisi olan Mustafa'yı ortadan kaldırarak kendi oğlunu tahtın varisi yapmaktır. Kızı Mihrimah Sultan'ın eşi Damat Rüstem Paşa'nın sadrazamlığa getirilmesinin arkadasındaki isim de Hürrem Sultan'dır. 

Hürrem Sultan devlet işleri ile de ilgilenerek divan toplantılarını tel örgülü bir pencereden izlemiştir. Bu konuda bir ilk olan sultanın mührü de bulunur.

ÖLÜMÜ

Hürrem Sultan, 15 Nisan 1558’de İstanbul’da, eşi Kanuni Sultan Süleyman'dan önce vefat etti. Hayatını adadığı tahtın varisi olarak çocuklarını bıraktı. 

HÜRREM SULTAN'IN ÇOCUKLARI

Şehzade Mehmed

Mihrimah Sultan

Şehzade Abdullah

II. Selim (Babası I. Süleyman'dan sonra tahta çıktı)

Şehzade Bayezid

Şehzade Cihangir

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
7
7
3
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mustafa Hakan Kaya

İçeriği hazırlarken muhteşem yüzyıl dizisini izlemişsin galiba..