Görüş Bildir

Bu haber taslak halindedir!

Haberler
Haddimizi Bilip Bir Noktada Durmamız ve Daha Fazla Espri Yapmamamız Gereken Hassas Konular

etiket Haddimizi Bilip Bir Noktada Durmamız ve Daha Fazla Espri Yapmamamız Gereken Hassas Konular

Meltem
31.05.2018 - 09:57

Çağımızın en büyük sorunlarından biri her konuda şaka yapılabileceğini zannetmemiz. Espriler havada uçuşuyor, çoğu zaman gülüyor eğleniyoruz ama bazı noktalarda bunu sürdürmek gerçekten komik değil. Herkesin hayatına kimse karışamasa da durmamız gereken yerleri bilmeli, buna göre pozisyon almalıyız. İşte esprisi yapılması durumunda buz gibi hava estirebilecek ve insanları sizden uzaklaştırabilecek konular…

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Travmatik geçmiş

Siz her istediğinizin yapıldığı mükemmel bir çocukluk ya da rahat bir ergenlik geçirmiş olabilir; hiçbir baskı ya da tacize maruz kalmadan büyümüş olabilirsiniz ancak insanların yaraları var ve hep olacak. Bu nedenle geçmişe dair şakalar yaparken en az iki kere düşünün ve adımınızı ona göre atın. Ummadığınız bir cevapla ya da gözyaşlarıyla karşılaştıktan sonra iş işten geçebilir.

"Ama her şeyin şakası yapılır."

Pek çok konuda espri yapabilir ve istediğimizi söyleyebiliriz ancak durmamız gereken yerleri bilmemiz çok önemli. Yukarıda da söylediğimiz gibi, karşınızdaki kişiden alacağınız tepki sizi perişan edebilir. 

Peki ama neden? Aslında cevap çok basit. Herhangi bir tedavi görmediysek, beynimiz travmatik olayları arka plana iter ve hiç olmadık zamanlarda karşımıza çıkarır. Yaptığınız şakaların nereye gidemeyeceğini bilmeyen siz ve bu travmasıyla birdenbire karşılaşan kişi... 

Siz en iyisi iki kere düşünün.

Ne olduğunu bilmediği, anlamadığı bir savaştan henüz çıkmış, muhtemelen yakınlarını kaybetmiş bir çocuğa bu şaka yapılmamalı mesela...

2. Soykırım

2. Soykırım

Siyasal, ulusal, ırksal ya da dinsel bir nedenle azınlık durumundaki bir insan topluluğunu soyca yok etmeyi amaçlayan toplu öldürme eylemine soykırım diyor sözlükler. Toplu olarak öldürme eylemi. Bir toplumu tamamen ortadan kaldırmaya yönelik olarak yapılan ve sebebi ne olursa olsun canice olan soykırımla ilgili şaka yapmak gerçekten çok aciz bir davranış.

Peki bu neden hassas bir konu?

Peki bu neden hassas bir konu?

Çünkü insanlarda yara ya da travma oluşturan bu tip olayların ardından çözüm üretmezsek yaptığımız tüm espriler ve şakalar işi sulandırmaktan öteye gitmez. 'Ben konuyu hafifletmek istiyordum yoksa tabii ki ciddi bir konu' diyorsanız, haksızsınız. Bu konuda hafifletilecek bir durum yok zira.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Allah Hitler'den razı olsun."

"Allah Hitler'den razı olsun."

Yıldız Tilbe, bu tweet'iyle pek çok kesimden tepki aldı. Sonunda pişman olmadığını, hâlâ aynı şekilde düşündüğünü dile getirse de biz söyleyelim; soykırımın şakası olmaz. Ne yapmış olursa olsun, hiçbir topluluk bu şekilde tehdit edilmez.

3. Fiziksel engeller

3. Fiziksel engeller

Yaşamadığınız bir konu hakkında atıp tutmak, espri yapmak, insanları eleştirmek ya da dalgaya almak çok kolaydır elbette. Konuşma engeli olan birini taklit etmek, tekerlekli sandalyede oturan birine itme şakası yapmak, gözleri görmeyen birini yanlış yönlendirmek sık yapılan şakalardan... Kimseyi görmediyseniz bile mutlaka Mehmet Ali Erbil şovlarında karşılaşırsınız.

"Bunun da şakası yapılmaz" diyenlere özel...

Kısa bir zaman önce metroda engellilerin güvenliği için yapılan kemeri bağlayarak engelli taklidi yapan genç kadın epey tepki almıştı, hatırlarsınız. Sonradan özür dilese de olanlar olmuştu.

Peki neden engelliler ya da engelleriyle ilgili espriler yapamıyoruz?

Peki neden engelliler ya da engelleriyle ilgili espriler yapamıyoruz?

Aslında bu konunun çünküsü yok. İnsanların engelleriyle ilgili şaka yapmak, bunu espri malzemesi haline getirmek sizi komik yapmaz; düşüncesiz, nerede ne söyleyeceğini bilmeyen, patavatsız biri yapar.

4. Mezhep

4. Mezhep

Bir dinin anlayış ve görüş ayrılıkları dolayısıyla ortaya çıkan, belirli kuralları, kendi içinde tutarlı inanç ve davranış bütünlüğü bulunan büyük kollarından her birine mezhep diyoruz. İnsanlar mezheplerini kendileri seçmiyorlar, dolayısıyla gereklerini yerine getirip getirmedikleri ya da kurallarına uyup uymadıkları yalnızca onları bağlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Cinsel yönelim

5. Cinsel yönelim

Eşcinseller kendi aralarında şaka yapıyor olabilirler ama bu sizin de aynı esprileri yapabileceğiniz ya da onları bir şekilde eleştirebileceğiniz anlamına gelmiyor.

İyi de bu konuda neden espri yapamıyoruz?

İyi de bu konuda neden espri yapamıyoruz?

Çünkü homofobik oluyorsunuz, yaptığınız şakanın ardında nefret barındırıyorsunuz. Mümkünse siz şaka yapmayın.

6. Dış görünüş

6. Dış görünüş

İnsanlar şişman, zayıf, uzun, kısa, esmer, sarışın, büyük burunlu, iri dudaklı, kırmızı yanaklı olabilir; kısacası sizden farklı görünebilir. Bu, o insanlarla dalga geçmenizi mantıklı kılmaz.

Şişman bir kadına sorulan 'Kaç aylık?' şakasının nelere yol açacağını bilemezsiniz, yapmayın.

"Güzellik görecelidir ama biz de inceden dalgamızı geçeriz" diyenlere özel...

"Güzellik görecelidir ama biz de inceden dalgamızı geçeriz" diyenlere özel...

Burnu büyük olduğu için birkaç defa ameliyat olan ve her fırsatta kendisiyle dalga geçenlere karşılık en çok kendisi espri yapan İrem Derici son olarak verdiği kilolar sonrası hastanelik olmuştu, hatırlarsınız. İşte aynı İrem Derici'nin tükenmişlik sendromu teşhisiyle kısa bir süre tedavi göreceği iddia edildi. Bilin bakalım neden?

😞

7. Ölüm

7. Ölüm

Bunu açıklamaya gerek var mı, bilemiyoruz ama söyleyelim. Birine öldüğünüze ya da bir yakınının öldüğüne dair şaka yaptığınızda komik değil vicdansız oluyorsunuz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

🙏

8. Irk

8. Irk

Özellikle ülkemizde incecik bir çizgi olan ve sık sık geçilen ırkçılık konusunda yapılan göndermeler, şakalar, espriler bir türlü bitmiyor. Bu konuyu ciddi ciddi politik bir malzeme haline getirenler de oluyor elbette ama ırk nefreti insanlığın sonunu getirebilecek konulardan biridir.

👇

9. Ekonomik durum

İnsanların içinde bulunduğu ekonomik durumla dalga geçmek en hafif tabirle aymazlıktır. Neden diyorsanız, alttaki haberin görseline bakabilirsiniz. 👇

İşte nedeni...

İşte nedeni...

10. Cinsel istismar

10. Cinsel istismar

Cinsel istismardan espri malzemesi çıkarmak, tacizi ve tecavüzü meşrulaştırmaktan öteye gitmez. Bunu kanıksadıktan sonra her şeyin daha iyiye gidebileceğini söyleyebiliriz galiba...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Futbol medyasında geçmişten günümüze hep kullanılır...

Futbol medyasında geçmişten günümüze hep kullanılır...

Ne diyelim ki?

Gerçekten çok yazık...

Tüm bunları sırf troll'lük olsun, sosyal medyada eğlenilsin diye yapıyorsanız artık kendinizi eleştirme vakti gelmedi mi?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1024
108
60
57
29
14
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aysun Bulut

Her başlık ayrı ayrı korkunç.Aklımda kalan Suriyeli mazum çocuğun korkutulması.İçim acıdı her ne kadar ülkemize yayılmış olsalarda sevmesemde.Sonuçta o bir ç... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

bunu siz mi söylüyorsunuz?....hergün birilerinin veya bişeylerin üzerinden dalga geçmek için twitter yazılarını,capsleri,videoları gözümüze gözümüze sokan si... Devamını Gör

Jenatte

Oneido'nun yapıp yapabileceği en kaliteli içerik. Elinize sağlık.