Görüş Bildir
Haberler
Haçlı Seferleri Döneminde İnşa Edilmiş: Yalova'da Kayıp Bizans Kalesi Sular Altında Bulundu

etiket Haçlı Seferleri Döneminde İnşa Edilmiş: Yalova'da Kayıp Bizans Kalesi Sular Altında Bulundu

Yalova'nın Altınova ilçesinde, 2 yıldır sürdürülen Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması kapsamında, Bizans döneminden kalma Kibatos Kalesi keşfedildi. 

Kalenin, 1069 yılındaki 1. Haçlı Seferi’nde yapıldığı bildirilirken, yaşanan şiddetli depremlerden ötürü su altında kalmış olabileceği ifade ediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4 bin 200 metrekare genişliğinde

4 bin 200 metrekare genişliğinde

DHA'nın aktardığı bilgiye göre, Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması kapsamında Bizans döneminden kalma bir sualtı kalesi keşfedildi.

Tespit edilen kale, yüzeyin 3 buçuk metre altında bulunurken, yapının 4 bin 200 metrekare alana yayıldığı tespit edildi.

Altınova Belediyesi, Uludağ Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu’nun katkılarıyla gerçekleştirilen çalışmayı, öğretim Üyesi Dr. Serkan Gündüz, Leicester Üniversitesi’nden Işıl Akalan Gündüz, Sinop Üniversitesi’nden Harita Mühendisi İlke Ekioğlu ve öğrencilerden oluşan bir ekip sürdürdü.

'Kalenin Kibatos-Civetot kalesi olduğu düşünülmektedir'

'Kalenin Kibatos-Civetot kalesi olduğu düşünülmektedir'

Konuyla ilgili olarak, Hersek Lagünü kıyısında bir basın toplantısı düzenleyen Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, iki yıllık bir çalışmanın ardından kalenin keşfedildiğini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

''Tarih sahnesinde oldukça önemli bir yerde bulunmasına rağmen yeri kesin olarak lokalize edilemeyen bu kaleyi bulmak, araştırmamızın başlama nedenlerinden biriydi. Bizans İmparatoru Alexius’un İngiltere’nin tarihini değiştiren 1069 yılındaki Hasting Muharebesi’nden kaçan Anglo-Saxon askerler için, araştırma sahamız içerisinde bir kale inşa ettiği yazılı belgelerden biliniyordu. Söz konusu kaleyi bulmak için 2 yıldır bölgede yaptığımız çalışmalar ve kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, Helenopolis yakınlarında Hereke Kalesi’nin karşı yakasında limanı olan deniz kalesi aramaktaydık. Helenopolis (Hersek) ile Karamürsel arasında tespit edilen yapının mimarisinin, yazılı belgelerdeki ifadelerle oldukça benzemesi nedeniyle kalenin, Kibatos -Civetot Kalesi olduğu düşünülmektedir.''

'Kale 1096 yılında çok büyük önem kazandı'

'Kale 1096 yılında çok büyük önem kazandı'

Oral, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kibatos-Civetot Kalesi, 1096 yılında I. Haçlı Seferleri sırasında çok büyük bir önem kazanmıştır. 1095 yılında Papa’nın Haçlı seferi çağrısından hemen bir yıl sonra 1.Haçlı Seferi olarak adlandırılan ilk sefer başlamıştır. Söz konusu sefer için Konstantinopolis’e gelen Haçlıları başkentten uzaklaştırmak isteyen Alexios, bu kitleyi Kibatos Kalesi’ne göndermiştir. İki yoldan bu kaleye gidilmiştir. Deniz üzerinden direkt olarak kaleye gidenler olduğu gibi, karadan da Nicomedia üzerinden ordular buraya gelmiştir. Çeşitli kaynaklarda 25 bin-600 bin kişi gibi sayılardan bahsedilmektedir.''

'Esas çalışmalar bundan sonra başlayacak'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
414
108
34
8
6
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
coksoverhepsover

Helal olsun bize bu şekilde araştırma ruhunu kaybetmemiş hep yeniyi arayan insanlar lazım hazıra konupta bir bok olunmuyor çünkü.

hamsi-bogart

TOKİ YE DEVREDİN SİTE YAPSIN