Görüş Bildir
Haberler
Zeus Mağarası: Afrodit'in Yüzerek Güzelleştiği ve Meryem Ana'nın Suyunda Yıkandığı Efsanevi Mağarayı Keşfedin

Zeus Mağarası: Afrodit'in Yüzerek Güzelleştiği ve Meryem Ana'nın Suyunda Yıkandığı Efsanevi Mağarayı Keşfedin

Özge Tepe
22.08.2022 - 21:51

Zeus Mağarası, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde Güzelçamlı beldesinde yer alan tarihi ve doğal bir alan. Tanrılar tanrısı Zeus'un kardeşi Poseidon'un gazabından kaçıp sakinleşmesini beklemek için buraya sığındığına inanılıyor. Dilden dile anlatılan efsanelerle günümüze kadar ulaşan Zeus Mağarası, gerek buz gibi suyuyla gerekse de tam dibinde yer alan çamuruyla turistlerin Güzelçamlı'daki gözdesi.

Bu içerikte Zeus Mağarası hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zeus Mağarası Hakkında Bilgi

Zeus Mağarası Hakkında Bilgi

Zeus Mağarası, Aydın ilinin Kuşadası ilçesinin Güzelçamlı beldesinde yer alıyor.  Bu mağara, çok önemli bir antik merkez içerisinde. Mağara, adını Gök Tanrı Zeus'tan almış. Zeus hakkında da burayla ilgili sayısız efsane var. 

Mitolojide güzellik tanrıçası Afrodit'in Zeus Mağarası’nda yüzerek güzelleştiğine inanılıyor. Başka bir efsaneye göre de Meryem Ana'nın Sisam Adası’ndan Efes’e yolculuğu esnasında mağaraya uğradığına ve öağarada yıkandığına inanılıyor. Anlatılan bu efsanelerden dolayı da Zeus Mağarasının kadınların teninde güzelleştirici etkisi olduğu düşünülüyor.

Özellikle bu güzelleştirici etki, mağaradaki havuzun dibinden alınan çamurla maske yapmaya kadar uzanmış. Mağarayı ziyaret edenler, mağaranın içinde az miktarda bulunan çamuru yüzüne sürüyor ve daha sonra kuruyunca mağaradaki su ile yüzünü yıkıyor.

Doğal ihtişamı ve efsanevi ortamı ile Zeus Mağarası her yıl binlerce turisti karşılıyor.

Zeus Mağarası Nerede? Nasıl Gidilir?

Zeus Mağarası Nerede? Nasıl Gidilir?

Zeus Mağarası, Güzelçamlı beldesi sınırları içerisinde yer alıyor. Bu turistik mağara, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı içinde. 200 metre rakımlı Zeus Mağarası, Dilek Yarımadası'ndaki milli park girişinin batısında bulunuyor. 

Zeus Mağarasına Kuşadası'nın merkezinden kalkan toplu taşıma araçlarıyla ulaşmak mümkün. Özel aracınızla gidecekseniz de Kuşadası merkezden yaklaşık 27 kilometre yol almanız gerek. Dilek Yarımadası Milli Parkı tabelalarını takip ederek mağaraya ulaşabilirsiniz.

Zeus Mağarası adres ve konum bilgilerine aşağıdan erişebilirsiniz:

Adres: Güzelçamlı, 09430 Kuşadası/Aydın

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Zeus Mağarası Oluşumu

Zeus Mağarası Oluşumu

Mağara, aşındırma şekliyle bir yeraltı nehri sonucunda meydana gelmiş. Buranın tabanı havuz şeklinde. Mağaranın mavi-yeşil renkli karbonatlı maden suyu bulunuyor ve bu su dağdan gelen kaynak suyu ile tuzlu deniz suyunun acı bir karışımı.

Derin havuz, yüzmek ve yıkanmak için yıl boyunca yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Mağara, 10-15 metre derinliğe, 10-13 metre genişliğe ve 20 metre uzunluğa sahip.

Zeus Mağarası Hakkında Bazı Efsanevi Bilgiler

Zeus Mağarası Hakkında Bazı Efsanevi Bilgiler

Zeus Mağarası hakkında sayısız efsane var. Bunlardan birkaçı şu şekilde:

'Antik Yunan mitolojisine göre, göklerin Olimposlu hükümdarı Zeus, Zeus'un onu kızdırmasından sonra denizlerin hakimi olan kardeşi Poseidon'un gazabından kaçmak için mağaraya saklanırdı. Poseidon, gazabıyla, 3 başlı mızrağıyla çok yüksek dalgaları ve diğer tehlikeli su koşullarını serbest bırakacaktı'

'Mitolojide güzellik tanrıçası Afrodit’in Zeus Mağarası’nda yüzerek güzelleştiği söylenir. Başka bir söylenceye göre İsa’nın annesi Meryem Ana, Sisam Adası’ndan Efes’e yolculuğu esnasında mağaraya uğramış ve mağara suyunda yıkanmıştır. Bu nedenle Zeus Mağarası suyunun kadınların teninde güzelleştirici etkisi olduğuna inanılır.'

'Bir başka öyküde de Antik Panionion Birliği'nin toplantılarının düzenlendiği yerde krallar toplantıdayken kraliçelerin Zeus Mağarası'nda yüzdüğüne inanılır. Ayrıca mağaraya girenlerin karşıya dikkatli baktıkları zaman Zeus'un yüzünün yansımasını görebildikleri rivayet edilir.'

Zeus Mağarasına Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zeus Mağarasına Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mağaraya yaklaşık 30-40 metrelik bir açıklıktan giriliyor. Kalkerli kayaçların aşındırmasıyla bugünkü halini alan mağarada obrukların içerisine sular doluyor ve havuzlar oluşuyor.

Mağaranın içi yazları serin; kışları da ılık olmakta. Suyunun ısısı ise yaz kış 5-10 derece civarlarında. Bu soğuk su, özellikle yazın aşırı sıcaklarından kaçmak isteyenler için birebir. Son derece rahatlatıcı olan su, serinlemek için harika bir alternatif.

Burada yüzmek isterseniz engebesini mutlaka hesaba katmalısınız. Özellikle kaymayan bir ayakkabı giymeniz tavsiye ediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zeus Mağarası Gezgin Yorumları

Zeus Mağarası Gezgin Yorumları

Daha önce Zeus Mağarasını ziyaret edenlerin yorumları ile gezinizi planlayabilirsiniz:

'Zeus Mağarası Aydın ilinin Kuşadası mevkinde yer almaktadır. Ana caddeye sadece 8 dakikalık yürüme mesafesindedir. Burası mitolojik bir geçmişe sahiptir. Gezilip görülmesi gereken oldukça güzel bir yerdir. Mağaranın iç kısmında 10-15 metre derinliğinde olan su tabakası kendiliğinden oluşmuş bir havuz görünümündedir. Yaklaşık olarak 10-15 metre derinliğe sahip olan mağaranın dört mevsim su sıcaklığı 5 derece seviyesindedir. Yazın serin olan mağara içi kış mevsimindeyse ılıktır. Mağarada bulunan suyun özellikle bayanların cildi üzerinde güzelleştirici etki gösterdiği söylenir. En az 4 metre derinlikte suya dalarak çıkarılabilen çamur cilde sürüldükten sonra tam olarak kurmasını beklenir ve daha sonra yine mağaradaki suyla temizleme işlemi yapılır. Bu görüşe göre mitolojik hikayeler arasında yer alan kraliçelerin bu bölgeye gelerek yüzmelerinin sebebi de açıklanabilir. Mavi ve yeşil renge sahip olan su denizden gelen tuzlu ve dağdan gelen tatlı sudan etkilenerek bir maden suyu tadına kavuşmaktadır. Kışın özellikle bölge halkı yazın ise yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan mağaranın dibinden çıkarılan çamurda şifa etkisine sahiptir.Mağarayı ziyaret edenler için giriş ücreti bulunmuyor.'

'Her yanıyla çok güzel bir yer. Kendisiyle ilgili çokça rivayetler var. Girince hayran kalmamak elde değil. Suyu tam anlamıyla turkuaz. Mağarayı gezdikten sonra çıkınca boydan boya uzanan dağı seyrettik bir süre iyi ki gitmişim tavsiye ediyorum.'

Zeus Mağarası Çevresine Gelmişken Gezilecek Diğer Yerler

Zeus Mağarası Çevresine Gelmişken Gezilecek Diğer Yerler

Buraya gelmişken yakınındaki bazı tarihi ve doğal oluşumları da mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bunlardan bazıları şu şekilde:

  • İçmeler Koyu

  • Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

  • Panionion

  • Güzelçamlı Sahili

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
34
30
9
6
4
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bora

yazları serin kışları ılık mı. 😂 inanmayın sakın ha suyu her zaman buz gibidir buranın.