Görüş Bildir
Haberler
Güzel Kadından Korkan da Var, Penis Görmeye Tahammül Edemeyen de... Cinselliğe Dair Var Olduğuna İnanamayacağınız Korkular

Güzel Kadından Korkan da Var, Penis Görmeye Tahammül Edemeyen de... Cinselliğe Dair Var Olduğuna İnanamayacağınız Korkular

mickeymouse
15.03.2019 - 11:29

'Cinselliğin de fobisi olur mu?' demeyin. Cinselliğe dair her şey sizin başınızı döndürürken, başkalarının korkulu rüyası olabiliyor. 

Dilerseniz sizi şöyle aşağı alalım da, bu fobiler üzerine biraz konuşalım.

Fobilerin bırakın anlamayı, okumaya bile zorlandığımız tuhaf adları oluyor biliyorsunuz. O yüzden yekten girelim biz konuya.

Fobilerin bırakın anlamayı, okumaya bile zorlandığımız tuhaf adları oluyor biliyorsunuz. O yüzden yekten girelim biz konuya.

İlk fobimiz, 'seks yapmaktan korkmak' üzerine. Bu fobiye sahip insanlar, cinsel birleşmeden korkuyorlar. Üstelik yalnızca cinsel birleşmeden değil, bu düşüncenin zihinlerinde oluşması bile onların kaygılanmasına neden olabiliyor. Hatta bir tık öteye gittiğinizde, cinsel ilişki sırasında ya da öncesinde, panik atağa benzer belirtiler yaşamaya başlıyorlar: nefes almakta zorlanma, çarpıntı, ölüm korkusu, terleme, titreme gibi. Üzücü olan ise bu korkunun altında genellikle cinsel istismarların yatması...

Bir diğer fobi ise, 'erkeklerden korkma'.

Bir diğer fobi ise, 'erkeklerden korkma'.

Kişinin aşırı düzeyde erkeklerden korkması anlamına gelen androfobi'nin de nedenleri arasında cinsel istismarlar var. Bunun haricinde fazla korumacı ailelerin, çocuğun büyüme sürecinde erkeklerin onlara zarar verebileceği yönündeki uyarıları, zamanla kişide bu fobiye neden olabiliyor. Yani yine ailelerin kendilerince çocuklarını koruma eğilimleri, çocuğun ileride romantik ilişkilerden kaçınmasına ve androfobiye sahip olmasına neden olabiliyor. Öyle ki bu fobiye sahip kişiler bir erkekle aynı ortama girdiği anda aşırı bir korku, heyecan, gerginlik, çarpıntı ve nefes alamama gibi durumlar yaşıyor. Neyse ki tedavisi var... Psikoterapi ya da ilaç tedavisi ile düzeltilebiliyor.

Gelelim 'erotofobi'ye.

Gelelim 'erotofobi'ye.

Peki nedir bu erotofobi? Cinsellik ya da cinselliğe dair konular hakkında konuşmaktan korkmak diyebiliriz kısaca. Altında yatan net bir sebep olmamakla birlikte, cinselliğin bir tabu olarak algılandığı toplumlarda yaşanabileceği de açık bir şey. Cinsellikle ilgili ortalıkta konuşulmaması gerektiği algısının bile başlı başına bu fobiye neden olma olasılığı söz konusu. Biliyorsunuz ki el, kol gibi bir organımız olan cinsel organı bile toplumda 'mahremiyet' adı altında farklı şekillerde telaffuz ediyoruz, neyse bu konulara girmeyelim. Cinsellikle ilgili gizli gizli konuşmak bile bu kişilerde bir kaygı ya da sıkıntı hali doğuruyor ve kişi bundan dolayı suçluluk duyabiliyor. Yine bu konuların konuşulmasının ardından tahrik olabileceğini düşünen kişi, bunun insanlar tarafından anlaşılmasıyla rezil olabileceğini düşünüyor ve daha da yoğun bir korku duymaya başlıyor.

Peki, fallafobi'yi hiç duymuş muydunuz?

Peki, fallafobi'yi hiç duymuş muydunuz?

Bu da, 'erkek cinsel organından korkmak' anlamına geliyor ve tahmin edebileceğiniz gibi oldukça sıkıntı verici bir fobi. Üstelik erkeklerde de görülebiliyor... Yine toplumun, ailenin ve yaşanılan çevrenin insan psikolojisine olan etkisiyle açıklanabilecek bir durum. Penisin genellikle zihinde güç ve tehdidi simgelemesi, kişinin erkek cinsel organından kaçmasına ya da tiksinti duymasına neden olabilir. Bunun sonucunda da kişi cinsel birleşmeden korkar ve olabildiğince duygusal ilişkiler kurmaktan kaçınır. Neyse ki diğerlerinde olduğu gibi psikoterapi ile tedavisi mümkün bu durumun da.

Sırada kanayan yaramız 'Agrofobi' var. Yani 'cinsel istismar korkusu'...

Sırada kanayan yaramız 'Agrofobi' var. Yani 'cinsel istismar korkusu'...

Bu fobi kişinin cinsel istismara uğrayacağı konusundaki olağanüstü korkuları olarak tanımlansa da, özellikle de Türkiye şartlarında olağanüstü bir durum olarak sayılmamalı. Bu fobiye sahip kişiler cinsel istismara uğrayabileceklerini düşündükleri her yerden uzak durma eğilimi gösterirler. Asansör, minibüs vs. gibi. Eskiden cinsel istismara uğrayan kişilerde olabileceği gibi, her gün şiddet içerikli haberleri ve dizileri izleyen kişilerde de görülebilen bir durum.

Gelelim en sık yaşanan cinsel fobilerden biri olan vajinismus'a.

Gelelim en sık yaşanan cinsel fobilerden biri olan vajinismus'a.

Vajinismus, toplumumuzda da oldukça sık görülen bir durum öncelikle, onu belirtelim. Kadınların yaşadığı bir durum olan vajinismus, cinsel birleşme sırasında vajina kaslarında kasılma olması ve buna eşlik eden bacaklarda kapanma, itme gibi davranışlarla penisin vajinaya girememesi durumu olarak açıklanabilir. Yani daha net bir şekilde, kadınların cinsel birleşme yaşamaktan korkmasıdır. Bu durumu yaşayan kadınlar, her cinsel birleşme öncesinde yoğun bir kaygı ve korku yaşarlar. Buna neden olan da yine toplumca öyle olduğu düşünülen, ancak aslı astarı olmayan, kulaktan dolma yanlış bilgilerdir. Özellikle ülkemizde ilk birleşme ile ilgili birçok saçma sapan düşünce dolanır ve gerdek gecesi adı verilen bu birleşme birçok kadın için bilinmezlerle dolu bir tehlike olarak algılanabilir. Yine bunun kökeninde evlilik öncesi cinsel birleşmenin ayıp, günah olduğu gibi düşüncelerin var olması, kadını çıkmaza sokabilir.

Çıplaklığın bir fobi olabileceği aklınıza gelmiş miydi?

Çıplaklığın bir fobi olabileceği aklınıza gelmiş miydi?

Her ne kadar kulağa ütopik gelse de, bunun çok ciddi bir fobi olduğunu söyleyelim. Her şey ne yazık ki Nil Karaibrahimgil şarkıları kadar iç açıcı olmayabiliyor, 'Ben buraya çıplak geldim hey hat utanmam yok...' diyemeyebiliyorsunuz. Yine toplumun ve ailenin dayattığı çıplaklık ayıptır düşüncesi burada da karşımıza çıkıyor. Küçüklüğünüzden beri oranızı buranızı örtmeniz, kesinlikle çıplak kalmamanız öğütlendiyse; bu sizde bir süre sonra jimnofobi dediğimiz çıplaklık fobisine dönüşebiliyor. Tabii bu tip bir korkunun, kişinin vücuduna güvenmemesinden kaynaklı olabileceğini de yabana atmamak gerekiyor. Kişi eğer partnerinin vücudunu beğenmeyeceğini düşünüyorsa, ya da kendisi vücudunu beğenmiyorsa; bu tip bir korku yaşayabilir.

Gelelim erkeklerin korkusu rüyası ereksiyon olamama ile ilgili bir fobiye.

Gelelim erkeklerin korkusu rüyası ereksiyon olamama ile ilgili bir fobiye.

Ereksiyonsuzluk korkusu anlamına gelen medomalakufobi, ereksiyon olamama değil de; ereksiyonu koruyamama korkusudur. Bu kişiler ereksiyonlarının kalitesi ve süresiyle ilgili sürekli kafa yormanın yanı sıra, ereksiyon olup; bu durumu koruyamama korkusunu sıkça yaşarlar ve kafalarından bir türlü atamazlar. Çoğu zaman çareyi de cinsel birleşmeden kaçmakta bulurlar.

Belki de en ilginci bu... Venüstrafobi.

Belki de en ilginci bu... Venüstrafobi.

Güzel kadınlardan korkma fobisini hiç duydunuz mu? Doktorların henüz tam anlamıyla bir açıklama getiremediği bu korku, ne yazık ki gerçek bir durum. Bu fobiye sahip kişiler, kadının güzelliğine öylesine odaklanırlar ki, böylesi bir güzelliği hak etmediklerini ve onunla cinsel birliktelik yaşayamayacaklarını düşünürler. Güzel bir kadını her anlamda hayal kırıklığına uğratmaktan korkarlar. Kadının güzelliğini o kadar ön planda tutarlar ki, başka hiçbir şeye odaklanamazlar ve bu nedenle ilişki kurmaktan kaçınırlar.

Siz bu fobilerden herhangi birini yaşadınız mı?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
45
37
24
17
16
12
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Venüstrafobi şey değil mi ya " o kim ben kim"

adekaj

bu korkuyu kiza soyleyerek asabilirsiniz bence

Güzel kadından korkma fobisini çoğu erkek deneyimlemiştir. Venüstrafobinin halk dilindeki ismi KANKA O KIZ BANA BAKMAZ YAAA