Görüş Bildir
Haberler
Günlük Hayatta Kullandığınız Ürünleri Ne Sıklıkla Yıkamanız Gerektiğiniz Biliyor muydunuz?

Günlük Hayatta Kullandığınız Ürünleri Ne Sıklıkla Yıkamanız Gerektiğiniz Biliyor muydunuz?

Penny
24.11.2019 - 08:15 Son Güncelleme: 25.11.2019 - 18:20

Sizin gerektiğinden az ya da fazla yıkadığınız ürünler var mı?

Kaynak: https://brightside.me/creativity-home...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Taytlar ve kotlar

srv.onedio.com

Taytlar 2-3 giyimde bir, kotlar mümkün olduğunca nadir yıkanmalıdır. 

Kotların sık sık yıkanması, boyayı akıtır ve kot kumaşının şeklini kaybetmesine neden olur. Ayrıca, yüksek sıcaklıklar en sevdiğiniz kotların satın aldığınız günden daha farklı görünmesine sebep olacak şekilde büzülmesine sebep olur. 

“Kotunu kurtarmak istiyor musun? Bunları asla çamaşır makinesine koymayın. ”Levi's CEO'su Chip Bergh’ın tavsiyesinde bu yönde. Bergh, 10 yıldan fazla bir süredir kotunu makinede yıkamadığını itiraf etti.

Elbette, abartmamalısın. Ancak kot pantolonların kovboylar ve işçiler için yaratıldığını ve bu adamları kirliliğin çok fazla rahatsız etmediğini unutmayın. Bu adamları örnek olarak alın, rahatlayın ve kotlarınızı soğuk suda aşırı derecede kirlendiklerinde temizleyin ve içini dışa çıkarmayı unutmayın.

Taytta işler tamamen farklı. Tüm dar kıyafetlerin sorunu, terin emilmesi ve hoş olmayan kokuların ortaya çıkmasına neden olan bakteri üremesi için uygun bir ortam yaratmasıdır. Günlük yaşamda tayt giyiyorsanız 2-3 giyim sonrası bunları yıkayabilirsiniz, ancak aktif spor için kullanıyorsanız, her egzersiz seansından sonra yıkayın.

2. Spor sütyenleri ve günlük sütyenler

Spor sütyenler her giyimden sonra, günlük sütyenler iki haftada bir yıkanmalıdır.

Yaklaşık 200 kadına sütyenlerini ne sıklıkla yıkadıkları sorulmuş. Kadınların yaklaşık üçte biri, 2 haftada bir yıkadıklarını, geri kalanının ise her gün aynı sütyeni giymedikleri için bunu daha nadiren yaptıklarını söylemiş.

Birkaç iç çamaşırı alıp daha az sıklıkla yıkamanız daha iyi olacaktır. Bu iyi görünümlerini, şekillerini korumalarına ve esnememelerine yardımcı olur. Bununla birlikte, spor sütyenlerinde böyle seçeneğiniz yoktur, onları her kullanımdan sonra yıkamalısınız.

3. Banyo paspasları ve havlular

Banyo paspaslar haftada, havlular ise iki haftada bir yıkanmalıdır. 

Havluların 3-4 kullanımdan sonra değiştirilmesi gerekir. Her 2 haftada bir yıkama sayısını azaltmak için 2 havlu kullanabilirsiniz, böylece kullanımlar arasında iyi kurutma şansınız da olur. Bu kuralı dikkate almazsanız, havlularınız kokabilir ve rengi değişebilir. 

Banyo paspasları çoğumuzun düşündüğünden daha sık kirlenir. Karanlık ve sıcak bir odada bulunan ıslak kumaş, bakteri ve küf gelişimi için ideal bir ortamdır. Bu yüzden haftada bir kez mutlaka yıkanmalıdır.

4. Kış ve yaz şapkaları

Kepler 1,5 ayda bir, kış şapkaları iki ayda bir yıkanmalıdır.

Tüm sonbahar-kış mevsiminde aynı şapkayı takmazsanız, bu yüzden ortalama olarak her 2 ayda bir veya mevsimde 3 kez yıkamak yeterlidir. Çoğu, çamaşır makinesinde bozulmadan kolayca temizlenebilir, ancak daima bakım talimatı etiketini okumayı unutmayın.

Siperlerinin bozulmaması için keplerin yazın 2 kez soğuk suyla elde yıkanması önerilir.

5. Yastık kılıfları ve çarşaflar

Yastık kılıfları 5 günde bir, çarşaflar 10 günde bir yıkanmalıdır. 

Yataklarda toplanan toz; virüs, spor, bakteri ve diğer zararlı mikroorganizmaları içerir. Onları sürekli solumak, alerjik reaksiyon, solunum zorluğu ve mukozal tahrişe sebep olabilir. Ölü insan derisi hücreleri de yatak akarları için besindir. Bu gibi sorunlardan kaçınmak için, her 10 günde bir yatağı yıkamak iyidir.

Yastık kılıflarına özellikle dikkat etmeyi unutmayın. Bunları çarşaf ve nevresimden daha sık değiştirmelisiniz. Makyaj, sebum ve bakteri artıkları akne ve diğer cilt döküntülerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Battaniye ve yatak örtüsü

Battaniyeler ayda 1, yatak örtüleri 2 ayda 1 yıkanmalıdır. 

Yatak örtülerinizi çamaşır makinesine yatak takımıyla birlikte atıyorsanız, yapmayı bırakın. Bu ürünü 2 ayda bir temizlemek yeterlidir çünkü cildinize çok sık temas etmez.

Battaniyeler ise ayda bir defa mutlaka yıkanmalıdır.

7. Paltolar vemontlar

srv.onedio.com

Montlar 3 ayda bir, ceketler hiç yıkanmamalıdır. 

Ceketler en fazla 3 ayda bir soğuk suyla yıkanmalıdır. Dış giyim ürünleri cilt ile temas etmiyor, bu yüzden sık temizlik gerektirmiyor. İşte size iyi bir ipucu; ceketlerinizi yıkarken tiftiklenmemeleri için çamaşır makinesine birkaç tenis topu yerleştirin.

Montların üzerindeki lekeleri çıkarmamak için çok dikkatli olunmalı. Etiketi okuyun ve ne yapılması gerektiğini anlayın. Çoğu mont yıkanmaz, bu durumda kuru temizleme iyi bir seçenek olacaktır.

8. Yastıklar ve yorganlar

Yastıklar 3 ayda 1, yorganlar 6 ayda 1 yıkanmalıdır. 

Saç ve derideki kir ve yağ yastıklara nüfuz eder ve mantarın üremesine neden olabilir. Yastıkların içindeki yün gibi dolgu ürünleri alerjiye neden olan toz akarlarını çeker. Karyola kullanıyorsanız, yastıkları 3 ayda bir temizlemek yeterli olacaktır. Aynı zamanda, yatakların kendileri de ayda bir kez temizlenmelidir.

Yorganlar sadece 6 ayda bir temizlenmelidir. Yastıklar kadar kirlenmezler.

9. Tüller ve perdeler

Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır. 

Pencerenin kenarında asılı olan kalın perdeleri, düzenli olarak süpürmeniz şartıyla yılda bir kez temizlemeniz yeterlidir. Bu, toz akarları gibi çeşitli mikroorganizmaların üzerlerinde toplanmasını önler.

Tüller ortada asılı oluyor ve açık pencerelerden eve giren kir ve tozu tutuyor. Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir. Mutfak perdeleri ise daha sık temizlenmelidir.

BONUS: Banyo perdeleri

srv.onedio.com

Banyo perdeleri sabunlu su artıklarını toplar ve zamanla bu sular çeşitli lekeler oluşturur. Perde polyester veya dokuma kumaştan yapılmışsa çamaşır makinesinde temizlenebilir.

Küf veya mantar çoktan ortaya çıktıysa, önce sirke çözeltisinde birkaç saat bekletmeniz ve lekeleri bir fırçayla çıkarmanız gerekir. Daha sonra ise, makinede yıkayın ve yarım bardak karbonat ekleyin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
249
78
35
21
17
13
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
favilla favilla

Siz hangi kadınlara soruyorsunuz bu soruları, iki haftada bir sutyen mi yıkanır, öyk...İstediği kadar bozulsun valla bir iç çamaşırını bir kere giydim ise yı... Devamını Gör

ufukdiyoki

10 yıldır makinede yıkamıyorum sözünden benim anladığım şey, deterjanlı soğuk suya daldırıp çıkarıyor.

Seda Bal

Sadece kot pantolonun çok sık yıkanmaması gerektiğine katılıyorum. Geri kalanları fasa fiso. Banyo havluları 2 hafta beklerse leş gibi olur bokumuzda mı boğu... Devamını Gör

ufukdiyoki

Biri, kot pantolonun kirliliği üzerine araştırma yapmak için çalışma yapmıştı diye hatırlıyorum. Bir kot pantolonu yıkamadan üç gün giymek ile iki sene giyme... Devamını Gör