Görüş Bildir
Haberler
Gözünü Gökyüzünden Ayırmayın: Yılın En Görkemli Meteor Yağmuru 'Perseid' Dün Gece Başladı 💫

Gözünü Gökyüzünden Ayırmayın: Yılın En Görkemli Meteor Yağmuru 'Perseid' Dün Gece Başladı 💫

Batuhan
11.08.2020 - 18:23

Her sene ağustos ayının ilk haftalarında gerçekleşen ve gözlem şartları nedeniyle en belirgin ve en popüler meteor hareketlerinden biri olan Perseid meteor yağmurunun en aktif üç günlük dönemi dün gece başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Euronews'ten Kerem Congar'ın haberine göre, çıplak gözle izlenebilen ve yılın en etkileyici gök olaylarından bir olarak kabul edilen Perseid Göktaşı Yağmuru boyunca 11-12 ve 13 Ağustos gecelerinde saatte ortalama 50 ila 70 meteor kayması gözlemlenebilecek. Meteor yağmuru, yıldız kayması ya da ateş topu şeklinde oluşacak.

"Yıldız kaymalarına şahit olmak için uzun süre beklemek zorunda kalabilirsiniz"

"Yıldız kaymalarına şahit olmak için uzun süre beklemek zorunda kalabilirsiniz"

Manu Fernandez/AP

Uzmanlar, bu görsel şöleni daha iyi izleyebilmek için şehir ışıklarından uzak bir ortamda bulunmayı ve gözleri karanlık bir ortama hazırlamak için ortalama 15-30 dakika arası beklenilmesi gerektiğini belirtiyor.

Astrofizikçi Doktor Paige Godfrey, gök taşı yağmurunu izlerken sabırlı olunması gerektiğini belirterek, 'Bazen karanlık bir ortamda peşi sıra gelen yıldız kaymalarına şahit olmak için uzun süre beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bazen dakikalarca bir şey görmeyebilir, ancak bazı zamanlarda da art arda oluşan meteor yağmurlarını kaçırmamak için gözünüzü dahi kırpmak istemeyebilirsiniz.' diye konuştu.

Bu yıl daha net gözlemlenebilecek

Bu yıl daha net gözlemlenebilecek

Meteor yağmurunu ekran karşısında izlemek isteyenler için, internet üzerinden çevrimiçi olarak teleskop görüntüsü hizmeti sağlayan Slooh.com gibi siteler içerik sağlıyor.

Gökbilimcilerin görülmeye en değer gök taşı hareketlerinden biri olarak tanımladığı Perseid Meteor Yağmuru, Güneş Sistemi'nde başıboş şekilde dolaşan gök taşlarının atmosferde yanması sonucu oluşuyor.

2020 Ağustos'unda Ay ışığı bu doğa olayını gözlemlemeyi olumsuz etkileyecek olsa da, 2019'daki gibi dolunaya denk gelmeyeceği için geçen seneye nazaran gökyüzünde daha net görüntüler meydana gelecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Meteor yağmurunu izlemek için en iyi zaman dilimi nedir?

Meteor yağmurunu izlemek için en iyi zaman dilimi nedir?

Perseid meteor yağmurunu Türkiye'nin her bölgesinden hava karardıktan sonra izlemek mümkün. Ancak 12 Ağustos'ta saat 23:00 ile 01:00 arası Perseid Meteor Yağmuru'nun konumu belli olacağı için, bu zaman diliminde daha fazla gök taşı görmek mümkün. Gökyüzünde saat 01:00 itibariyle ufukta 30 derece kadar yüksekte olacak.

Peki meteor yağmuru nasıl izlenmeli?

Peki meteor yağmuru nasıl izlenmeli?

Meteor yağmurları gökyüzünün çok geniş bir alanında meydana geldiği için çıplak gözle daha fazla yıldız kaymasına rastlanılıyor. Teleskop ya da dürbünle belki daha yakın ve net görüntüler elde edilebilir ancak birçok meteor yağmurunu bu sebeple kaçırabilirsiniz. Cep telefonu kamerasıyla gökyüzünü kaydedebilirsiniz ancak mercek yapıları farklı olduğu için meteorların yansıması ekranda çok küçük boyutta gözükecektir.

Geçen yıl yaşanan meteor yağmurundan görüntüler📌

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
89
40
9
8
6
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Lordozana

Yarın Türkiye'nin en karanlık noktasında,Melikler Yaylası'nda, olacağız. Herkesi bekliyoruzzz

Toprak Han

Ben kumsalda izlemeyi düşünüyorum ama kimse gelmesin mümkünse:))

DR.D

Böyle olayları bir ben göremiyorum amk.Şansıma sokayım

DR.D

İnş görebilirim şunu yav.Hiç ışık falan da yok yazlıkta. Eyw