Görüş Bildir

Gluten Nedir? Glutensiz Besinler Nelerdir?

Anasayfa > Güncel

Özellikle son yıllarda adını çok duyduğumuz Çölyak hastalarının uzak durması gereken gluten, hemen hemen her besinde bulunuyor. Çölyak ile birlikte gluten duyarlılığı, buğday alerjisi ve diğer bazı hastalıklarda vücut glutene karşı hassasiyet gösterdiğinden bazı sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda doktor tedavisinin yanında beslenme düzenini değiştirmek hastalıkla başa çıkmak için büyük önem taşıyor. Hastalıklar haricinde çeşitli diyet türlerini denemek isteyen insanlarda glütensiz beslenme düzenine geçerek glüteni hayatından çıkarmayı tercih edebiliyor. Glutensiz beslenme düzenine geçmeden önce glutenin ne olduğunu ve hangi besinlerde olmadığını öğrenmek gerekiyor. Peki, gluten nedir? Glutensiz besinler nelerdir? Soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

Son yıllarda  'glutensiz beslenme,' 'glutensiz hayat' gibi çeşitli cümleleri sık duymaya başladık. Özellikle de çölyak gibi glüten duyarlılığının olduğu hastalıklarda kesinlikle glüten içeren besinlerden uzak durmak gerekiyor. Hemen hemen yemeye alışık olduğumuz her besinde glüten olduğundan glutensiz beslenme düzenine geçerken zorluk yaşanabiliyor. Fakat gluten içeren besinler yerine alternatif olarak tüketilebilecek besinler de bir o kadar fazla. İşte glutensiz besinler ve glutene dair tüm detaylar...

GLUTEN NEDİR?

Buğday, çavdar, arpa gibi tahıllarda bulunan ve bir protein ailesi olan gluten kendi içinde iki ana protein içermektedir. Bu iki ana protein glutenin ve gliadin olarak adlandırılmaktadır. Kısacası gluten besinleri belirli bir formda tutmak için bir nevi tutkal görevi gören bir maddedir. Unun suyla karışması sonucu oluşan elastik yapı gluten proteini sayesindedir ve bu şekilde hamurun elastik bir form almasını sağlar. Glutenin ana proteini olan gliadin ise sağlık üzerindeki olumsuz etkilerin çoğundan sorumludur.

GLUTENSİZ BESİNLER NELERDİR?

Glutensiz Unlar

  • Hindistan Cevizi Unu, Badem Unu

  • Fındık Unu, Esmer Pirinç Unu

  • Mısır Unu, Patates Unu

  • Kestane Unu, Pirinç Unu

Glutensiz Yağlar

  • Hindistan Cevizi Yağı, Saf Zeytinyağı

  • Susam Yağı, Ot ile Beslenen Hayvanların İç Yağları

  • Ghee - Hayvansal Hint Yağı, Avokado Yağı

  • Badem Yağı, Ceviz Yağı, Ayçiçek Yağı

  • Mısır, Fındık ve Kanola Yağları

Sebzeler

  • Kıvırcık

  • Marul, Brokoli

  • Ispanak, Karalahana, Pazı

  • Brüksel Lahanası, Kuşkonmaz

  • Yeşil Fasulye, Maydanoz, Taze Soğan

  • Tere, Rezene, Pırasa

  • Beyaz Lahana, Karnabahar, Soğan, Sarımsak

  • Arpacık Soğanı, Mantar, Enginar

  • Kereviz, Şalgam, Turp

  • Meksika Turpu, Salatalık, Bal Kabağı, Kırmızı Biber

  • Domates, Patlıcan, Yeşil Biber

  • Su Kestanesi

Meyveler

  • Avokado, Limon

  • Misket Limonu

  • Üzüm, Kayısı

  • Mango, Papaya

  • Kavun, Ananas

  • Kuru Erik

Glutensiz Süt Ürünleri

Glutensiz Tahıllar ve Bakliyatlar

  • Pirinç, Soya, Patates

  • Karabuğday, Maş Fasulyesi

  • Tef, Kinoa

  • Ararot, Amarant

  • Keten Tohumu, Chia Tohumu

  • Nohut, Bezelye, Mercimek, Fasulye

  • Barbunya, Soya Fasulyesi

Glutensiz Kuru Yemişler

  • Fındık, Fıstık

  • Badem, Ceviz

  • Leblebi

Glutensiz İçecekler

  • Su, Sıkma Meyve Suları

  • Kahve, Çay

  • Soda, Limonata

Etler

GLUTEN İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

Sık Kullanılan Glutenli Besinler;

  • Buğday unu, buğday nişastası, kahverengi un

  • Çavdar, arpa.

  • Ekmek, pide ve lavaş

  • Pasta, kek ve turta

  • Kahvaltılık gevrek

  • Kurabiye, bisküvi ve kraker

  • Paketli patates kızartması ve cips

  • Bulgur, kepek, irmik

  • Makarna, erişte

  • Et suyu, işlenmiş et

  • Et veya deniz ürünü taklidi

  • Baharat karışımları

  • Çorba ve harçları

  • Sirke (tam damıtılmış sirkeler gluten içermez).

  • Sakız, şeker (glutensiz sakızlar da mevcuttur).

  • Soya sosu, salata sosları

  • Soslu kuru yemişler

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?