Görüş Bildir
Haberler
Geceleri Daha Rahat Uyumak ve Dinç Uyanmak İçin Akşam Saatlerinde Tüketmemeniz Gereken Gıdalar

Geceleri Daha Rahat Uyumak ve Dinç Uyanmak İçin Akşam Saatlerinde Tüketmemeniz Gereken Gıdalar

Başak Nur Süner
20.02.2019 - 14:00 Son Güncelleme: 21.02.2019 - 17:59

Eğer kolayca uykuya dalamıyor, kaliteli uyuyamıyor ya da sabah kalktığınızda kendinizi yorgun hissediyorsanız akşam saatlerinde yediğiniz gıdalar buna neden oluyor olabilir. Yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durmaya ve sağlıklı olanları da gündüz tüketmeye çalışarak uykunuzu düzenleyebilirsiniz.

Not: Uyku problemi yaşıyorsanız doktora görünün. En doğru bilgi, tanı ve tedavi için uzmandan yardım alın.

1. Çikolata

1. Çikolata

Çikolata gizli bir kafein kaynağıdır. Bu, en sevdiğiniz sufle ya da çikolatalı dondurmadan da kaçınmanız gerektiği anlamına gelir.

2. Yağlı gıdalar

2. Yağlı gıdalar

Yüksek yağlı yiyeceklerin sindirimi uzun sürer ve genellikle gece boyu sizi rahatsız edebilecek şişkinlik ve hazımsızlığa neden olur.

3. Kuru meyveler

3. Kuru meyveler

Çok fazla kuru meyve tüketmek midenizi rahatsız edebilir ve gece boyu gaz ve kramplara neden olabilir. Lif deposu olan bu sağlık dolu yiyecekleri sabah yemeniz önerilir.

4. Acı gıdalar

4. Acı gıdalar

Acı biberler metabolizmayı arttırmanın kolay bir yolu olarak tavsiye edilebiliyor ancak akşamları geç saatlerde tüketmek hassas bireylerde mide yanmasını tetikleyebilir,

5. Nane

5. Nane

Nane mide ekşimesine sebep olabilir. Bu yüzden, yatmadan önce naneli gıdalar tüketmekten kaçının.

6. Yüksek şekerli tahıllar

6. Yüksek şekerli tahıllar

Yüksek şekerli tahıllar yemek, kan şekerinizi yükseltir ve uykunuzu etkileyebilir.

7. Pizza

7. Pizza

Peynirdeki yağ ile domates sosu içindeki asidin kombinasyonu uyku kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Yüksek asitli gıdalar, özellikle yatmadan önce yenildiğinde asit reflüyü tetikleyebilir.

8. Çiğ soğan

8. Çiğ soğan

Soğan midenizdeki basıncı etkileyen gaza neden olabilir. Ayrıca araştırmalar çiğ soğanın mide ekşimesi olan insanlarda güçlü ve uzun süreli reflü hissine neden olabileceğini göstermektedir.

9. Kafeinli içecekler

9. Kafeinli içecekler

Kafeinin uykuyu olumsuz yönde etkileyebileceğini zaten çoğumuz biliyoruz. Kafein tüketildikten birkaç saat sonra merkezi sinir sistemini harekete geçirebilir. Bu da uykusuzluğa neden olabilecek uyarıcıyı tetikleyebilir.

10. Ketçap

10. Ketçap

Ketçap, ham maddesi olan domates sayesinde oldukça asitlidir. Doğal olarak bulunan aside ek olarak, ketçap genellikle onları daha asidik yapan ve mide yanmasına neden olabilecek diğer kimyasallarla korunur. Diğer makarna sosları da hazımsızlığa neden olabilir. Yatağa yatmak için uzandığınızda sindirim yavaşlar ve yatay pozisyon mide ekşimesi ve hazımsızlığı daha da kötüleştirebilir.

11. Cheeseburger

11. Cheeseburger

Yağlı yiyecekler gece boyu uyuyup uyanmanıza yol açar. Bu nedenle ertesi sabah uyandığınızda kendinizi hala yorgun hissedebilirsiniz.

12. Yüksek proteinli veya çok yağlı bir akşam yemeği

12. Yüksek proteinli veya çok yağlı bir akşam yemeği

Araştırmalar, yatmadan önce yüksek proteinli bir öğün tüketmenin uyku rahatsızlıklarına yol açabileceğini göstermektedir.

13. Su

13. Su

Sağlığınız için gün boyunca bol su içmelisiniz ancak yatmadan önce içilen çok fazla su, gece tuvalete kalkmanıza ve uykunuzu bölmenize neden olur.

14. Matcha veya yeşil çay

14. Matcha veya yeşil çay

Yeşil çay, kafein içermesine ek olarak iki uyarıcıya daha sahiptir: Bu diğer iki madde, artmış kalp atış hızına, sinirlilik duygularına ve genel kaygıya neden olabilecek teobromin ve teofilindir. Bu yüzden sağlık dolu bu içecekleri gündüz içmeniz en doğrusu olacaktır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
153
38
18
12
12
7
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın