Görüş Bildir
Haberler
15 Maddede "Futbolun James Dean'i: "George Best"

15 Maddede "Futbolun James Dean'i: "George Best"

Arslan Ural Karabağlı
12.12.2014 - 11:28 Son Güncelleme: 12.12.2014 - 12:30

Best'in futbol yeteneğini belki de en iyi şu cümle açıklar, " Pele Good, Maradona Better, George Best". Özel hayatıyla ilgili ise kendi söylediği, "1969'da içkiyi ve kadınları bıraktım. Hayatımda geçirdiğim en berbat 20 dakikaydı.' sözleridir. Sıra dışı yeteneği ve gündemden bir türlü düşmeyen özel hayatıyla George Best...

Kendi zamanında ve sonraki yıllarda çoğu otorite, Best'in; Pele’den ve Maradona’dan daha yetenekli olduğunu düşünüyordu. 1968 yılında Avrupa’da yılın futbolcusu seçilmişti, 2004'te yayınlanan “yaşayan en iyi futbolcular” listesinde İrlanda’nın tek temsilcisiydi. Sir Alex Ferguson “Best, tartışmasız futbolumuzun ürettiği gelmiş, geçmiş ve gelecek en yetenekli futbolcuydu” diyecek, Gordon McqueenFutbol oynamıyordu, şiir yazıyordu ve bizlerde dinlerken kendimizden geçiyorduk” sözleriyle hayranlığını belirtecekti. Ama Best'in tek aşkı futbol değildi....

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/George_Best
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. George Best kimdir?

1. George Best kimdir?

Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta dünyaya gelen George Best, futbol tarihinin en yetenekli oyuncularından biri olarak kabul edilirdi. 1963 ve 1974 arası Manchester United`da oynadığı zamanlarda kariyerinin en parlak günlerini geçirdi. 1965, 1967 lig ve 1968 Şampiyonlar Ligi şampiyonluklarının kazanılmasında önemli bir rol oynadı. 1968`de Avrupa`da 'Yılın Futbolcusu' ve 'Futbol Yazarları Birliği (İngiltere - FWA) 'Yılın Futbolcusu' ödüllerine layık görüldü.

2. United'a transferi

2. United'a transferi

15 yaşındayken Belfast'ta Manchester United yıldız avcısı Bob Bishop tarafından keşfedildi. Bishop, dönemin Manchester United teknik direktörü Matt Busby'ye 'Galiba senin için bir dahi keşfettim' yazan bir telgraf çekti. 

Best'in yerel kulübü Glentoran, onu çok küçük ve zayıf olduğu için daha önce reddetmişti. Best antrenmanlarda beğenilince, antrenör Joe Armstrong kendisine sözleşme imzalattı. Böylece 1963 yılında profesyonelliğe geçti.

3. Kariyerinin yükselişi

3. Kariyerinin yükselişi

BestManchester United formasını ilk kez 14 Eylül 1963'te 17 yaşındayken, Old Trafford'da West Bromwich Albion'ı 1-0 yendikleri maçta giydi. Sezonun ilk yarısında takım formasını giymesi için çok genç olduğu düşünülüyordu. Bu nedenle ikinci kez formayı giymesi 28 Aralık'ta Burnley karşısındaki maçı buldu. Bu maçı Manchester United 5-1 kazanırken, Best kariyerinin ilk golünü kaydetti. Matt Busby'nin gözüne giren Best, sezonun ikinci yarısında daha çok forma şansı buldu. Sezon sonunda 26 maça çıkan futbolcu, 6 gol atmıştı. Manchester United, Liverpool'un 4 puan gerisinde lig ikincisi oldu

4. Avrupa'da "Yılın Futbolcusu"

4. Avrupa'da "Yılın Futbolcusu"

20 yaşındaki Best1966'da UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası çeyrek final karşılaşmasında SL Benfica karşısında 2 gol kaydedince gazetelerde manşet oldu. Portekiz medyası kendisine 'O Quinto Beatle' ('Beşinci Beatle') lakabını taktı. Yeteneği ve şova yatkınlığı kendisini bir medya yıldızı haline getirdi. Uzun saçları, yakışıklılığı ve ölçüsüz hayat tarzı ile bilinen futbolcu 1965'te ünlü müzik programı Top of the Pops'a katılmıştı. Best'in başka bir lakabı da 'Belfast Çocuğu' olup, doğduğu yer olan Belfast'ta ise kendisine Georgie ya da Geordie deniyordu.

1966-67 sezonu da başarılı bir sezon olup, Manchester United ligi dört puan farkla kazandı. Sonraki sezon Best, Benfica karşısında oynanan final maçında gol atıp, Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğunu kazanıyordu. Manchester United maçı 4-1 kazanmış, Best ise Avrupa'da 'Yılın Futbolcusu' ve Futbol Yazarları Derneği 'Yılın Futbolcusu' ödüllerini kazanmıştı. Bu başarılı sezondan sonra, Best'in düşüşü başladı.

5. Gece hayatı

5. Gece hayatı

1960'ların sonunda Best, Manchester'da iki tane gece kulübü açtı, Oscar's ve Slack Alice's (ikincisi daha sonra 42nd Street Nightclub adını aldı). Ayrıca, Manchester City forması giyen Mike Summerbee ile birlikte moda dükkanlarına sahiptiler. Bu dönemde kumar, aşk hayatı ve alkolizm ile ilgili problemleri arttı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Şöhret, kumar ve kadınlar

6. Şöhret, kumar ve kadınlar

Manchester United'da iken tribünlerin ve medyanın odak noktası haline geldi. 'Futbolun James Dean'i' veya uzun siyah saçları, yakışıklılığıyla 'Beşinci Beatle' lakaplarını alan Best için bu şöhret; kumar, kadınlara olan aşırı tutku ve alkolizm arasında gidip gelmeye başladı. 1970'lerin başından itibaren futbolculuk kariyeri düşüşe geçen Best hakkında kendisinin de zaman zaman dile getirdiği ve yine 1970'lerin başında yaşadığı bir hikâye şu şekilde anlatılır: Lüks otelde kahvaltı servisi için odasına giren garson, George Best'i o seneki dünya güzeliyle yatakta, büyük bir şişe şampanya ve kumardan kazanılmış binlerce pound içinde görür, fakat sorar 'Hata neredeydi, George?'

7. Evlilikleri

7. Evlilikleri

Best bir keresinde ''Eğer bana; 5 kişiyi çalımlayıp, 40 metreden Liverpool'a nefis bir gol atıp tribünleri ayağa kaldırmak mı ya da bir dünya güzelini yatağa atmak mı, diye sorsanız; karar vermesi çok zor olurdu. Şanslı biri olarak her ikisini de yaptım. Ama birini 50 bin kişinin gözleri önünde'' diye söyler. 

Best hayatı boyunca iki kez evlendi. İlk eşi Angela MacDonald-Janes ile 1978-1986 yılları arasında evli kalıp, 1981'de oğulları Calum dünyaya geldi. 1995'te ise Londra'da Alex Pursey ile evlendi. 2004'te ayrılan çiftin çocuğu olmadı. Evlilik dışı ilişkilerinden iki tane de kızı olduğu söylenmektedir. İlk eşinin yeğeni İngiliz aktris Samantha Janus'tur.

8. Şiddet suçlamaları

8. Şiddet suçlamaları

2004'te ikinci eşi Alex Best, reality şov porgramı 'I'm a Celebrity... Get Me Out of Here!''e katıldı ve burada evlilikleri sırasında Best'ten şiddet gördüğünü açıkladı. Bu iddia daha önce 1998 tarihli Best tarafından onaylanmış biyografisi 'Bestie'de de dillendirilmiş ve eşi Alex, Best'in kendisini birden fazla kez tokatladığını söylemiştir. Kitapta ayrıca George'un eski kız arkadaşlarından Mary'yi birden fazla kez dövdüğü ve Kasım 1972'de Manchester'da bir gece kulübünde garsonluk yapan Stevie Sloniecka'nın burnunu kırdığı da geçmektedir. Ocak 1973'te mahkemeye taşınan bu olayda Best suçlu bunlunmamıştır.

9. Mafya hakkında ne söylemişti

9. Mafya hakkında ne söylemişti

Best'in eski iş ortaklarından Frank Evans, 2009'da yazdığı 'The Last British Bullfighter' kitabında, 1973'te Best'in o dönem ki avukatı George Carman'ın bir Manchester mafyasına ikinci eşi Celia'nın Best ile bir ilişkisi olduğunu öğrenince Best'in bacaklarını kırması için çuvallarca para verdiğini söylemiştir.

Carman'ın teklifi, mafya tarafından 'Böyle ailevi sorunlarla ilgilenmem ve George'a asla zarar vermeyeceğim. Bu yüzden al paranı ve başka yere git. Ama sana şunu diyeceğim - eğer George'a bir zarar gelirse bunu kimin yaptığını biliyor olacağım ve senin peşini bırakmayacağım.' denerek reddedilmiştir.

10. Hapishane günleri

10. Hapishane günleri

1984 yılında alkollü iken araba kullanmak, polise kaba davranmaktan suçlu bulundu ve kefaleti de ödeyemediğinden 3 ay hapishanede kaldı. Yılbaşını 'Ford Açık Cezaevi''nde geçirdi. 3 Ocak 2004'te yine alkollü olarak araba kullanmaktan suçlu bulundu ve ehliyetine 20 ay el konuldu. 

'Hayatımdaki her şeyi çalımladım, alkol hariç' diyen Best, hayatının çoğunu kendisine bir sürü sorun çıkaran ve ölümüne sebep olan alkolizm ile uğraşarak geçirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Hırsızlık

11. Hırsızlık

1981'de, ABD'de futbol oynayan Best, tanımadığı bir kadının el çantasından, alkol alabilmek için para çaldı. Best yaptığı açıklamada, 'Plaj kenarında bir barda oturuyorduk, ve o tuvalete gitmek için kalktığında ben eğilip çantasındaki tüm parayı aldım' dedi.

1984'te Best, alkollü araba kullanma, polise hakaret ve kefaleti ödeyememesi nedeniyle üç aylık hapis cezası aldı. 1984 Noel'ini hapiste geçiren Best, Ford Açık Hava Cezaevi Futbol Takımına katıldı.

12. Reality showlar

12. Reality showlar

Eylül 1990'da Best, BBC'nin çok izlenen talk show'larından Wogan'a sarhoş çıkıp, küfürlü konuştu. Daha sonra özür dileyen Best, alkolizminin en kötü dönemlerinden birini yaşıyor olduğunu söyledi.

Best, Mart 2000'de ciddi bir karaciğer sorunu yaşadı. Ağustos 2002'de Londra'daki King's College Hastanesi'nde başarılı bir karaciğer nakli geçirdi. Nakil, devletin sosyal hizmetlerinden sayılıp, Best'in alkolizmi nedeniyle ülke çapında bir tartışmaya yol açtı. Bu tartışma 2003'te Best'in halk içinde alkol alırken görülmesi ile tekrardan alevlendi. 2 Şubat 2004'te Best bir kez daha alkollü şekilde araba kullanırken yakalandı ve 20 ay boyunca ehliyetine el koyuldu.

13. Hastalığı

13. Hastalığı

.3 Ekim 2005'te, grip belirtileriyle gittiği Özel Cromwell Hastanesi`nde karaciğer naklinden sonra kullandığı ilaçların yan etkisinden dolayı oluşan karaciğer iltihabı ve iç kanama nedeniyle yoğun bakıma alındı. 27 Ekim'de ise gazeteler Best'in durumunun kötüleştiğini ve ölmek üzere olduğunu yazdı. 

Best sevdiklerine elveda mesajlarını yollamaya başlamıştı. Best'in durumu önce iyileşme gösterse de Kasım ayında tekrardan kötüleşti. 20 Kasım günü Tabloit gazetelerden News of the World, Best'in isteği üzerine hastane yatağında fotoğrafını yayımladı ve altına son mesajı olarak 'Benim gibi ölmeyin' dediğini yazdı. Best'in 'veda' mesajı, diğer insanların alkolizmin sonucu olan benzer bir hastalık nedeniyle acı çekmemeleri yönünde bir uyarıydı.

14. Best'in ölümü

14. Best'in ölümü

25 Kasım 2005'ın ilk saatlerinde tedavisine son verildi. Akciğer enfeksiyonu ve organ yetmezliğinden Best, 59 yaşında hayata gözlerini yumdu. Best'in yaşam savaşı beklenenden daha uzun sürse de o gün İngiltere saatiyle 13:06'da hayatını kaybetti.

İngiliz Premier Ligi, ölümünden sonraki hafta sonu tüm lig maçları öncesi bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacağını açıkladı. Birçok statta saygı duruşu yerine bir dakikalık alkış ile onurlandırıldı.

15. Ölümsüz Best

15. Ölümsüz Best

Best'in ölümünden sonra Old Trafford'da oynanan ilk maç, Best'in 1963'te ilk kez Manchester United forması giydiğinde mücadele ettiği West Bromwich Albion ile oynanan Lig Kupası maçı oldu. United'ın kazandığı maçtan önce eski takım arkadaşı Bobby Charlton bir konuşma yaptı. Best'in oğlu Calum, eski takım arkadaşları ve ilk maçında karşılıklı oynadığı West Bromwich Albion oyuncuları bir dakikalık saygı duruşunda Manchester United takımına katıldılar. Saygı duruşu sırasında maçtan önce dağıtılan Best posterleri taraftarlar tarafından havaya kaldırıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
51
12
6
4
3
1
1