Görüş Bildir
Haberler
Feminellerin Tepki Gösterebileceği Cinsel Bir Paradoks: Psişik Tecavüz ve Psişik Taciz

Feminellerin Tepki Gösterebileceği Cinsel Bir Paradoks: Psişik Tecavüz ve Psişik Taciz

Size kafamı kurcalayan bir paradoksu sunmak istiyorum. Babalarımızın, bizim yada çocuklarımızın en az bir kere yaptığı ama adını koyamadığı literatürde 'Hayal etme' olarak geçen bir davranış vardır: Psişik taciz ve Psişik tecavüz. Öncelikle bu iki kavramı daha iyi anlayabilmemiz ön bilgileri verelim..

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erkeğin Cinsel Kimliğinden Bahsedelim

Erkeğin Cinsel Kimliğinden Bahsedelim

Cinsel kimlik, bireyin ait olduğu cinsiyeti, cinsel olarak yöneldiği cinsiyeti ve haz duyduğu partnerin özelliklerdir. Freud her insanın bir cinsel fantezi dünyası olduğunu ve uyarılmanın bu fantezi dünyasındaki bireyi yada o bireydeki özelliği görünce olduğunu söylemektedir. Kimi erkeklere kadının taktığı türban çağrışım yoluyla cinselliği uyandırır kimisi kadının ayak bileğini görünce güdülenme yaşar. Bunlar erkeğin cinsel dünyasındaki, Erkek için 'Cinsellik' i ifade eden  fantezi objeleridir.

İlk Uyarılma Nasıl Gerçekleşir?

İlk Uyarılma Nasıl Gerçekleşir?

Fotoğraftaki kadını erkeğin cinsel dünyası açısından örnek alalım, diyelim ki bir erkek otobüse bindi ve arka koltukta bu kadın oturuyor. İlk uyarılma için erkeğin cinsel ihtiyacı bulunması gerekir. Erkeğimiz uzun süredir cinsel bir ilişki yada tatmin yaşamamış ve gereksinimi var. Otobüsteki kadına şöyle bir baktı ve kafasındaki şemayla karşılaştırdı 'Bu kadın benim için (cinsel açıdan) neyi ifade ediyor?' Erkek kadındaki kırmızı montu izlediği erotik bir filmdeki kadında ya da çok ateşli bulduğu eski mahalledeki komşu kızında görmüşse hemen o montla o kadını ilişkilendirir. Buradan bir puanı kaptı. Ardından incelemeye devam eder. Onun cinsel dünyasındaki imajla otobüsteki kadın ne kadar ilişkiliyse o kadar uyarılmaya başlar. Hani derler ya erkekler 'Ben biraz balık etli seviyorum', 'Ben kısa boylu ve zayıf kadınla birlikte olmak isterim' diye aynı onun gibi. Kadının görünen yada sezilen her ayrıntısını şemalarıyla karşılaştırır.

Uygun Bir Bağlam ve Hayal Etmenin Başlaması

Uygun Bir Bağlam ve Hayal Etmenin Başlaması

Erkeğimiz uyarılmayı yaşadı ve cinsel dürtüleri onu dürtmeye başladı. 'Beni doyur' diye. Şimdi 2 seçeneği var. Ya otobüsteki kadınla cinsel bir ilişki yaşayacak, çünkü cinsellik dürtüsü onda gerilim yaşatıyor, ya da bunu erteleyip kendini tatmin edecek ve bu gerilimi boşaltacak. 2. seçeneği değerlendirecek olursak erkeğin ilk başta bu işi yapması için uygun bir bağlam bulması gerekir. Ardından kadın hakkında ne kadar görsel veri topladıysa bunu hayal gücüyle birleştirerek hayali bir cinsel ilişki yaşayarak kendini tatmin eder.

Peki Bu Davranışa Neden Psişik Tecavüz ya da Psişik Taciz Diyoruz?

Peki Bu Davranışa Neden Psişik Tecavüz ya da Psişik Taciz Diyoruz?

Burada hayal eden erkek, kadınla yaşadığı hayali cinsel ilişkiyi kadının bu konuda rızası olmadan yaşıyor. Kadın haberi olmadan tanıdığı yada tanımadığı bir erkek tarafından farklı şekillerde hayal edilip o erkeğin hayal dünyasında ilişki yaşıyor. Bir bireyin rızası olmadan karşı taraf tarafından yaşadığı cinsel birlikteliğe tecavüz dendiği için 'Tecavüz', bu durum erkeğin hayal dünyasında yaşandığı için 'Psişik' deniyor ve kelimemiz buradan doğuyor.

Freud'a Göre Bu Davranış Etik ve Normal

Freud'a Göre Bu Davranış Etik ve Normal

Freud bu duruma doğal diyor. Hatta adını da 'Yer değiştirme' olarak koyuyor. Yani birey bir kadına cinsel anlamda sahip olamadığı için onu hayal ederek kendini tatmin ediyor bu sayede kendisini kabul etmeyen bir kadına tecavüz ederek bu dürtüyü bir suça dönüştürmüyor ama cinsel isteğini kısmi olarak doyuruyor. Yani etik olarak kabul ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ama Gelgelelim Karen Horney Tam Tersini Söylüyor

Ama Gelgelelim Karen Horney Tam Tersini Söylüyor

Karen Horney yani feminel kuramın öncüsü, erkeğin bu davranışının tamamen etik dışı olduğunu vurguluyor. Çünkü hayal edilen kadınımız tamamen rızası ve haberi olmadığı bir ilişkide rol oynuyor. Ve paradoksumuz burada doğuyor. Sizce bu davranış etik mi değil mi?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
5
2
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
konusantarihv2

bu bir paradoks değil. etik değil çünkü kadın istemediği bir şeye malzeme oluyor.

fillosophe

Bence o kadar basit olmayabilir

Silem Arod

Bir kadın bakış açısı ile değerlendirecek olursam (şahsi görüşümdür, tüm kadınlar adına konuşmuyorum) bu durumun etik ve normal olduğunu düşünüyorum. AMA tek... Devamını Gör

Silem Arod

Başka bir analoji ile daha iyi açıklayabilirim belki de ne demek istediğimi: otobüste tanımadığın bir insanı öldürdüğünü hayal etmek veya ona zarar verdiğini... Devamını Gör