Görüş Bildir
Haberler
Fatih Altaylı'dan Kulis Bilgisi: 'Ayasofya'nın İbadete Açılması Kararı Kesin'

Fatih Altaylı'dan Kulis Bilgisi: 'Ayasofya'nın İbadete Açılması Kararı Kesin'

Cumhurbaşkanlığına yakın bir kaynakla Ayasofya hakkında yapığı görüşmesini yazan gazeteci Fatih Altaylı, 'İbadete açılması uluslararası bazı sorunlara neden olacağı için bunlar üzerinde bir çalışma yürütülüyormuş. Fakat ibadete açma kararı kesinmiş' dedi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Habertürk yazarı Fatih Altaylı bugünkü yazısında Ayasofya'ya ilişkin bir kulis bilgisi aktardı. Altaylı'nın Cumhurbaşkanlığına yakın bir kaynağının verdiği bilgiye göre, Ayasofya'nın ibadete açılması kararı kesinleşti. Yazının ilgili bölümü şöyle:

"Cami yapılacak, müze olarak da gezilebilecek"

"Cami yapılacak, müze olarak da gezilebilecek"

'Ayasofya’nın ibadete açılması için çok da karmaşık ve zorlu bir süreç gerekmediğini, sadece ve sadece Cumhurbaşkanlığı kararı ile, yani Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek imzalı bir kararı ile Ayasofya Camii’nin yeniden ibadete açılabileceğini yazdım dün.

Hem konuya hem de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yakın bir dostumdan aldığım bilgi şöyle:

Ayasofya’nın ibadete açılması uluslararası bazı sorunlara neden olacağı için bunlar üzerinde bir çalışma yürütülüyormuş.

Fakat ibadete açma kararı kesinmiş.

Cami olarak kullanımı devam edecekmiş ama müze olarak da gezilebilecekmiş.

Bunun üzerine bir planlama yapılıyormuş.

Muhtemelen orta bölümde ibadet yapılırken, bunu çevreleyen alan müze olacakmış.

“Peki mozaikleri ne yapacaksınız, cemal görünen yerlerde namaz kılınması sakıncalı değil mi? Yusuf Halaçoğlu Hoca yok diyor ama tam minberin üzerinde bile Hz. Meryem ve Hz. İsa tasvirleri var.”

“Muhtemelen yüz bölümleri bir örtü ile kapatılır. Başka türlü olmaz' dedi.'

"Mozaiklerle ilgili kararı Din İşleri Yüksek Kurulu verecek"

"Mozaiklerle ilgili kararı Din İşleri Yüksek Kurulu verecek"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet'te yazan gazeteci Nedim Şener de, Ayasofya'nın camiye çevrilmesi durumunda mozaiklerin ne olacağını eski Diyanet İşleri'nin eski başkanı Mehmet Görmez ve mevcut başkan Ali Erbaş'a sordu. Ayasofya'ın camiye dönüştürülmesi kararını desteklediğini belirten Erbaş, mozaiklerin akıbetine ilişkin şunları kaydetti: 

“Biliyorsunuz, Ayasofya’nın mülkiyet yönünden tasarrufu Vakıflar Genel Müdürlüğü uhdesinde. Biz dini hizmetlerle ilgileniyoruz. Ancak Ayasofya’da bulunan mozaik ve resimlerle ilgili kişisel görüşüm yerine Din İşleri Yüksek Kurulu’nun kararı önemli olacaktır. Elbette oradaki tarihi eserlerin korunması ve tarihi eserlere zarar verecek bir durum olmaması önemli. Bu konuda yazılı başvuru yapıldığında, kurul bir karar açıklayacaktır.”

"Kıble yönünde resim olmadığından ibadete engel yok"

"Kıble yönünde resim olmadığından ibadete engel yok"

Aynı soruya eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in yanıtı şöyle oldu: 

'Benim görev yaptığım dönemde açılmasını çok isterdim, şahsi olarak çok mutlu olurdum. Ama olsun, önemli olan açılmasıdır. Ayasofya’nın cami olarak kullanılması konusunda Batı kaynaklı bir tartışma da yapılıyor. Ayasofya’yı kilise olarak görenler bile var. Oysa 1453’ten beri Ayasofya camidir. Cami olarak kullanılması da burayı ibadethane olarak inşa edenlere saygıdır. Şöyle anlatayım: Fatih İstanbul’u fethettiğinde buraya zarar vermemiş, bilakis kendisi de onların ibadethane olarak kullandığı yeri kendisine ibadethane olarak görmüş, o yapıya da saygı göstermiştir. 

Gidin Batı ülkelerine, Osmanlı döneminden kalan Mimar Sinan eserleri dahil birçok ibadethane o kadar ahlaksızca amaçlar için kullanılıyor ki... Ama bizler Ayasofya’yı kendimize cami olarak belirleyerek onu saygımızı da göstermiş bir milletiz. Şimdi geleyim Ayasofya’daki mozaiklerin ibadete engel bir durum olup olmadığına... Önce şunu söyleyeyim: Hiçbir ilmihal kitabında ‘Resim olan yerde namaz kılınmaz’ diye bir ibare bulamazsınız, sadece mekruhtur, yani tercih edilmemesi istenir. Ayrıca kıble yönünde resimler olmadığı için ibadet etmeye bir engel yok.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
156
70
54
28
15
7
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
red-factor

Aç aç. İbadete de aç. Gelmişini geçmişini s.kt.ğ.minin ülkesinde, bir sorumuz şu binaydı lan. İşsizlik var, milet aç, her bok pahalı, siz halen ayasofya. Ya ... Devamını Gör

Beyza

İbadete açılmadan son kez bir gidip göreyim bari sonra Sultanahmet gibi Ayasofya'da ayak kokusundan gezilmez bir hal alır.

Yavuz Bayrak

Sultanahmet'te çok namaz kildim bazen sadece girip oturdum bahsettiginiz kokuyu alamadım.koku sizden kaynaklı olmasın?

Muhammed Gungor

Doları nasıl yükseltirim Türkiyeye karşı nasıl ambargo uygulatırım ülkeyi nasıl batırırım diye sabah akşam uğraşıyor vatan haini dindarlar dolar 10 lira üzer... Devamını Gör

Yavuz Bayrak

Her olaya her yoruma nasıl oluyor da dini karistirabiliyorsun? Yahu kendi değerlerine(ki o değerler ne cidden merak ediyorum) asıl sen en fazla darbeyi vuruy... Devamını Gör