Görüş Bildir
Haberler
Evliliklerdeki Sorunlu 8 Kadın Tipi

Evliliklerdeki Sorunlu 8 Kadın Tipi

Beyhan Budak
11.03.2015 - 23:02 Son Güncelleme: 13.03.2015 - 14:32

Bu yazıda evlilik terapisi ve aile danışmanlığı yaparken karşılaştığım, sorunlu 8 kadın tipini anlatacağım. Beni takip ediyorsanız daha önce bu serinin ‘Evliliklerdeki Sorunlu 10 Erkek Tipi‘ bölümünü okumuş olabilirsiniz. Ancak erkeklerden fazlaca tepki aldığımı belirtmeliyim. Hep bizi kötülemişsin hocam şeklinde mailler aldım. Ancak daha önce de belirttiğim üzere, burada bahsettiğim durumlar, sık karşılaştığım problemlerin cinsiyetler üzerinden esprili bir şekilde kategorize edilmesi. Herhangi bir cinsiyete kastım yoktur, bu böyle biline…

Kaynak: http://www.fenomenpsikoloji.com/evlil...

1. Ana-Baba Kuzusu Kadınlar

1. Ana-Baba Kuzusu Kadınlar

Sağlıklı bir evlilikten beklediğimiz şeylerin başında eşlerin bağımsız bir kimlik geliştirebilmeleri. Buna rağmen sıklıkla karşımıza çıkan bir durum; ana-baba kuzusu kadınlar. Bu tipteki kadınların, hayatlarının merkezinde çoğu zaman anne-babaları vardır. Anne-baba ne derse desin doğrudur. Erkek ne söylerse söylesin ne biliyorsa bilsin her zaman, kadının anne-babanın gerisindedir. Ana-baba kuzusu kadın vaktinin çoğunu ailesinine evinde geçirmek ister. Kadın ile erkeğin arasında geçen her şeyden –bazen buna cinsellik de dahil- anında anne/babanın haberi olur. Kadın eşiyle her tartışmasına kendi ailesini de dahil eder. Böyle bir eşe sahip erkekler, çoğu zaman kendilerini dışlanmış ve ikinci plana atılmış hissedebilirler.

2. Gösteriş Meraklısı Kadınlar

2. Gösteriş Meraklısı Kadınlar

Gösterişçi kadınlar için en önemli şeylerden birisi sahip olduğu şeyleri göstermektir diyebilirim. Bu bir kıyafet, bi ev, bir araba, bir hediye olabilir. Havası atılacak bir nesne olduktan sonra gerisi önemli değildir. Gösterişçi kadınlar için bir şeyin asıl değerinden daha çok etraftaki insanları imrendirmek ve kendisi hakkında olumlu düşündürtmek önemlidir. Bir kadın, eğer gösterişçiyse, gittiği tatili, yediği yemekleri bile saatlerce anlatabilir. Gösterişçi bir kadınla evli olmak, erkek için zorlu bir durumdur. Böyle çiftler bütçe idaresi konusunda zorlanabilir, asıl ihtiyaçları dururken daha gösterişli fakat ihtiyaç dışı şeylere para verebilirler. Gösteriş yapmanın temelinde, kişinin kendisini yetersiz bulması ve değersizlik duyguları olduğu düşünülmektedir.

3. Aşırı Kıskanç Kadınlar

3. Aşırı Kıskanç Kadınlar

Aşırı kıskançlık, bir duygudan daha çok patolojik bir durumdur diyebiliriz. Aşırı kıskançlık tedavi edilmesi gereken, hem kıskanç olan tarafın hem de kıskanılan kişinin hayatını cehenneme çevirebilir. Gelelim aşırı kıskanç kadınlara.. Aşırı kıskanç bir kadın en tecrübeli ve güçlü istihbaratlardan daha iyi ve titiz bir şekilde çalışır. Teknoloji ve internet konusunda engin deneyimlere sahiptir. Eşinin davranışlarını yorumlama konusunda uzmanlaşmıştır diyebiliriz. Aşırı kıskanç bir kadın, eşiyle bir arabada giderken, eşinin sürücüsü bayan olan bir arabaya yol vermesinden, ya da tv izlerken ‘Canım, Nicole Kidman’da çok iyi oyuncu’ demesinden olay çıkartabilir. Aşırı kıskanç bir kadınla yaşamak bir erkek için hiç de kolay değildir. Erkeğin her adımı, kelimesi ya da davranışı aslında hiç ilgisi olmadığı halde bir aldatma işareti olarak görülebilir bu kadınlar tarafından. Başta da söylediğimiz gibi, bu seviyede bir kıskançlık psikolojik bir problemdir ve tedavi edilmesi gerekir.

4. Şiddet Eğilimli Kadınlar

4. Şiddet Eğilimli Kadınlar

Şiddetin çoğu zaman erkek tarafından kadına uygulanına rastlıyoruz ancak klinik gözlemlerimiz bize kadından erkeğe yönelik şiddetin de az olmadığını gösteriyor. Erkeğin kadına uyguladığı şiddet fiziksel, cinsel ya da ekonomik olurken kadının erkeğe uyguladığı şiddet çoğunlukla psikolojik olmaktadır. Şiddet eğilimli kadınlar, günlük problemlerde dahi eşlerini çok rahatsız edecek derecede konuşabilir, her durumdan, her olaydan şikayet edecek bir nokta bulabilirler. En bilinen tabiriyle ‘dırdır’ yapmak bu kadınların günlük olağan işlerindendir. Bazı şiddet eğilimli kadınlar, erkeği devamlı olarak yetersiz görebilir, erkeğin yaptığı her işi eksik görebilir ya da aşağılayabilirler. Daha ileri versiyonlardaysa, kadın erkeği arkadaşlarının yanında, iş ortamında ya da ailesinin yanında aşağılayabilir ve hakaret edebilir. Bu tarzda davranan kadınlar genelde farkındalık sahibi değildirler. Bu kadınların olduğu ilişkiler gitgide tükenme eğilimi gösterse bile genelde devam eder.

5. İşkolik Kadınlar

5. İşkolik Kadınlar

Kadının toplumda değişen rolleriyle birlikte kadınlar eskiye oranla iş hayatında çok daha fazla yer alıyor. Bu güzel bir gelişme olsa da, iş hayatına dair bildiğimiz olumsuzluklar kadınlara da sirayet etmiş durumda. İşkolik kadınlar için hayatında en önemli amaç iş hayatı ve orada kazandığı başarılardır. Günlük mesaisinin çok yoğun bir şekilde çalışarak geçiren bu kadınlar akşam eve geldiklerinde de çalışmaya devam edebilirler. Evde onları bekleyen eşleri ya da çocukları da olsa, onlarla kısa bir hasbihalden sonra kendisini işe verebilir tekrardan. Eşi ya da çocuğu kendisine birşey anlatırken onları dinlermiş gibi görünse de aklı çoğu zaman işyerinde, yarınki toplantıda ya da cevaplamakta geciktiği maillerde olabilir. İşkolik kadınlar genelde ilişkilerindeki çatırtıları farketmezler. Bu tarzlarından dolayı ilişkilerinde ciddi problemler yaşayabilirler.

6. Aşırı Çocuk Düşkünü Kadınlar

6. Aşırı Çocuk Düşkünü Kadınlar

Aşırı çocuk düşkünü olan kadınlar, sanki anne olmak için yaratılmışlardır. Tahmin edilenin aksine çok iyi eğitimli kadınlarda da karşılaştığımız bir durum bu hal. Aşırı anaç kadınlar, ilk çocuklarını yapana kadar ilişkilerinde belli bir sorun yaşamazlar. Hatta erkekler tarafından bu anaçlıkları, hoş ve değerli bir durum olarak algılanabilir. Ama ne zaman ki ilk çocuk doğar, o zaman problemler başlar. Çocukla beraber bu kadınların dünyası çocuktan ibaret olmaya başlar. Çocuğun hangi mamayı kullanacağı, ne şekilde yetiştirileceği, hangi bebek bezinin ne kadar hassas olduğu, bebeğinin yemek yeme ya da yememe hali bu annelerin tüm zamanlarını alır. Ne güzel işte çocuğuyla ilgileniyor anne desek de, durum göründüğü gibi olmamaktadır. Kadın bunlarla ilgilenirken, kendisini dışlanmış hisseden bir erkek evin bir köşesinde kara kara düşünmektedir. Erkeğin çocukla ilgili yardım girişimlerini de sen bilmezsin, sen anlamazsın şeklinde reddeden kadınlar, erkeği hem kendi hayatından hem de çocuğun hayatından farkında olmadan dışlamaktadır. Belki kadın doğru bildiğini yapmaktadır ancak bu yaptıkları ile evliliğini ve baba-çocuk ilişkisini ciddi bir şekilde yaralamaktadır. Bazı örneklerde bu kadınlar, çocuklarının doğumundan sonra yıllar boyunca cinsellikten de uzaklaşmaktadırlar. Bu da ayrıca bir sorun teşkil etmektedir.

7. Cinsel Açıdan Soğuk Kadınlar

7. Cinsel Açıdan Soğuk Kadınlar

Cinsel açıdan soğuk kadınlar genelde kendi fizyolojilerinin farkında değillerdir ve hatta diyebiliriz ki kendi kadınlıklarını kabullenmiyor olabilirler. Aile içinde yetiştirme tarzının cinsel açıdan soğuk kadınlar oluşmasına etkisi çok fazladır. Cinsel açıdan soğuk kadınlar, ilişkilerinde çok sevecen ve çok enerjik olabilirler ancak ne zaman konu ya da konuşma cinselliğe geldiği zaman bir panic duygusuna kapılabilir ya da konuyu anlamamazlıktan gelip konuyu değiştirebilirler. Evlendikten sonra, cinsellik konusu ciddi bir problem haline gelebilir. Özellike vajinismus (psikolojik kaynaklı cinsel ilişkiye girememe durumu) dediğimiz bir cinsel problem bu tarzdaki kadınlarda sık karşılaşılan bir durumdur. Evlendikten sonraki süreçte erkeğin cinsellik girişimlerini sıklıkla reddebilir ya da fazla direnç gösterbilirler. Böyle bir durumla karşılaşan erkek de kendisinin istenmediği sonucuna varabilir. Tecrübelerimiz gösteriyor ki, çiftler arasında cinsel yakınlık ilişkinin kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan birisi. Bu tarz bir ilişki ciddi problemler yaşayabilir. Cinsel açıdan soğuk kadınlar, kendi davranışlarının ve duygularının temeline inerek ya da psikolojik yardım alarak bu problemleri çözebilirler.

8. Flörtöz Kadınlar

8. Flörtöz Kadınlar

Flörtöz bir kadın ilk başta çoğu erkeğe hoş gelebilir. Ancak bu flört hali bir ilişkiye döndükten sonra kadın hala başka erkeklerle flört etmeye devam ediyorsa büyük bir problem halini alabilir. Kadınlar genelde böyle bir durumları olduğunun farkında olmayabilirler. Sadece farklı erkeklerin kendisinden hoşlanması onu motive ediyor olabilir. Ancak bir süre sonra bu bir alışkanlık haline gelebilir. Flörtöz olma hali genelde o seviyede kalmayıp bir sonraki aşamaya geçebilmektedir. Bu sebeple her zaman kadın için bir aldatma, erkek için de bir aldatılma ihtimali söz konusu olabilir. Bu durum ilişki içinde ciddi krizlere sebep olabilir. Bu tarz problemlerden dolayı biten çok fazla ilişki/evlilik vardır. Fazlaca flörtöz olmanın temelinde değersizlik ve ilgi-değer görme ihtiyacı olabilmektedir.

9. Evliliklerdeki Sorunlu 10 Erkek Tipi

9. Evliliklerdeki Sorunlu 10 Erkek Tipi

Evliliklerdeki Sorunlu 10 Erkek Tipi yazısı için tıklayınız...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
14
4
4
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın