Görüş Bildir
Haberler
'Zarrab'ın Önerdiği Kefalet Bedeli, 2013'te Dağıttığı Rüşvetin Üçte Biri'

etiket 'Zarrab'ın Önerdiği Kefalet Bedeli, 2013'te Dağıttığı Rüşvetin Üçte Biri'

Ulaş
25.05.2016 - 21:47 Son Güncelleme: 26.05.2016 - 11:53

ABD'de tutuklu bulunan Reza Zarrab'ın kefaletle salıverme talebini geri çeviren savcılık, kararının gerekçelerini mahkemeye sundu. Gerekçe dosyasında yolsuzlukla anılan eski bakanların adı geçerken, Zarrab'ın bu bakanlara rüşvet verdiği savunuluyor. Zarrab'ın avukatları tarafından yapılan 50 milyon dolarlık tahliye talebinin yetersiz olduğunu belirten savcı Bharara, bu miktarın Zarrab'ın sadece 2013 yılında dağıtılan rüşvet miktarının üçte birine denk geldiğini öne sürdü...

İçeriğin Devamı Aşağıda

19 Mart’ta Miami’de tutuklanan, sonra da davanın görüleceği New York’a getirilen Zarrab geçen hafta avukatı aracılığıyla mahkemeye 10 milyon dolar nakit garantili 50 milyon dolarlık kefalet teklifinde bulunmuştu.

Ancak Zarab’ı tutuklatıp hapse attıran New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara teklifi yetersiz bulup en azından yargılama başlayana kadar tutukluluğun sürmesini istemişti.

Savcılık gerekçe dosyasında, Zarrab'ın eski bakanlara rüşvet verdiğini savundu ve buna ilişkin belgeleri mahkemeye sundu.

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara tarafındanhazırlanan dosyada, Zarrab'ın talep ettiği kefalet bedelinin, dağıttığı rüşvetin üçte birine denk geldiğini öne sürdü.

New York'ta tutuklu bulunan Reza Zarrab'ın geçtiğimiz hafta yaptığı kefalet talebinin reddedilmesi gerektiğine dair mahkeme heyetine uzun bir açıklama gönderen Başsavcı Preet Bharara, tutuklu iş adamının maddi gücü ve siyasi ilişkilerine vurgu yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zarrab'ın avukatı federal mahkemeden, müvekkilinin, 10 milyon doları nakit olmak üzere 50 milyon dolarlık kefaletle serbest bırakılması talebinde bulunmuştu.

Zarrab'ın avukatı federal mahkemeden, müvekkilinin, 10 milyon doları nakit olmak üzere 50 milyon dolarlık kefaletle serbest bırakılması talebinde bulunmuştu.

Zarrab'ın avukatları tarafından yapılan 10 milyon doları nakitle garanti altına alınacak, 50 milyon dolarlık tahliye talebinin yetersiz olduğunu belirten Bharara, bu miktarın Zarrab'ın sadece 2013 yılında dağıtılan rüşvet miktarının üçte birine denk geldiğini öne sürdü. 

Zarrab tarafından yönetilen şirketlerin yıllık kazancının 11 milyar doların üstünde olduğunu aktaran Bharara, bu çapta geniş maddi imkanlara sahip birinin 10 milyon dolar nakit parayı özgürlüğü için rahatlıkla feda edip kaçabileceğini vurguladı.

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, Reza Zarrab'ın kefalet başvurusunu yasal cevap süresinin son günü yanıtladı.

Mahkeme heyetine, tahliye talebinin neden reddedilmesi gerektiğine dair geniş bir dosya sunan Bharara, bu dosyada Türkiye'den önemli isimlere yer verdi

Mahkeme heyetine, tahliye talebinin neden reddedilmesi gerektiğine dair geniş bir dosya sunan Bharara, bu dosyada Türkiye'den önemli isimlere yer verdi

Zarrab'ın hayırsever bir işadamı olduğunu göstermek için mahkemeye sunulan kefalet başvurusunda, bağışların büyük bölümünün Togemder isimli derneğe yapıldığını hatırlatan Bharara, şüphelinin üst düzey devlet görevlileriyle yakın ilişkileri bulunduğuna dikkat çekti.

Bu ilişkileri sayesinde Türkiye'de Zarrab hakkında 2013 yılında hakkında açılan büyük çaplı yolsuzluk dosyasının kapatıldığını iddia eden başsavcı, Zarrab hakkındaki soruşturmayı yürüten savcılara siyasi baskılarla dosyadan el çektirildiğinin ileri sürüldüğüne değindi.

Çok geniş maddi imkanlara sahip Zarrab'ın tahliyesi halinde yurtdışına kaçışının zor olmayacağını öne süren Bharara, hazırladığı dosyada Zarrab'ın sahip olduğu uçak, tekne ve botları fotoğraflarıyla listeledi.

Başsavcılık tarafından mahkeme heyetine sunulan dosyada ayrıca Zarrab'ın Türkiye, İran ve Makedonya vatandaşlığı bulunduğu da hatırlatıldı. ABD'nin Makedonya ve İran'la suçlu değişimi anlaşması bulunmadığını öne süren başsavcılık, Zarrab'ın bu ülkelere kaçması halinde geri istenemeyeceğini iddia etti.

'Üst düzey yetkililerle ilişki içinde'

'Üst düzey yetkililerle ilişki içinde'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bharara tarafından hazırlanan dosyada, Zarrab'ın Türkiye'ye gitmesi durumunda ise suçlu değişimi anlaşması bulunmasına rağmen sahip olduğu üst düzey ilişkiler nedeniyle geri dönmesinin mümkün olmayacağını belirtti.

Bharara ayrıca mahkeme heyetine Zarrab'ın bu görüşmede yakın zamanda ziyaret ettiği ülkelerle ilgili de yalan söylediğini, Suudi Arabistan, Lübnan ve Rusya seyahatlerini gizlemeye çalıştığını ileri sürdü.

Associated Press (AP) haber ajansı, New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara'nın hazırladığı ve mahkemeye sunduğu mütalaada Zarrab'ın 'İyi bağlantıları, büyük bir serveti ve nüfuzu olan uluslararası bir işadamı' olarak tanımlandığını aktarıyor.

AP haberinde savcılığın Zarrab'ın tutuklanmadan önce verdiği ifadelerine dikkat çektiği ve 'Yetkilileri yanıltmaya çalıştı' dediği bilgisi de yer alıyor.

Dosyanın temel dayanağı Zarrab'ın cep telefonu

Dosyanın temel dayanağı Zarrab'ın cep telefonu
Dosyanın temel dayanağı Zarrab'ın cep telefonu

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Brahara'nın Reza Zarrab'la ilgili hazırladığı dosyanın temel dayanaklarından birini FBI ajanlarının Zarrab'ı Miami havalimanı'nda gözaltına aldıkları sırada el koydukları cep telefonu oluşturdu. Brahara ayrıca Reza Zarrab’ın, maillerine, cep telefonu mesajlarına ve para trafiğini gösteren belgelere de Zarrab’ın el konulan cep telefonundan ulaştıklarını mahkemeye sunduğu dosyada belirtti.

Nafiz Albayrak, New York/ DHA ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
458
143
115
10
7
7
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mehmet Cepik

Simdi tayyip'ten bir "eeeey bharara" diye baslayip, tehditle biten bir muhtarlar toplantisi bekleriz artik... Ulan elin savcisi taaa atlantik ötesinden bizim... Devamını Gör

funi avat

taaa atlantik ötesindeki elin savcisi tabiki bizim kirli çamaşırlarımızla uğraşır tüm dünyaya demokrasi dağıtan amerikada bakacak davada yok hukuksuzluk yok ... Devamını Gör

Hayrettin Süral

Ne yaşattıysanız aynısını yaşamanız dileğiyle.

monapizza

savcı bharara zarrabın 50 milyon dolarlık kefaret talebini reddetmiş.Oysa reza zarrab daha azıyla bizde bakanlar kurulunu satın almıştı