Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan 'Kaporayı Ödedik' Dedi: Türkiye ve Rusya S-400 Füze Anlaşmasını İmzaladı

etiket Erdoğan 'Kaporayı Ödedik' Dedi: Türkiye ve Rusya S-400 Füze Anlaşmasını İmzaladı

Batuhan
12.09.2017 - 14:51

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus yapımı S-400 füze savunma sisteminin satın alınması konusunda imzaların atıldığını ve Türkiye'nin kapora ödemesini Moskova'ya gönderdiğini açıkladı. Putin'in askeri ve teknik işbirliği konularındaki danışmanı Vladimir Kojin de 'Sözleşme imzalandı ve uygulamaya geçilmesi için hazırlık yapılıyor' açıklamasında bulundu.

Anlaşmayla ilgili ilk tepki ise  CHP’li Öztürk Yılmaz'dan geldi. Yılmaz, 'Biz eğer bu yönde bir karar alınacaksa karşı değiliz ama Türkiye’de üretilmesi lazım yani Türkiye’nin hazıra konmaması lazım.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Kazakistan'dan Türkiye'ye dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, 'S-400 ile ilgili arkadaşlarımız imzalarını attılar' dedi.

'Kaporayı verdik'

'Kaporayı verdik'

Erdoğan ayrıca konuyla ilgili 'S-400 ile ilgili arkadaşlarımız imzalarını attılar. Bildiğim kadarıyla kaporayı da verdiler. Bundan sonraki süreç de zaten Rusya’dan bize aktarılacak kredi ile ilgili devam edecek bir süreçtir. Gerek Sayın Putin, gerekse şahsımın bu konuda kararlılığımız var. Türkiye Cumhuriyeti’nin savunma sanayii veya savunmasıyla ilgili bağımsızlık ilkelerini veya bağımsız kararını herhalde kimsenin tartışmaya hakkı yoktur. Eğer bir yerlerden bu noktada herhangi bir savunma unsurunu tedarikte zorluk çekiyorsak, girişimlerimiz çoğu kez engellemelere takılıyorsa biz ne yapacağız, başımızın çaresine bakacağız. Mesela, silahsız hava araçlarını maalesef dostlardan alamıyorduk biz, çok da yüksek paralar istiyorlardı, bedava da istemiyorduk üstelik. Terör örgütüne tank, top, zırhlı araçlar veriyorlar; ama biz parasıyla istediğimiz halde bazı ihtiyaçlarımızı tedarik edemiyoruz. Sonuçta ne oldu? Hamdolsun, insansız hava aracını da kendi ülkemin insanı üretir hale geldi, silahlısını da üretir hale geldi.' açıklamalarında bulundu.

Toplam maliyet 2.5 milyar dolar

Toplam maliyet 2.5 milyar dolar

Çeşitli kaynaklarda, bu anlaşmanın toplam maliyetinin 2,5 milyar doları bulabileceğini belirtiliyor. Erdoğan, alımla ilgili olarak bundan sonra Rusya'dan Türkiye'ye kredi aktarımıyla ilgili sürece geçileceğini vurguladı. Cumhurbaşkanı, S-400 konusunda hem kendisinin hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kremlin de doğruladı

Kremlin de doğruladı

Erdoğan, Temmuz ayı sonunda da imzaların atıldığını açıklamış ancak anlaşmanın yapıldığı bilgisi Rusya tarafından doğrulanmamıştı. Salı günü sabah saatlerinde Kremlin de yaptığı bir açıklamayla S-400 konusunda anlaşma yapıldığını bildirdi.

Türkiye'nin S-400 alma kararını eleştirilmişti

Türkiye'nin S-400 alma kararını eleştirilmişti

Yaklaşık 400 kilometrelik menzile sahip olan S-400 füze savunma sistemi, karadan havaya ateşlenebiliyor ve düşman uçaklarının vurularak düşürülmesinde kullanılıyor. Şu anda elinde S-400 füze savunma sistemi olan NATO üyesi bulunmuyor. Ancak Yunanistan'ın elinde bir önceki versiyonu olan yine Rus yapımı S-300 füzeleri var. Yunanistan, bu füzeleri NATO üyesi olmayan Güney Kıbrıs'tan satın aldı. Başta ABD olmak üzere, bazı Avrupa ülkeleri ve NATO, Türkiye'nin S-400 alma kararını eleştirmişti.

'Hazırlık yapılıyor'

'Hazırlık yapılıyor'

Putin'in askeri ve teknik işbirliği konularındaki danışmanı Vladimir Kojin, 'Sözleşme imzalandı ve uygulamaya geçilmesi için hazırlık yapılıyor' dedi. Rus devlet haber ajansı TASS'a konuşan Kojin, S-400'ün en karmaşık sistemlerden biri olduğunu ve birçok teknik malzeme içerdiğini de sözlerine ekledi. Kojin, 'Bu kontratla ilgili alınmış olan tüm kararların stratejik çıkarlarımıza uygun olduğunun garantisi verebilirim. Bu nedenle de Türkiye'nin üzerine baskı kurmaya çalışan bazı Batılı devletlerin tepkilerini de çok iyi anlıyoruz' dedi.

Uzmanlar teknik sorun uyarısı

Uzmanlar teknik sorun uyarısı

Uzmanlar, NATO'nun birbirine entegre hava savunma sisteminin bulunduğunu ve Türkiye'nin S-400'ü satın almasının maliyet, nitelik ve teknoloji transferi gibi birçok teknik sorunu beraberinde getirebileceğini ifade ediyor.

Ayrıca, bu alımın tamamlanması halinde bunun Türkiye'nin NATO ile ilişkilerini yeniden tanımlamak adına attığı bir adım olarak yorumlanabileceği de belirtiliyor. Türkiye, 2015 yılında Çin'in kazandığı 3,4 milyar dolarlık uzun menzilli füze sistemi ihalesini iptal etmişti. Türkiye tarihinin en büyük savunma ihalesi olan bu satın alma girişimi, NATO'nun ve ABD'nin tepkisini çekmişti.

CHP’li Öztürk Yılmaz: 'Hazıra kanmamak lazım'

CHP’li Öztürk Yılmaz: 'Hazıra kanmamak lazım'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya’dan alınması planlanan S-400’lerle ilgili açıklamasını değerlendiren CHP’li Öztürk Yılmaz, “Biz eğer bu yönde bir karar alınacaksa karşı değiliz ama Türkiye’de üretilmesi lazım yani Türkiye’nin o üretimde yer alması lazım. Hazıra konmamak lazım. İşte, hazır alıyorsunuz, üç gün sonra ilişkileriniz bozulduğu zaman vermiyor. Hiçbir şey yapamıyorsunuz.” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sosyal medyadan tepkiler...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
434
111
29
21
18
16
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Remzi Ark

chpnin tepkisini komik bulan tek benmiyim? 2003 e kadar siz neredeydiniz? Ülkedaha yeni balistik füze denemesi yapıyor. bu zamana kadar parti olarak yaptırsa... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

CHP iktidar mı oldu ki bişey yapsın? Enson 1979 yılında koalisyon kurdu.. 1950 den beri de hiç bir zaman ket başına hükümet kurmadı.. Boş konuşuyosun arkadaş... Devamını Gör

Ewok The Hutt

CHP az sus mk, adamı zorla AKP'li yaptırırsın. Askeri olanakların standartı artacaksa millisine yabancısına takılmayın. Madem memnun değilsin nasıl iktidar o... Devamını Gör

Mr Logical

Askeri olanakların standardı artsa da, yabancı bir ülkeden aldığın silahı, yarın öbür gün o ülke ile savaşmak durumunda kalırsan, o ülkeye karşı kullanamayac... Devamını Gör

Can Kocabey

S400 alınması Cumhuriyet tarihinin en önemli adımlarından birisidir. Bunun önemini şöyle açıklayayım; Türkiye Nato üyesi bir ülke, Nato'nun ortadoğudaki tek ... Devamını Gör