Görüş Bildir
Haberler
En Yıkıcı Doğal Afetlerden Biri Olan Kasırga Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

En Yıkıcı Doğal Afetlerden Biri Olan Kasırga Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Kasırgalar, doğanın yaratabileceği en büyük ve en sert fırtınalardan biridir. Bugün, bu doğal afet hakkında daha fazla şey biliyoruz. Fakat, Türkiye'de çok fazla rastlanmasa da Dünya'nın başka yerlerinde 2022 kasırga sezonu başladığında zaman orada yaşayan insanlar için adeta durur. Biz de bu yazımızda zamanı durdurup tüm dünyayı içine çekebilecek güçte olan kasırga doğal afetini biraz daha yakından inceledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. En sert kasırga Kuzey Amerika'da görülür.

Tropikal bir siklon, ılık okyanus sularının ürettiği ısıdan enerji çeken gök gürültülü fırtınalarla beslenen kompakt, düşük basınçlı bir sistemdir. Bu tropikal siklonlar, ne kadar güçlü olduklarına ve dünyanın neresinde oluştuklarına bağlı olarak farklı isimler alırlar. Olgun bir tropikal siklon, Atlantik ve doğu Pasifik okyanuslarında kasırga olarak adlandırılır. Atlantik'te kasırga olarak bilinen şeye Asya yakınlarında bir tayfun ve dünyanın diğer yerlerinde sadece bir fırtına olarak bilinir.

2. Kasırganın büyüklüğü ve oluşum şekilleri değişkendir.

2. Kasırganın büyüklüğü ve oluşum şekilleri değişkendir.

Tüm kasırgalar büyük değildir. Bazı kasırgalar o kadar çok dağılır ki, onları tespit etmek için uzman bir göz ve ileri teknoloji gerekir. Devasa bir kasırga, 1979'da Batı Pasifik Okyanusu'ndaki Typhoon (Tayfun) Tip'te olduğu gibi, birkaç mil kadar küçük veya Amerika Birleşik Devletleri'nin yarısı kadar büyük olabilir. Kayıtlara geçen en küçük tropikal siklon 2008 yılında tespit edilmiştir. Tropik Marco Fırtınası, Meksika Körfezi'nde neredeyse kasırga şiddetine ulaşan küçük bir fırtınaydı. Marco'nun kuvvetli rüzgarları, fırtınanın sadece 12 mil uzaklığındaydı, bu da Manhattan'dan daha küçük bir alana işaret ediyordu.

3. Şehirlerdeki göz duvarları kasırgalar için büyük tehlike taşır.

3. Şehirlerdeki göz duvarları kasırgalar için büyük tehlike taşır.

Bir kasırganın merkezinden yayılan rüzgar ve yağmur sarmalları gelmesi, bu fırtınalara kendine özgü vızıltı sesini veren şeydir. Bu sarmallar, hasara, sele ve hatta hortumlara neden olabilir, ancak bir kasırganın en kötü yanı, göz duvarı veya fırtınanın merkezini saran şiddetli gök gürültülü fırtınalar grubudur. Bir kasırgadaki en şiddetli rüzgarlar genellikle fırtınanın ileri hareketinin hemen sağındaki göz duvarının küçük bir bölümünü kaplar, bu alan sağ ön kadran olarak bilinir. En ağır hasar genellikle fırtınanın bu kısmının karaya çıktığı yerde görülür.

4. Kasırganın çekirdeği çok sıcaktır.

4. Kasırganın çekirdeği çok sıcaktır.

Bir kasırganın çekirdeği çok sıcaktır çünkü tropikaldirler. Bir kasırganın çekirdeği, yüzeydeki düşük hava basıncının bıraktığı boşluğu doldurmak için atmosferin üst seviyelerinden aşağı doğru akan bir hava akımı ile oluşur. çekirdekten yüzeye doğru hızla inerken hava kurur ve ısınır. Bu, güçlü bir kasırganın çekirdeğindeki sıcaklıkların, tipik olarak çok daha soğuk olan Dünya yüzeyinin 80°F'yi aşmasına izin verir.

5. Çekirdeğine bakarak bir kasırgayı analiz edebilirsiniz.

Düzensiz, asimetrik bir çekirdek, fırtınanın güç kazanmak için zorlandığı anlamına gelir. Pürüzsüz, yuvarlak bir çekirdek, fırtınanın hem istikrarlı hem de oldukça güçlü olduğu anlamına gelir. Bazen iğne deliği veya noktasal göz olarak da adlandırılan küçük bir çekirdek, genellikle çok yoğun bir fırtınanın göstergesidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bazı kasırgaların iki çekirdeği olabilir.

Göz olarak da bilinen bu çekirdekler sonsuza kadar sürmez. Fırtınalar sıklıkla 'göz duvarı değiştirme döngüsü' olarak bilinen ve bir fırtınanın eskisinin yerine yeni bir göz duvarı geliştirdiği bir süreçle karşılaşır. Bu döngülerden biri sırasında bir fırtına zayıflar, ancak değiştirme döngüsü tamamlandıktan sonra başlangıçta olduğundan daha yoğun bir şekilde hızla büyüyebilir. Matthew Kasırgası Ekim 2016'da Florida kıyılarını tuzla buz ettiğinde, fırtınanın etkileri daha az şiddetliydi çünkü fırtına karaya en yakın temasına geçtiğinde bir göz duvarı değiştirme döngüsüne girmişti.

7. Kasırganın yarattığı sert rüzgar tehlikenin sadece küçük bir parçasıdır.

7. Kasırganın yarattığı sert rüzgar tehlikenin sadece küçük bir parçasıdır.

Şiddetli rüzgarlar haberlerde daha çok yer alırken, rüzgar her zaman fırtınanın en tehlikeli kısmı değildir. Karaya vuran bir kasırganın neden olduğu tüm ölümlerin yarısından fazlası, fırtına dalgalanmasından veya fırtınanın kuvvetli rüzgarları tarafından iç kısımlara itilen deniz suyundan kaynaklanmaktadır. Çoğu fırtına dalgalanması nispeten daha küçüktür ve yalnızca yakındaki kıyıları etkiler, ancak Katrina veya Sandy gibi daha büyük bir fırtınada, rüzgar suları o kadar derinlere itebilir ki, kıyıdan kilometrelerce uzaktaki evleri tamamen sular altında bırakır.

8. Kaliforniya'da çok az siklon görülür.

8. Kaliforniya'da çok az siklon görülür.

Kaliforniya'nın yüzlerce kilometrelik kıyı şeridini kaplaması garip görünebilir, ancak her zaman Doğu Sahili'nin karşı karşıya kaldığı kasırga tehdidinden pek etkilenmiyor gibi görünüyor. Kaliforniya neredeyse hiç tropik siklon görmez çünkü okyanus bir fırtınanın uzun sürebilmesi için fazla soğuktur. Kayıtlı tarihte yalnızca çok küçük bir miktar tropik siklon Kaliforniya'ya ulaştı. 1858'de San Diego'ya en kötü darbeyi vurdu. San Diego Kasırgası, Golden State'in güney yarısını tamamen süpürürken en şiddetli yoğunluğa ulaştığı tahmin edilen bir felaketti.

9. Hurricane Hunters grubu kasırgayı yakından inceliyor.

9. Hurricane Hunters grubu kasırgayı yakından inceliyor.

Uydu ve radar görüntülerinin yanı sıra, bir kasırganın doğrudan bir şamandıra veya gemi üzerinden geçmediği sürece tam olarak ne yaptığını bilmek oldukça zordur. Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri ve NOAA tarafından görevlendirilmiş, bu kasırgaların rüzgarlarını ölçmek ve bulgularını rapor etmek için özel olarak donatılmış uçakları doğrudan bir fırtınanın en dibine götüren cesur bir bilim insanı grubu olan Hurricane Hunters devreye giriyordu. Bu uygulama II. Dünya Savaşı sırasında başladı ve o zamandan bu yana onlarca yıldır kasırga tahminlerinin temeli haline geldi.

10. Hurricane Hunters rüzgarları ölçmek için sensörler kullanıyorlar.

10. Hurricane Hunters rüzgarları ölçmek için sensörler kullanıyorlar.

Hurricane Hunters, fırtınanın sıcaklığını, basıncını, rüzgar ve nemini ölçen her türlü araçtan yardım alır ve fırtınanın tüm ayrıntılarını incelerler. Hurricane Hunters ayrıca dalgaları ve deniz köpüğünü ölçen ve yüzeydeki rüzgarların ne kadar güçlü olduğunu doğru bir şekilde tahmin etmek için verileri kullanan yenilikçi sensörlere sahiptir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kasırgaları takip etmek için onlara isim verdiler.

11. Kasırgaları takip etmek için onlara isim verdiler.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki meteorologlar, tahminleri ve haber raporlarını takip etmeyi kolaylaştırmak için 1950'lerde tropik fırtınaları ve kasırgaları resmen adlandırmaya başladılar. O zamandan beri, tropikal siklonları adlandırmak, meteorolojik standartların korunmasından sorumlu Birleşmiş Milletler ajansı olan Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından koordine edilen dünya çapında bir çaba haline geldi. Bugün, Atlantik Okyanusu ve Doğu Pasifik Okyanusu'nun her biri değişen eril ve dişil isimlerle anılıyorlar.

12. Fırtına aşırı yıkıcıysa, isimleri kullanımdan kaldırılırdı.

12. Fırtına aşırı yıkıcıysa, isimleri kullanımdan kaldırılırdı.

Bir fırtına özellikle yıkıcı veya ölümcül ise, WMO bu adı resmi listelerden kaldırılıyordu, çünkü bu isimler ölen insanlara ve ailelerin saygısızlık olarak değerlendiriliyordu. Bir isim kullanımdan kaldırılınca yerine aynı harfle başlayan başka bir isim koyuluyordu. 1954'ten bu yana Atlantik Okyanusu'nun isim listesinden 80'den fazla isim kaldırıldı. Örneğin, Florence ve Michael isimleri 2018 kasırga sezonunda verdikleri zarar sonucu kullanımdan kaldırıldılar. 2024'te liste kullanıma açıldığında bunların yerini Francine ve Milton alacak.

Bunlar da ilgini çekebilir diye düşündüm:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın