Görüş Bildir
Haberler
Emekli Geri Ödeme Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emekli Geri Ödeme Sorgulama Nasıl Yapılır?

Müge Kakşi
09.09.2021 - 10:58

4A (SSK), 4B (BAĞKUR) ve 4C (Emekli Sandığı) gibi sigorta sistemlerinden birine bağlı olarak çalışan birçok vatandaş ilgili yasalarca belirlenmiş gerekli şartları sağladığı taktirde emekli olmaya hak kazanıyor. Emekli olabilmenin şartları arasında belli bir prim gününün dolmuş olması, sigortalı olduğu gün sayısının tamamlanmış olması ve yaş şartının da sağlanmış olması gerekmektedir. Fakat yaş ile birlikte diğer şartlardan birini daha tamamlayıp geriye kalan bir şartı yerine getiremeyen vatandaşlar emekli olmak için ödenen prim ücretlerini geri alabiliyorlar. Emekli geri ödemesi olarak adlandırılan bu iade işlemini internet üzerinden sorgulamak mümkün. Peki emekli geri ödemesi sorgulama nasıl yapılır? Sorunun cevabı haberimizin içeriğinde...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Emeklilik şartları prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş olarak ayrılmaktadır. Bu şartlardan yaş ile ilgili olanı doldurup prim şartı veya sigorta şartını yerine getiremeyen vatandaşlar emekli olamaz. Bu durumda sigortalı kişinin ilgili birime başvuru yapması halinde kendisine SGK tarafından bu zamana kadar adına yapılan prim ödemeleri toplu olarak geri verilmektedir. Ayrıca SGK'nın kişinin talebi üzerine yapacağı bu geri ödemeye dair ayrıntıları e-Devlet sistemi üzerinden sorgulayabilmeniz mümkün. İşte e-Devlet emekli geri ödeme sorgulama işlemleri...

EMEKLİ GERİ ÖDEME SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun vatandaşlara, emeklilik şartları arasında yaş şartı haricinde sigorta veya prim şartlarından birini yerine getirememesi durumunda aylığa bağlanamadığı için kişinin talep etmesi halinde üzerine yatırılan primleri toplu olarak geri ödemesine emekli geri ödemesi denilmektedir. Emekli geri ödemesini e-Devlet'ten sorgulamak veya başvuruda bulunmak için bir kaç adım izlemek yeterli. e-Devlet emekli geri ödeme sorgulama veya başvurma işlemleri için şu adımları izleyin:

  • Öncelikle tarayıcınızdan e-Devlet resmi web sayfasına giriş yapın.

  • Ardından açılan e-Devlet giriş sayfasında kimliğinizi doğrulamadıysanız kimlik doğrulama işlemlerini tamamlayın.

  • Kimlik doğrulama işlemi için T.C kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girip ardından 'Giriş' butonuna basmanız yeterlidir. (Eğer hala bir e-Devlet şifresine sahip değilseniz size en yakın PTT şubesine giderek bir e-Devlet şifresi temin edebilirsiniz.)

  • Ardından açılan e-Devlet ana sayfasında en üstte bulunan arama çubuğuna basarak ilgili alana 'Toptan Ödeme Talebi (Sosyal Güvenlik Kurumu)' yazıp ardından arama butonuna basın.

  • Karşınıza çıkan sayfada başvuruyu yapmak için yapılan uyarıyı okuduktan sonra 'Hak Sahibi' veya 'Sigortalı' durumlarından size uygun olanı seçin.

  • Ardından aşağıda bulunan 'Başvur' butonuna tıklayarak emekli geri ödemesi talep edebilirsiniz. Daha önceden başvuru yaptıysanız bu sayfaya girdiğinizde başvurunuzun sonucuna dair bilgileri görürsünüz.

  • Tüm bunlar yerine kısa yoldan emekli geri ödeme sayfasına yönlendirilmek istiyorsanız https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-toptan-odeme-talebi?islem=sonuc linkine tıklayarak kimlik doğrulama işlemini tamamladıktan sonra direkt olarak emekli geri ödeme sayfasına yönlendirilirsiniz.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın