Görüş Bildir
Haberler
Emdr ile Deprem Travması Silinir mi?

etiket Emdr ile Deprem Travması Silinir mi?

Melisa Oral
01.03.2023 - 16:41 Son Güncelleme: 02.03.2023 - 17:09

Geçen gün bir arkadaşımla yemekteydim, sohbet ediyorduk, konumuz tabi ki deprem, bir anda oturduğum sandalye sallanır gibi oldu, zaten son günlerde hep böyle hissediyorum, sonra baktım hakikaten sallanmaya başladı, hemen ilk anlama şekli olan bardakta duran suya baktım, o da sallanıyor, eyvah! Deprem oluyor dedim, panik oldum, karşımda oturan arkadaşım zaten çoktan kendinden geçmiş, sandalyenin yanına çök kapan taktiği uygulayarak durmuştu bile…

Evet belki 10- 15 saniyelik bir sallantıydı bu, deprem bölgesinde de değildik ancak benim asıl dikkatimi çeken sarsıntıdan sonra kimsenin eski kaldığı yerden sohbetine, yemeğine kısacası hayatlarına devam edemeyişleriydi. 

Yan tarafımda duran bir kızın telefonuna gözüm ilişti, son depremlere bakıyordu, korkudan ağlayanlar, restorandan ayrılanlar oldu.

Evet üzerinden yirmi gün geçti ama hem depremi deneyimleyenler hem bizler halen ufacık bir sallantıdan bile etkileniyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaşadığımız travma sonrası stres bozukluğu olabilir mi? diye sorduğunuzu varsayıyorum, stres seviyemizin yükseldiği kesin ama kesinlikle bizi hasta edecek kadar değil.

Yaşadığımız travma sonrası stres bozukluğu olabilir mi? diye sorduğunuzu varsayıyorum, stres seviyemizin yükseldiği kesin ama kesinlikle bizi hasta edecek kadar değil.

Depremi yaşayan kişilerin stres seviyesi kadar değil en azından, bizler daha kolay eski yaşamımıza adapte olabilecek şanslı kesimiz çünkü bu felaketi televizyondan ve sosyal medyadan izledik ama depremi 11 ilin içerisinde deneyimleyen kişiler TSSB dediğimiz psikolojik rahatsızlığa yakalanacaklar, yakalanmasalar anormal olurdu zaten.

Kısaca anlatmam gerekirse Emdr (Göz Hareketleri ile ve Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemleme) olarak adlandırılan bir psikoterapi tekniği var, bu teknikle kişilerin yaşamış olduğu travmayı duyarsızlaştırabiliyoruz. Bizler de psikolojik olarak bu durumlardan etkilenmişsek aynı şekilde travmalarımız tetiklenmiş olabilir. Yine emdr tekniği ile travmatize halimizden sağlıklı normal halimize dönebiliriz.

Travma sonrası kişinin zihninde yaşamış olduğu olayla alakalı birtakım görüntüler kalır, bunlar anı olarak resim ya da video şeklindedir. Bu resim ve video kişiye kendini kötü hissettirir. Korku, utanç, suçluluk, çaresizlik, umutsuzluk, güçsüzlük, yalnızlık, panik, endişe gibi olumsuz duygular beden ile bağlantılıdır. Bedensel olan her rahatsızlık ileride kronik hastalıklara zemin hazırlar. 

Emdr ile kişinin yaşamış olduğu anıda önce olumsuz duygulara bakıyoruz, daha sonra negatif kognisyon denilen olay aklına geldiğinde kendiyle ilgili düşündüğü olumsuz düşünceye bakıyoruz. 

Emdr’den sonra kişi “ben çaresizim” negatif kognisyonunu söylemiş olsa bile, seanslardan sonra “artık güçlüyüm” diye söyleyebiliyor. Kısacası kişinin rahatsız edici anısındaki olumsuz duygu, negatif kognisyon ve beden duyumu ile çalışıyoruz, seanstan sonra birey bu olayı televizyonda izlemiş gibi hissediyor, anı silikleşiyor, siyah beyaz olabiliyor. 

Ayrıca bu teknik ile mevcut uyaranlara karşı duyarsızlaşma da sağlanmış oluyor. Kişi bireysel olarak ileride kullanacağı becerileri kazanmaya hazır hale geliyor.

Buradan duyurmak istiyorum Başkanlığını benim de hocam olan Psikolojik Danışman Hayal Demirci’nin yaptığı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı paydaşı olan “Emdr Travma İyileştirme Grubu”nun başlatmış olduğu ücretsiz online ve yüz yüze terapiler için ALO 183 hattı üzerinden randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın