Görüş Bildir
Haberler
Ekvador Cumhuriyeti: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Ekvador Rehberi

Ekvador Cumhuriyeti: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Ekvador Rehberi

Özge Tepe
13.08.2023 - 04:00

Ekvador , dünyadaki çevresel açıdan en çeşitli ülkelerden biridir. Güney Amerika'daki bu ülke, çevre bilimlerine önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Darwin tarafından Ekvador'da yapılan araştırmalar, modern coğrafya, ekoloji ve evrimsel biyolojinin temel teorilerinin oluşturulmasına yardımcı oldu. Ekvador zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Ekvador ekonomik olarak ihracat yapmasıyla tanınmıştır. 

Bu içeriğimizde Ekvador hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ekvador Hakkında Genel Bilgiler

Ekvador Hakkında Genel Bilgiler

Ekvador, Güney Amerika'nın kuzeybatısındaki ülkedir. Ekvador, dünyadaki çevresel açıdan en çeşitli ülkelerden biridir ve çevre bilimlerine önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Fransa'dan Charles-Marie de La Condamine liderliğindeki Dünya'nın çevresini ölçmek için ilk bilimsel keşif gezisi Ekvador'da yapıldı. Ayrıca, Prusya'dan ünlü doğa bilimci Alexander von Humboldt ve İngiltere'den Charles Darwin tarafından Ekvador'da yapılan araştırmalar, modern coğrafya, ekoloji ve evrimsel biyolojinin temel teorilerinin oluşturulmasına yardımcı oldu.

Ekvador, önemli bir petrol ihracatçısı ve önemi giderek artan bir turizm merkezidir. Tarihi, uzun askeri yönetim dönemleri, patlama ve çöküş ekonomik döngüleri ve adaletsiz servet dağılımları dahil olmak üzere siyasi ve ekonomik zorluklarla işaretlendi. Ekvador, iki büyük nüfus ve ticaret merkezine sahip olması nedeniyle Latin Amerika ülkeleri arasında sıra dışı bir ülkedir.

Ekvador hakkında önemli bilgiler şu şekilde:

  • Başkenti: Quito

  • Resmi Diller: İspanyolca

  • Yüzölçümü: 256.370 km2

  • Nüfus: 17.084.358

  • Para Birimi: Amerikan Doları

Ekvador'un Tarihi

Ekvador'un Tarihi

Ekvador'un insanlık tarihi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır ve Güney Amerika'nın kuzeybatı köşesindeki bu küçük ulusun kontrolü birçok kez değişmiştir. Modern tarihte Ekvador, yozlaşmış hükümet liderleri tarafından geride tutulmuş ve yoksulluğa karşı sürekli bir savaş vermiş olsa da, dört ekolojik bölgedeki muazzam biyolojik çeşitliliği ve iyi korunmuş sömürge kültürü sayesinde Güney Amerika'nın önde gelen destinasyonlarından biri olarak gelişmiştir.

15. yüzyılın ortalarında, güçlü İnka uygarlığı, krallığını Ekvador'a doğru genişletiyordu. 1463'te savaşçı Pachacuti ve oğlu Topa Yupanqui liderliğindeki kudretli İnka orduları, hızla toprakların çoğunu kontrol altına aldı. İnkalar, örgütlenmeleri, liderlikleri ve evlilikler arası evlilik politikaları sayesinde Kolomb öncesi başlıca yerli uygarlık olarak kabul ediliyor. Baskın olmasına rağmen, İnka uygarlığı kısa sürdü. Önceki yüzyılda imparatorluklarını kurmak için yürüttükleri başarılı seferlere rağmen, etkileyici kuvvetleri, 1526'da Ekvador kıyılarına ulaşan, teknolojik olarak gelişmiş İspanyol ordularıyla boy ölçüşemezdi.

İspanyollar 1526'da Ekvador'a ilk kez ayak bastı. İnka kralını aldıktan sonra İspanyollar, rakipsiz hakimiyetlerini kurarken, toprakları yağmalayarak harap ettiler. 1544'e gelindiğinde, nihayet Güney Amerika'nın kuzeybatı ucunda sömürge yönetimlerini kurmuşlardı. 

18. yüzyılın başında, Aydınlanma fikirleri tüm dünyayı kasıp kavuruyordu ve Güney Amerika'nın yerli halkına yönelik eşitsizlik ve baskı, siyasi ilericilerin ateşi altında kaldı. Aynı zamanda İspanya'da doğanlara verilen ayrıcalıktan giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı. Bu, İspanya'da ekonomilerini felç eden ve Güney Amerika kolonileri üzerindeki kontrollerini zayıflatan bir bunalıma denk geldi.

Ekvador nihayet 24 Mayıs 1822'de Orta Ekvador And Dağları'ndaki muzaffer Pichincha Muharebesi'nde bağımsızlığını kazanmayı başardı. Son iki yüz yılda, Ekvador dinamik bir tarihe sahip oldu.

Coğrafi Açıdan Ekvador

Coğrafi Açıdan Ekvador

Ekvador, adını aldığı Ekvator üzerinde yer alır ve kuzeyde Kolombiya , doğuda ve güneyde Peru ve batıda Pasifik Okyanusu ile komşudur. Galapagos Adaları'nın takımadalarını içerir.

Ekvador anakarası üç ana fiziksel bölgeye ayrılmıştır: Costa (kıyı bölgesi),Sierra (yayla bölgesi) ve Oriente (doğu bölgesi).

Ekvador, Ateş Çemberi - Pasifik havzasını çevreleyen deprem merkez üsleri üzerinde yer aldığı için birçok önemli ve ölümcül deprem yaşamıştır.

Ekvador'da İklim

Ekvador'da İklim

Ekvador Ekvator'da yer aldığından  Sierra dışında ülkenin çoğu nemli tropikal bir iklime sahiptir. And Dağları'nın yüksek kesimlerinde hava durumuna yerel konveksiyonel süreçler hakimdir.

Oriente, oldukça sürekli ve bol yağış ve yüksek sıcaklıklar yaşar. Costa genellikle yılın ilk yarısında yağışlı, ikinci yarısında ise nispeten kurak bir mevsime sahiptir. Bazı yıllarda kıyı açıklarında ılık su birikir ve bu durum olarak bilinen hava olgusuna neden olur. 

El Nino; bu, kıyılarda ve hatta bazen dağlık bölgelerde yıkıcı ekolojik hasara neden olan şiddetli sağanak yağışlara neden olabilir. Sierra'da yağmurlar ekinokslarda maksimuma ulaşır; Haziran'dan Eylül'e kadar uzun bir kurak mevsim ve Aralık'tan Ocak'a kadar daha kısa bir mevsim vardır.

Ekvador'un Ekonomisi

Ekvador'un Ekonomisi

Ekvador muazzam ekonomik potansiyele sahip bir ülkedir. Kalkınma, endüstrinin daha sınırlı bir rol oynamasıyla tarım, deniz ve maden kaynaklarına odaklandı. Bununla birlikte, birincil malların müteakip üretimi patlama ve düşüş döngülerine tabi olmuştur ve Ekvador, kaynak ihracatını çeşitlendirmeye ve yeni pazarlar aramaya çalışmıştır. Ülke, yaşam standartlarını iyileştirdi, ancak yine de zenginlik ve refahta belirgin eşitsizliklerle karşılaşıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ekvador'un Nüfusu

Ekvador'un Nüfusu

Ekvador'da etnik köken genellikle bir kendini tanımlama meselesidir. Ekvadorluların çoğu kendilerini mestizo olarak görüyor. 

Ekvador'da etnik gruplar ve yoğunlukları şu şekilde:

  • %65 mestizo,

  • %25 Ekvador Kızılderilileri,

  • %7 Beyaz,

  • %3 Siyahi

Ekvador'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Ekvador'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Ekvador Dilleri

İspanyolca, Ekvador'un resmi iş ve hükümet dilidir, ancak Sierra ve Costa İspanyolcası arasında lehçe farklılıkları vardır. 

Din

Ekvador ezici bir çoğunlukla Roma Katoliğidir. Protestanlık da özellikle dezavantajlı kesimler arasında hızla büyümeye devam ediyor.

Kültürel Ortam

Ekvador, büyük bir etnik çeşitliliğe ve zenginlik ile yoksulluğun büyük zıtlıklarına sahip bir ülkedir. Ekvador ulusal kimliği duygusunu beslemeye çalışsa da, insanlar ülkenin bir bütününden çok kendi bölgeleri veya köyleriyle özdeşleşiyor.

Ekvador'da Gezilecek Yerler

Ekvador'da Gezilecek Yerler
  • Ciudad Mitad del Mundo

  • Voto Nacional Bazilikası

  • Independence Square

  • TelefériQo Cable car

  • Parque Nacional Cajas

  • Parque Nacional Galápagos

  • Church of the Society of Jesus

  • San Francisco Kilisesi

Ekvador'a Nasıl Gidilir?

Ekvador'a Nasıl Gidilir?

Türkiye'den Ekvador'a direkt uçuş bulunmuyor. Gitmek için Avrupa'daki bazı şehirler üzerinden aktarma yapabilirsiniz. Ekvador'un tek havalimanı Mariscal Sucre Uluslararası Havalimanı'dır.

Resmi ve umuma mahsus pasaport sahipleri Ekvador’a giderken vizeden muaftırlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın