Görüş Bildir
Haberler
Edward Norton'un Neden Hala Oscar Alamayışına Şaşıracağınız, Kesinlikle İzlemeniz Gereken 15 Filmi

Edward Norton'un Neden Hala Oscar Alamayışına Şaşıracağınız, Kesinlikle İzlemeniz Gereken 15 Filmi

Jason Bourne
10.01.2015 - 11:54 Son Güncelleme: 31.05.2022 - 15:22

1969 doğumlu ABD'li ünlü aktör Yale Üniversitesi Tarih mezunudur. Hollywood'un Yale mezunu tek oyuncusudur.

Norton'un oyunculuğu doğuştan geliyor bana göre. Her türlü role uyuyor ve başarıyla hepsinin altından kalkıyor. Vasat bir filmde bile bir oyuncunun rolünü konuşabiliyorsak o oyuncu mükemmel aktördür. İşte Edward Norton böyle bir aktör. Tek eksiği bir Oscar'dır. İki kez aday olmasına rağmen alamamıştır. Uzun uzadıya yeteneğinden bahsetmek istemiyorum. Zaten hemen her filminde ortaya koyuyor yeteneğini. İyi, kötü, sert, yumuşak, acımasız, gaddar, iyiliksever... her türlü insan psikolojisini yansıtabiliyor. Bir de ek bilgi vereyim; Norton sigara kullanmıyormuş.

Edward Norton'un rol aldığı filmlerle ilgili kendi yorumlarımı aktarmaya çalıştım. Sıralama filmlerin yapım yıllarına göredir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Primal Fear (İlk Korku) 1996

1. Primal Fear (İlk Korku) 1996

IMDB: 7.7

Tür: Dram, Gizem, Suç

Hukuk sistemini sorgulayan, adalet kavramını detaylı analiz eden bu filmde Edward Norton'un ayak sesleri duyulmaktadır. Kendisine kariyerinde çok iyi bir sayfa açan Norton geleceğin en önemli aktörlerinden biri olacağını bu filmde kanıtlamıştır. Sağlam bir senaryoyla neler yapabileceğini ortaya koymuştur. Usta oyuncu Richard Gere'dan hiç altta kalmamıştır. Film tümevarım yöntemiyle adım adım ilerleyerek harikulade final sahnesiyle akıllara kazınmıştır.

Film Hakkında İlginç Bilgi: 

Edward Norton'un ilk filmidir. Norton bu film için Matt Damon'un da aday olduğu 2.000 kişi içerisinden seçilmiştir.

2. Rounders (Tutku Ağı) 1998

2. Rounders (Tutku Ağı) 1998

IMDB: 7.4

Tür: Dram, Suç

Poker temalı, Edward Norton ve Matt Damon'un başrolde olduğu etkileyici bir film. Pokerden anlamayanların ve sevmeyenlerin bile bu filmde çok şey bulacaklarını söylemeden geçemeyeceğim. Oyuna seyirciyi de katmayı başarmıştır. Kumarın nasıl bela olduğunu mesaj vermeye çalışmıştır aslında film. Norton ve Damon çok uyumlu rol sergilemişler. Edward Norton için bu filmde ekmek kadayıfının üzerindeki kaymak desek doğru olur kanımca.

Filmin şu repliği olayın püf noktasını özetliyor:

'Poker masasında ilk yarım saatte yolunacak enayinin kim olduğunu anlayamazsanız, o enayi sizsiniz demektir.'

Film Hakkında İlginç Bilgi: 

Filmin danışmanı 10 WSOP şampiyonluğu bulunan en iyi pokerci kabul edilen Johhny Chan'dir.

John Malkovich filmde Rus aksanıyla İngilizce konuşarak filmin seyir keyfine keyif katmıştır.

3. American History X (Geçmişin Gölgesinde) 1998

3. American History X (Geçmişin Gölgesinde) 1998

IMDB: 8.6

Tür: Dram, Suç

Norton'a en iyi oyuncu oscar adaylığını getiren bu film, ırkçılığı en iyi şekilde sorgulayan ve kötülüklerini ortaya koyan gelmiş geçmiş en iyi yapım olarak görüyorum. Norton'un zirveye ulaşma yolunda kilometre taşıdır bu film. Oynamamış resmen yaşamış rolünü. Bu film için ciddi fiziksel değişimler geçirmiş kendisi. İnsanı sevmenin sadece insan olduğu için olduğunu gözler önüne seriyor film. Rengine, ırkına, dinine, diline bakmadan insanı sevebilmek. 

Filmin can alıcı repliği:

'Hayat sürekli kızgın yaşanmayacak kadar kısadır.'

Film Hakkında İlginç Bilgi: 

American History X, yönetmen Tony Kaye'nin ilk filmidir. İlk filminde böyle muhteşem bir yapıt ortaya koyan Kaye'nin ne ilginçtir ki kariyerinde toplam 3 film yönetmenliği vardır.

4. Fight Club (Dövüş Kulübü) 1999

4. Fight Club (Dövüş Kulübü) 1999

IMDB: 8.9

Tür: Dram, Gerilim

Brad Pitt'le birlikte Norton'un başrolünü oynadığı efsanevi David Fincher filmi. Bu muazzam filmi izlemeyen sinemasever kalmamıştır sanırım. Döneminin fersah fersah ilerisinde bir yapım. Fight Club hakkında çok şey anlatmaya gerek yok.  Zira sadece bu filmle ilgili onlarca içerik hazırlanabilir, yine de söylenmemiş şeyler kalabilir. En iyisi izlemeyenler varsa kesinlikle izlesinler. Hangi türü severseniz sevin, eğer sinemayı seviyorsanız bu film sizin için de başyapıt olur. Bu film kült filmin tanımıdır adeta.

Sadece şu repliği filmin ana temasını vurgulamaya yeter: 

'Hepimiz heba oluyoruz. Lanet olsun, bütün bir nesil benzin pompalıyor, garsonluk yapıyor, ya da beyaz yakalı köle olmuş. Reklamlar yüzünden araba ve kıyafet peşinde. Nefret ettiğimiz işlerde çalışıyor, gereksiz şeyler alıyoruz. Bizler tarihin ortanca çocuklarıyız. Bir acımız yok, ne büyük savaşı ne de büyük buhranı yaşadık. Bizim savaşımız ruhani bir savaş. Ve bunalımımız kendi hayatlarımız.'

Film Hakkında İlginç Bilgi: 

Filmde Marla’nın numarası Christopher Nolan'ın Memento filminde Teddy’nin numarası ile aynıdır. 555 0134. Bu numara aynı zamanda ‘Harriet The Spy’ filmindeki Hong Kong restoranının, ‘Someone Like You’ filmindeki Eddie Alden’in ve ‘Millenium’ dizisindeki akıl hastanesinin numarası ile de aynıdır.

5. The Score (Komplo) 2001

5. The Score (Komplo) 2001

IMDB: 6.8

Tür: Aksiyon, Gerilim, Suç

Filmin oyuncu kadrosunda Norton'la birlikte büyük ustalar Marlon Brando ve Robert De Niro var. Soygun temalı filmde Norton çok farklı bir role bürünmüş ve hakkını da vermiş rolün. Filmin senaryosu ve finali sağlam. Filmde Norton öyle bir oyunculuk sergilemiş ki tek bir kusur bulamadım. De Niro'yu bile geride bırakmış. Norton sadece bu filmiyle bile oyunculuk dersi verebilir. O derece muazzam oynamış.

Filmin şu repliği hayat dersi gibi:

'Sana bir şey söyleyeceğim. Zekisin, yeteneklisin, ama doğru kararları vermezsen bunlar bir şey ifade etmez.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Red Dragon (Kızıl Ejder) 2002

6. Red Dragon (Kızıl Ejder) 2002

IMDB: 7.2

Tür: Gerilim, Polisiye

Kuzuların Sessizliği, Hannibal ve Kızıl Ejder. Serinin son çekilen filmi ancak konu itibariyle ilk filmidir. Norton'la birlikte usta oyuncular Anthony Hopkins ve Ralph Fiennes rol almaktadır. (Anthony Hopkins, Kuzuların Sessizliği filminde Dr. Hannibal Lecter karakteriyle en iyi erkek oyuncu oscarını kazanmıştır-1991). Sıkı bir gerilimdir. Norton yine rolünün hakkını veriyor. Yer yer korkutan sahneleri de oldu filmin. Olayın işleniş biçimi, kurgusu ve olay örgüsü filme kalite katıyor. Serinin tüm filmleri izlenmeli.

Filmden çarpıcı bir replik:

'Acılar iyidir, bize geçmişin gerçek olduğunu hatırlatır.'

7. 25th Hour (25. Saat) 2002

7. 25th Hour (25. Saat) 2002

IMDB: 7.7

Tür: Dram, Suç

Ünlü yönetmen Spike Lee'nin elinden çıkmış, Norton'a oscarlı oyuncu Philip Seymour Hoffman'ın eşlik ettiği harika bir suç filmi. İnsan yaptığı kötülüğün karşılığını eninde sonunda bulur ana teması üzerinden hareketle müthiş bir olay örgüsü sunuyor seyirciye. Norton'un kariyerindeki önemli filmlerden biridir bana göre 25. Saat. Tarzı çok farklı. Durağanlığı eleştirilebilir ancak bütüne bakmanın yararlı olacağı kanısındayım.

Bu filme ait repliğimize gelmeden önce uzun olduğu için buraya eklemediğim Norton'un ayna karşısındaki monoloğunu kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum. Filmin en sevdiğim repliğine gelirsek:

– Çizgili gömlekle çizgili kravat taktığının farkında mısın sen?

+ Kadınlar için, çekici olmak için.

– Aa, peki kadınlar sana ayaklı bir optik ilizyona benzediğini söylediler mi?

Ve bonus replik:

Her erkek kadın ve çocuk ölmeden önce çölü bir kez görmelidir. Kilometrelerce çevrende hiç bir şey olmaz. Sadece kum, kayalar, kaktüsler ve de masmavi gökyüzü.

Tek bir canlı göremezsin. Sirenler çalmaz, araba alarmları da. Kimse sana korna çalmaz, sokaklara küfreden, işeyen insanlar yoktur. Çölde sessizlik vardır. Çölde huzur vardır

8. The Italian Job (İtalyan İşi) 2003

8. The Italian Job (İtalyan İşi) 2003

IMDB: 7.0

Tür: Aksiyon, Gerilim, Suç

Sıkı bir soygun filmi. Norton'la beraber Mark Wahlberg, Charlize Theron ve Jason Statham gibi ünlü oyuncuların rol aldığı filmimiz Venedik'te başlayıp Los Angeles'a taşınıyor. Filmi izlemeyenler için spoiler vermek istemiyorum Norton'u farklı bir rolde izlediğimizi söylemeliyim. Edward Norton aslında bu filmde rol almak istememiş. Ancak milyon dolarlık tazminat ödememek için zoraki filmde oynamayı kabul etmiş. Buna rağmen beklentileri aşarak yine muazzam bir oyunculuk sergilemiş. Muhteşem aktörlüğünün sırrı da burada yatıyor işte. Her ne şartta olursa olsun kendisine verilen her rolün hakkını fazlasıyla vermek!

Filmin iki önemli repliği:

Dünyada iki tür hırsız vardır: Yaşamlarını zenginleştirmek için çalanlar ve yaşamlarını anlamlandırmak için çalanlar.

Ben herkese güvenirim, sadece içlerindeki şeytana güvenmem.

9. Down in the Valley (Aşk Vadisi) 2005

9. Down in the Valley (Aşk Vadisi) 2005

IMDB: 6.5

Tür: Dram, Gerilim, Romantik, Western

Norton'un pek bilinmeyen filmlerinden birisi. Buraya almamın sebebi Norton'un her tür filmde başarıyla rol aldığını göstermek. Western tarzı bir filmde bile harikulade yeteneğiyle filmi sırtlayıp götürebiliyor. Norton için izlenebilecek bir film.

10. Kingdom of Heaven (Cennetin Krallığı) 2005

10. Kingdom of Heaven (Cennetin Krallığı) 2005

IMDB: 7.2

Tür: Dram,Tarih, Aksiyon, Savaş

Ünlü yöentmen Ridley Scott'un epik anlatımıyla müthiş bir tarih ve savaş filmi. Orlando Bloom, Liam Neeson, Eva Green gibi ünlü oyuncuların oynadığı filmde Edward Norton hangi rolde diye soracak olursanız; cüzzamlı Kudüs kralı Baldwin'i canlandırmaktadır. Yüzü görünmemektedir ancak sesiyle role hayat vermeştir. Bu bile yetmiştir yeteneğini göstermesine. Arşivlik bir film.

Filmin can alıcı repliği:

Salahaddin Eyyubi: Kimse zarar görmeyecek. Allah adına yemin ederim!

Balian: Hristiyanlar şehri aldıklarında, bu duvarların içindeki her müslümanı katlettiler.

Salahaddin Eyyubi: Ben onlardan biri değilim ben Salahaddin’im.Salahaddin!

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. The Illusionist (Sihirbaz) 2006

11. The Illusionist (Sihirbaz) 2006

IMDB: 7.6

Tür: Dram, Gerilim, Gizem

Müthiş bir sihirbaz temalı gizem filmi. Bence bu filmin tek şanssızlığı  Christopher Nolan'ın efsane filmi The Prestige ile aynı anda gösterime girmesidir. Ama bence Prestij'den aşağı kalır yanı yok filmin. Çok iyi bir oyuncu kadrosu var. Norton'a Jessica Biel ve Paul Giamatti eşlik ediyor. Senaryo ve oyunculuklar muazzam. Finali ise tahmin edilemeyecek türden ve etkileyici. Mutlaka seyredilmeli.

12. The Painted Veil (Duvak) 2007

12. The Painted Veil (Duvak) 2007

IMDB: 7.5

Tür: Dram, Romantik

Norton'a ünlü oyuncu Naomi Watts'ın eşlik ettiği Çin'in etkileyici mekanlarında geçen filmi bana kalırsa Edward Norton'un muhteşem oyunculuğu taşımaya çalışmış. Senaryo sanki Norton'u ve Watts'ı engellemiş gibi duruyor. Çok daha iyi bir senaryoyla bu film başyapıt olabilirdi ama şu haliyle vasat üzeri. Norton'un oyuncluğu için izlenebilir. Unutmadan ilave edeyim, filmin yapımcıları Norton ve Watts.

Yine de iyi bir replik:

'Bazen en uzun yolculuk iki insan arasındaki mesafedir.'

13. The Incredible Hulk 2008

13. The Incredible Hulk 2008

IMDB: 6.9

Tür: Bilim Kurgu, Aksiyon, Gerilim

Yine çok farklı bir rolde görüyoruz Norton'u. Bruca Banner'ın iç dünyasını, yalnızlığını çok başarılı bir biçimde aktarıyor Norton. Liv Tyler eşlik ediyor Norton'a. İlk Hulk filminden çok daha iyi olduğunu söylemeliyim. Sürükleyiciliği, kurgusu, efektleri çok başarılıydı. Norton bu rolün de altından başarıyla kalkmış.

14. The Grand Budapest Hotel (Büyük Budapeşte Oteli) 2014

14. The Grand Budapest Hotel (Büyük Budapeşte Oteli) 2014

IMDB: 8.1

Tür: Komedi, Dram

Filmin bol yıldızlı bir kadrosu var ve sırf bu yüzden bile merak uyandırıyor. Norton'la birlikte Ralph Fiennes, Jude Law, Bill Murray, Adrien Brody, Owen Wilson, Willem Dafoe, Tildda Swinton rol alıyor. 20. yüzyılın başlarında geçen film zamanının atmosferini muazzam şekilde aktarıyor. Filmin sanatsal bir anlatımı olduğunu düşünüyorum. Yönetmen Wes Anderson müthiş bir işe imza atmış. Eğlencesi bol, zaman zaman ironik şekilde Avrupa tarihini müthiş bir şekilde seyirciye anlatmış. Norton'a da müthiş oyunculuğu için yine selamımızı gönderiyoruz.

Hayatın ta kendisini anlatan şu replikler filmin özünü aktarıyor:

Kabalık, bir korku ifadesidir. İnsanlar istedikleri şeyi elde edememekten korkar.

En iğrenç ve itici insana bile sevgi gösterdiğiniz anda bir çiçek gibi açılır.

Her şey boş aslında, hayat göz açıp kapayıncaya dek

geçiyor. Bir bakmışsın, vücudun kaskatı kesilmiş. Ah, iyiler nasıl da

hep genç yaşta gidiyor.

Büyük bir servetin akıbeti söz konusu olduğunda,

açgözlülük, insanoğlunun damarlarında zehir gibi yayılır. Amcalar,

dayılar, yeğenler, kuzenler ve bilmem kaçıncı göbekten akrabalar.

15. Birdman (Atmaca) 2014

15. Birdman (Atmaca) 2014

IMDB: 8.6

Tür: Komedi, Dram

Ülkemizde 27 Şubat 2015'te gösterime girecek olan film ünlü yönetmen Alejandro González Iñárritu (Babel, 21 Grams) yönetmenliğinde Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts ve Zach Galifianakis gibi ünlü oyuncularıyla ve yüksek IMDB puanıyla beni izleyin diyor. İzleyip göreceğiz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
18
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın