Görüş Bildir
Haberler
Ebeveynler için 19 Adımda Çocuğu Buhrana Sokmadan Cinsellik Eğitiminin Temelleri

Ebeveynler için 19 Adımda Çocuğu Buhrana Sokmadan Cinsellik Eğitiminin Temelleri

diazepam
24.08.2015 - 12:09

Cinsellik eğitimi çocuk gelişiminde önemli bir safha. Ülkemizde cinselliğin bir tabu olarak görülmesinden ve konuşulmasının dahi ayıp ve günah olarak karşılanmasından dolayı verilen yetersiz ve yanlış eğitim kötü sonuçlar doğurabiliyor. Aşağı yukarı 2 yaşında, çocuğun tuvalet eğitimi ile birlikte başlayan cinsellikle ilgili soruları savsaklamayın, geçiştirmeyin, abartmayın. 

Merak etmeyin, çocuğunuz size “ben nasıl oldum?” diye sorduğunda hangi pozisyonda seviştiğinizi sormuyor aslında.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sakin olun!

Çocuğunuz size cinsellikle ilgili bir soru sorduğunda paniğe kapılmaya, çocuğum sapık mı acaba diye düşünmeye gerek yok. Sakin olun, bu onun gelişiminin çok doğal bir parçası. Sorduğu soruları cevapsız bırakmayın, onu geçiştirmeyin ve fazla detaya girmeyin.

2. Çocuğunuzun sorduğu sorular sizin cinselliği algıladığınız gibi değil.

Çocuk “ben nasıl oldum?” diye sorduğunda size hangi cinsel pozisyonda seviştiğinizi sormuyor, aslında sevişmeyle uzaktan yakından ilgisi yok. Hemen topu birbirinize atmayın, efendi gibi bilimsel yollardan bir cevap verebilirsiniz. Çocuğun kafasında şekillenmiş bir cinsellik yok, deli gibi davranıp çocuğun algılarıyla oynamayın.

3. Daha 3 yaşında ne mastürbasyonu be!?

Ona mastürbasyon diyen sizsiniz, çocuğun öyle bir derdi yok. O sadece cinsel organının zevk verdiğini keşfetti ve tıpkı şeker, çikolata yemek nasıl keyifliyse, cinsel organı ile oynamak da öyle bir şey onun için. Engellemeyin, çükün düşer, kutun yanar demeyin, sadece ulu orta yapmamasını tembihleyerek yolunuza devam edin. Bir süre sonra bırakacaktır bana güvenin.

4. Penis değil “bıldırcın”, vajina değil “tavşan”…

İyice delirdiniz artık. Çocuğun cinsel organına isim takmayı bırakın. Adını öğrenmesinde bir sıkıntı yok. Tabii argo halini değil, biraz bilimsellik lütfen!

5. Şişşşş çok ayıp! Günah!

Bari bir de “cehennemde cayır cayır yanacaksın!” deyin de çocuk iyice buhrana girsin. Cinselliği keşfeden çocuğa yapacağınız en büyük kötülük, onu ayıp, günah, kötü, pis, vb. şekillerde öğretmektir. Madem pis sen niye 3 günün biri sevişmeye duruyorsun? İleride cinsel sorunlar yaşamaması için rica ediyorum bu tavrınızı bırakın. Cinsellik ne ayıp, ne günah!

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Anneni aldım, uzattım koltuğa… ver Allah ver, ver Allah ver…

Oha, sizce de biraz abartmıyor musunuz? Cinsel eğitim veriyoruz, çocuğa fantezilerimizden bahsetmiyoruz. Detaya girip de çocuğu cinsellikten soğutmaya gerek yok. Fazla açılmamakta fayda var.

7. Git annen anlatsın…

Neden? Siz bilmiyor musunuz? Çocuğu pinpon topu gibi bir oraya bir buraya sürüklemenin alemi yok, efendi gibi, sade bir üslupla sorduğu soruya cevap verin. “Pipim neden şişiyor?” sorusunun cevabını ikiniz de biliyorsunuz en nihayetinde?

8. Maşallah bizimkinin o taraklarda hiç bezi yok, tuh tuh tuh maşallah.

Niye maşallah? Çocuğun cinselliği hiç merak etmiyor oluşu da normal değil. Ya dikkat dağınıklığı, ilgi eksikliği var ya da sizinle arası iyi değil. Her iki durumda da güzel şeyler değil bunlar.

9. Cinsel eğitim = Sevişmek.

Aileler cinsellikle ilgili soruları direkt sevişme ile ilgili zannetme yanılgısına düşüp, bu konuya girmemeyi tercih ediyor. Ancak cinsellik önemli bir konu ve içinde cinsel hastalıklardan, korunmaya, sağlıklı bir cinsel ilişkiden, toplumun cinsellik yargılarına kadar her şey var. Onun için sevişmeyi bir kenara bırakıp tatmin edici cevaplar verin.

10. Cevap vermezsem ne olur ki? Unutur gider.

Siz öyle zannedin, unutmaz. Sizden alamadığı cevapları başka yerde arayacak ve muhtemelen kulaktan dolma, saçma sapan bilgilerle yoluna devam etmek zorunda kalacaktır. Eşini hamile bırakmak için içine işemesi gerektiğini düşünen mi ararsın, göbek deliğine girmeye çalışan mı… Hepsi bu ebeveynlerin suçu işte.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Geç kalmayın!

Erkeklerde ıslak rüyaların öncesinde 8-9 yaş dönmeminde, kızlarda ise adet görmeye başlamadan önce mutlaka bu konuları açıklığa kavuşturun. Kendilerini nelerin beklediğini az çok bilmeleri gerek ki şoka uğramasınlar.

12. Çocuğum değil mi yanında donla dolaşabilirim!

Neden? Annen baban senin yanında donla mı dolaşıyordu? Cinsellik eğitiminin bir parçası da mahremiyetin öğretilmesidir. Çocuğa “vücudunun ona özel” olduğunu öğretmelisiniz. Özellikle erkek çocuklara, malum erkeğin malı meydanda olur gibi saçma bir inanışı çocuğun temiz dimağına ekmemek gerekir!

13. El kadar çocuğun odasına kapıyı çalarak girmek de neymiş?

Çok şey efendi, çocuğun mahremiyeti öğrenmesinde önemli bir adım. Bunu sen öğrenmezsen, yarın bir gün hanımınla haşır neşir olurken o da cart diye odaya dalar da ne yapacağını bilemezsin. Ne olursa olsun özel alanlara girerken kapının çalınması gerektiğini öğretin.

14. Vücudunun ona ait olduğunu mutlaka öğretin.

Bu önemli bir konudur. Vücudun sana ait ve sen istemedikçe başka kimse dokunamaz! Bu bilinç yerleştirilmelidir.

15. Kedi, köpek, begonya, vs. üzerinden cinsellik anlatmayın.

Cinsel eğitimde belki hayvanlara, bitkilere yer verilebilir, ancak tüm eğitimi bunlar üzerinden götürmek akıllı işi değil. Her şeyi kedi üzerinden anlatmayın, bırakın çocuk insan üzerinden keşfetsin cinselliğini.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Amann o daha çocuk ne anlayacak?

Siz öyle zannedin, anlıyor. Çocuğun yanında doğum, sünnet, ilk gece, vb. konuları konuşmayın. Sizi dinlemiyor gibi görünse de dinleyecek ve korkular geliştirecektir. Zaten konuşmuyorsunuzdur ama yine de dikkat.

17. Erkek adam yapacak tabi!!

Yok ya, kim diyor bunu? Böyle ayrımcı, cinsiyetçi bir dil geliştirmeyin. Babasının oğlu, erkek adam, vb. söylemler çocuğun cinsel gelişimine darbe vuracaktır. Cinsiyet ayrımını vurgulamaya özen gösterin.

18. Aa ne ayıp, keserim pipini!

Çocuğun, başkalarının yanında yaptığı cinsel çağrışımlı hareketlere aşırı tepki göstermeyin. Çocuk bunun sizin algıladığınız gibi algılamıyor, utanmanıza gerek yok. Abartılı tepkiler verip, ayıp, yasak, vb. kelimelerle çocuğun ayarlarını bozmayın. Onu utandırmayın.

19. Rahat olun.

Nasıl ki köpekler korkunun kokusunu alıyorsa, çocuklar da sizin rahatsız olduğunuzu anlar. Cinsellik üzerine konuşurken şekilden şekle girmeyin, tuhaf mimikler, abartılı hareketlerden kaçının. Ses tonunuzu değiştirmeyin, gün içerisinde nasıl konuşuyorsanız öyle konuşun. Başka işle uğraşmayın, dikkatinizi çocuğa verin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
91
16
11
9
5
4
1