Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En Büyük 10 İşvereni Kim ve Kaç Kişi Çalıştırıyor? Tahminleriniz Tutmayabilir!

etiket Dünyanın En Büyük 10 İşvereni Kim ve Kaç Kişi Çalıştırıyor? Tahminleriniz Tutmayabilir!

Önce bir tahmin yürütün. Sizce dünyada en çok insan çalıştıran 10 kurum ve kuruluş hangileridir ve buralarda ne kadar insan çalışıyordur? 

Dünya Ekonomi Forumundan derlediğimiz listede yer alan isim ve rakamlara biraz şaşırmaya hazır olun. 😶

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Foxconn

10. Foxconn

1.2 milyon çalışan

Merkezi Tayvan'da bulunan ve elektronik imalat hizmetleri sektöründe faaaliyet gösteren Foxconn, dünyanın en büyük elektronik imalat hizmetleri sağlayıcısı ve aynı zamanda Çin'in en büyük ihracatçısı.

Birçok kez şirket hakkında kötü çalışma şartlarına sahip olduğu yönünde suçlamalar yapıldı. Örneğin 2012 yılında Apple'ın burada yaptırdığı denetleme sonucunda, çalışanların yoğun dönemlerde haftada 60 saatten fazla çalıştığı, yine de uygun mesai ücreti alamadığı , çalışanların % 43'ünün iş yerinde bir kazaya şahit olduğu, yani iş ve işçi güvenliği konusunda ciddi sorunlar olduğu rapor edilmişti. Ve hatta bu denetlemeler ve sonrasında Foxconn'un almak zorunda kaldığı tedbirler nedeniyle o dönemdeki iPad teslimatlarındaki gecikmeler haber olmuştur.

9. Hindistan Silahlı Kuvvetleri

9. Hindistan Silahlı Kuvvetleri

1.3 milyon çalışan

Hindistan Silahlı Kuvvetleri, Kara, Deniz ve Hava olmak üzere üç kuvvetten oluşan profesyonel bir ordu. Bunlara ek olarak Sahil Güvenlik, paramiliter güçler ile nükleer silahların yönetiminden sorumlu Stratejik Kuvvetler de silahlı kuvvetlere bağlı çalışmakta. 

1.3 milyon aktif personeli ile dünyanın üçüncü büyük askeri gücü. Ve Wikipedia'ya göre dünyanın en büyük gönüllü askeri personel nüfusuna sahip.

8. Hindistan Demiryolları

8. Hindistan Demiryolları

1.4 milyon çalışan

Devlete ait bir işletme olan Hindistan Demiryolları, 115.000 km'lik rayları ve 7.112 istasyonuyla dünyanın en büyüklerinden biri. Yıllık olarak ortalama 8 milyar yolcu taşıyor. Yani günde ortalama 22 milyon kişi. 2014 - 2015 aralığında, yük taşımacılığı ve yolcu bilet satışlarından 25 milyon ABD doları kazanç elde etmiş. Hindistan Demiryollarının bu listede daha önce 1 numaraya çıkmışlığı dahi var.

7. Çin Elektrik Şebekesi Kurumu

7. Çin Elektrik Şebekesi Kurumu

1.5 milyon çalışan

Dünyanın kamu hizmeti gören en büyük kurumu. Devlete ait ve hem ülke içine, hem de ülke dışına elektrik iletimi sağlıyor. Fortune 500 listelerinde daima ilk 5'te yer alan kurumun, Fortune 2015 raporuna göre 1.1 milyar müşterisi ve 329.6 milyar dolar yıllık geliri bulunuyor.

6. Çin Ulusal Petrol Şirketi

6. Çin Ulusal Petrol Şirketi

1.6 milyon çalışan

Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC), PetroChina'yı da içine alan bir devlet işletmesi. Hidrokarbon, rafineri, kimyasal ve doğal gaz işletmeciliğinin büyük bir kısmı PetroChina'nın sorumluluğunda gerçekleşiyor. Dünyanın en çok çalışanı bulunan petrol şirketi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri

5. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri

1.7 milyon çalışan

Daha doğrusu Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmetleri olsa da bizde genellikle İngiltere ismiyle biliniyor. Birleşik Krallık'ta yer alan 4 ülkenin kendi sağlık hizmetleri sistemleri bu çatının altında birleşmiştir ve her birine de Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) denir. 

136,7 milyar pound ile dünyanın en yüksek bütçeye sahip sağlık servisi. Birleşik Krallık'ta genel olarak sağlık sektöründe çalışan kişilerin sayısı ise 2 milyonun üzerinde.

4. McDonalds

4. McDonalds

1.9 milyon çalışan

McDonald's bugün, 119'den fazla ülkede 34.000'den fazla restoranla hizmet veriyor. Bunların 13.000'den fazlası Amerika dışında bulunuyor. Restoranların yaklaşık %80'i işletmeciler, diğerleri ise McDonald's şirketinin kendisi tarafından çalıştırılıyor. Her gün dünyada ortalama 69 milyon insan McDonald's restoranlarını ziyaret ediyor. Örneğin ABD'de nüfusun %98'i yılda en az bir kere McDonald's'a gidiyor.

Tabii bu çalışan rakamına tüm bayilikler dahil.

3. Walmart

3. Walmart

2.1 milyon çalışan

Dünyanın en büyük perakende kuruluşu ABD'li Walmart'ın, Eylül 2016 itibariyle 28 ülkede 11.573 şubesi bulunuyor. ABD ve Kanada'da Walmart ismiyle faaliyet gösterirken örneğin İngiltere'de Asda, Japonya'da Seiyu, Hindistan'da Best Price isimlerini kullanıyor. Dünyanın en çok çalışana sahip en büyük özel teşebbüsü. Marka değeri en yüksek şirketlerden de biri olan Walmart'ın yıllık kazancı ise 480 milyar dolar civarına dayanmış durumda.

2. Çin Halk Kurtuluş Ordusu

2. Çin Halk Kurtuluş Ordusu

2.3 milyon çalışan

Profesyonel bir ordu olan Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) 5 kuvvetten oluşuyor; Kara, Deniz, Hava, Roket ve Stratejik Destek Kuvvetleri. Dünyanın en büyük militer gücü olan ordu, ülke nüfusunun % 0.18'lik kısmını tek başına istihdam ediyor.

1. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı

1. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı

3.2 milyon çalışan

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı (USDOD) 1947'de oluşturulmuş. Karargahı ise ABD'nin başkenti Washington, DC'de bulunan Pentagon. Kara, Deniz, Hava, Ulusal Güvenlik ve Savunma İstihbarat Teşkilatından oluşmakta. Dünyanın en büyük işvereni konumunda bulunan bakanlığın sadece sivil çalışan sayısı bile 750 bin civarında.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
314
75
71
26
20
16
13
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sevgili

A101?

subarusever

bunnarda çok çalışan yok iki üç tane. ama mağaza sayısı çok falza :P

Acilin

A.B.D. nüfusu 2014 yılında 320 milyon imiş. Demek ki her 100 ABD'liden 1'i -ki buna çocuklar da dahil- savunma bakanlığı bünyesinde çalışmakta imiş. Tuhaf.

Nova Vetus

Bu sayının neredeyse yarısını zaten Amerikan Ordusu oluşturuyor, kalan kısmın yarısı sivil çalışan diğer yarısı ise ulusal muhafızlar. Ayrıca bütçelerinin ne... Devamını Gör

what ever

istihbarat yani ajan?

Uğur Özdemir

yoksa nasıl karıştıracak tüm dünyayı