Görüş Bildir
Haberler
Dünya Starlarını Türkiye'ye Getiren Organizatör Ahmet San: "Tarkan Potansiyelini Kullanamadı!"

etiket Dünya Starlarını Türkiye'ye Getiren Organizatör Ahmet San: "Tarkan Potansiyelini Kullanamadı!"

Cenk Dağcı
30.06.2024 - 15:39 Son Güncelleme: 30.06.2024 - 20:04

Türkiye'nin önde gelen organizatörlerinden olan Ahmet San, hem yerli hem yabancı birçok sanatçıyı Türk halkı ile buluşturmuştur. San, özellikle 90'lı yıllarıda Tarkan, Sezen Aksu, Kenan Doğulu, Burak Kut, Emrah, Mazhar-Fuat-Özkan, Mahsun Kırmızıgül, Mirkelam, Mustafa Sandal ve Sertab Erener gibi isimlerin menajerliğini yapmış; Michael Jackson, Madonna, Guns N' Roses ve Metallica gibi bazı büyük yıldızların Türkiye'deki ilk konserlerini organize etmiştir.

Onedio okurları için kendisiyle gerçekleştirdiğim bu özel röportaj için keyifli okumalar diliyorum...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

- Kitap yazma fikri nasıl ortaya çıktı, kitabın ismine nasıl karar verdiniz?

- Kitap yazma fikri nasıl ortaya çıktı, kitabın ismine nasıl karar verdiniz?

Üstün Barışta, Galatasaray Lisesi’nden abim ve aynı zaman değerli bir yaşam mentörü… Kitap yazmam hususunda beni motive eden de yönlendiren de odur aslında. 2019 öncesi bir kitap yazdım, daha sonra yazdıklarımı pek beğenmediğime karar verdim ve her şeyi sil baştan yaptım. Araya pandemi girdi fakat yavaş yavaş da olsa yol katetmeyi başardım. Yakın zamanda da kitabı nihayet tamamladım. Kitabın isim konusu da farklı bir şekilde ilerledi.

Benim soyadım “San” yani Şan anlamına geliyor. Reklamcı ve yazar dostum Ateş İlyas Başsoy ile bir araya geldiğimizde bana “kitabın isim ve kapak çalışmasını ben yapmak isterim” demişti. Yaptığımız toplantıların bir tanesinde genç bir arkadaşımızın da fikri ile “Ahmet San’ın Muhteşem Hayatı” ismi ortaya çıktı. Bence tüm insanların hayatı muhteşemdir. Bu derece bir niteleme biraz fazla geldi. Nitelik yerine niceliğe vurgu yapmak daha iyi olur diye düşündük ve “Ahmet San’lı 50 Yıl” isminde karar kıldık.

- Ülkemizde, “1993 İstanbul Stat Konserleri” eğlence kültürünün miladı. Siz de Türkiye’deki eğlence kavramının temel taşlarından bir tanesisiniz. Sizce bu konserlerin ülkemiz eğlence anlayışına neler kattı, Türkiye bu organizasyonlardan neler öğrendi?

Stat konseri kavramı 1990’lara kadar ülkemizde henüz oturmamıştı. Evet, stadyumlarda konserler düzenlenirdi fakat sanatçılar bir sahne olmadan sahaya çıkardı. Aslında stat konseri demek sahne, ses sistemi, pazarlama, güvenlik, bilet ve daha birçok yan unsurla benzenmiş bir organizasyon demek. O yıllarda profesyonelliği kabul gören biriydim. O dönem ‘’Ahmet San’’ bir markaydı. Eğer işin içindeysem benden kaynaklanan bir sorunla konserin iptal olması söz konusu olamazdı.

1993 yılındaki konser dizisi Türkiye’de müzik sektörünün hacmini etkilemeyi başardı. Sektöre bir sirkülasyon getirdi. Birdenbire müzik anlayışının değişmesini beklemek bir hayal. Değişim için her zaman bir birikime ihtiyaç vardır. Bu birikim için birkaç tuğla atmış oldum. Bu konserlerden yalnızca yerel bazda değil yurt dışında da bir rüzgâr estirmeyi başardı.  Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan, Rusya’dan tutun Irak, İran, Suriye’den gelenler oldu ve bir konser turizmi gerçekleşti. Sonuç olarak ülkeme stat konseri kavramını kazandırdım ve bundan dolayı da çok mutluyum.

- Hayatınızın önemli kilometre taşlarından biri de Efes Oteli’nin havuzu. Kariyerinizin şekillenmesinde bu yerin nasıl bir önemi var?

Mekanların insan ruhuna etkisinin bir hayli fazla olduğuna inanıyorum. Efes Oteli’nin havuzu o dönemlerde oldukça gözde bir yerdi. Bilhassa fuar zamanları tüm sanatçılar Efes Oteli’nde kalırdı. Hayatım şekillenip değişirken o havuz ilk duraklardan bir tanesi oldu. Ünlülerle orada tanıştım. Erol Büyükburç, Selma Güneri gibi isimlerle birlikte yüzerdim. Onlarla sohbet etmek, iletişimde olmak bana büyük bir özgüven kazandırdı. Mesela Charles Bronson, 60’lardan 90’lara kadar Amerika’da bilinen bir aktördü. Efsane bile denilebilir. Branson ile Efes Oteli’nde arkadaş olduğumda henüz 14 yaşındaydım. Film çekimleri için İzmir’de olan Branson ile de orada tanıştım. İnsanlarla iletişimimi o havuzda öğrendiklerimle inşa ettim diyebilirim.

- Michael Jackson, Madonna konserleri, Guns N’ Roses, Elton John, Metallica, Sting ve niceleri sizin organizasyonlarınızla Türkiye’de konserler verdi. Dönüp geçmişe baktığınızda keşke Türkiye’ye getirseydim dediğiniz bir isim var mı?

- Michael Jackson, Madonna konserleri, Guns N’ Roses, Elton John, Metallica, Sting ve niceleri sizin organizasyonlarınızla Türkiye’de konserler verdi. Dönüp geçmişe baktığınızda keşke Türkiye’ye getirseydim dediğiniz bir isim var mı?

Frank Sinatra’yı getirebilmeyi çok isterdim diyebilirim. Kendisiyle de tanışma fırsatım oldu. Tanıştığımız günlerde ne yazık ki Sinatra’da demans başlangıcı vardı. Son turnelerini yaptığı döneme denk gelmişti…

- Ve iptal edilen Michael Jackson konseri… Arka planında filmlere konu olacak birçok detayın yaşandığı bu olayla ilgili neler söylemek istersiniz?

Michael Jackson’a Türkiye’de bir konser organize etmek en büyük hedeflerimden biriydi. Fakat hayatın içinde her zaman sürprizlere yer vardır. Bazen işler planlandığı gibi gitmez. Evet, Micheal Jackson 1992 senesinde Türkiye’ye konser için geldi, ancak rahatsızlığı nedeniyle konser iptal oldu. O günü yaşayan Ahmet San için korkunç bir deneyimdi. Hak etmediğim suçlamalarla mücadele ederken yaşadıklarımdan dersler çıkartıp ayağa kalkmayı da ihmal etmedim. Savaşım her zaman daha iyisini yapabilmek için oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

- Tarkan, Sezen Aksu, Kenan Doğulu, Burak Kut… Bu isimler birlikte çalıştığınız starlardan yalnızca bazıları. Bu kadar önemli isimle çalışmış biri olarak ülkemiz yıldızlarının global çapta istenilen yankıları uyandıramamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Tarkan, Sezen Aksu, Kenan Doğulu, Burak Kut… Bu isimler birlikte çalıştığınız starlardan yalnızca bazıları. Bu kadar önemli isimle çalışmış biri olarak ülkemiz yıldızlarının global çapta istenilen yankıları uyandıramamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben çalıştığım isimlere yurt dışı vizyonu kattığımı düşünüyorum. Ancak insanlar bazen yeterli olanı, potansiyele tercih edebiliyorlar. Kapasiteler yurt dışında parlayacak bir starlığa yetecek seviyede olsa da müziğimizin tüketicisi Akdeniz ve Latin pazarında. Globale ulaşmak için radikal çıkışlara ihtiyaç var. Özellikle Tarkan bu potansiyele sahipti fakat o da bunu pek kullanamadı.

- Yaptığınız iş klasik tabirle “gecesi, gündüzü olmayan” bir iş. Başarınızın inşasında, eşinizin yoğun çalışma temponuzda size verdiği desteğin de önemli olduğunu biliyoruz. Hayat arkadaşınızın başarınızdaki rolü hakkında neler söylersiniz?

İş hayatım tanıştığımız andan itibaren eşim Süreyya’nın da yaşamının bir parçasıydı aslında. Çünkü Alanya’da bir turne sırasında tanıştık. Zorlu bir iş hayatım vardı, sabah 9, akşam 18’lerden uzak… Günlerce evin kapısından içeri giremediğim zamanlar oldu. Buralarda sağlam çıkabilmek için güçlü bir psikolojiye ihtiyaç duyuyordum. Haliyle benimle yaşayan insanın da böyle bir duruşa sahip olması gerekirdi. Birlikte dik durmayı ve yıkılmamayı başardık. Ne mutlu ki zorlu yolculuğumda 47 yıldır bana eşlik eden, bana katlanan ve her zaman yanımda olan birisi var; Süreyya San.

- Son olarak Türkiye'deki show business kavramını bugünün dürbününden nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Son olarak Türkiye'deki show business kavramını bugünün dürbününden nasıl değerlendiriyorsunuz?

Show business, sanatsal bir görü ve ticari bir anlayışı yaratıcı bir zihinde harmanlamayı gerektiren zorlu bir iş. Klasik mesai anlayışıyla bir üretim sürecine giremeyeceğiniz bir kavram. Dünyada daha farklı bir anlayış olsa da ülkemizde show business, kalın çizgilere sahip. Burada normal uygulamalar ‘aşırılıkla’ nitelenebiliyor ve eğlenmeye iş olarak bakmakta zorluk çekiyoruz.

Instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
5
5
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam