Görüş Bildir
Haberler
Dünya Kan Kusuyor: Küresel Isınmanın Etkisiyle Antarktika'da Korkunç Görüntüler Ortaya Çıktı

etiket Dünya Kan Kusuyor: Küresel Isınmanın Etkisiyle Antarktika'da Korkunç Görüntüler Ortaya Çıktı

Batuhan
25.02.2020 - 20:49

Antarktika'da çalışan Ukraynalı bilim insanları, sabah uyandıklarında araştırma istasyonlarının etrafındaki bembeyaz karın kan kırmızısı olduğunu gördü. Araştırmacılar kısa sürede bunun 'Chlamydomonas nivalis' yani 'kırmızı kar' olarak da bilinen mikroskopik bir kar yosunu olduğunu anladılar.

Peki bu görüntü nasıl oluştu? Gelin detaylara birlikte bakalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Euronews'ten Sertaç Aktan'ın haberine göre, 'Karpuz karı' olarak da adlandırılan bu doğa olayı klorofilin yanı sıra ikincil kırmızı karotenoid pigment içeren yeşil alg türü Chlamydomonas nivalis'in neden olduğu bir fenomen. Tatlı su alglerinin çoğunun aksine, kriyofilik olan bu yosunlar donma suyunda gelişiyor.

Peki bu algler neden oluştu?

Peki bu algler neden oluştu?

Sorun şu ki; bu algler hava normalden daha hızlı şekilde ısındığı zaman karda oluşuyor. Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre bu fenomenin Antarktika'da araştırma istasyonunun bulunduğu bölgede görülmeye başlanması iyiye işaret değil.

"Küresel ısınmanın neden olduğu bir doğa olayı daha fazla küresel ısınmaya neden oluyor"

"Küresel ısınmanın neden olduğu bir doğa olayı daha fazla küresel ısınmaya neden oluyor"

Oluşan algler ayrıca güneş ışınlarını yansıtan beyaz kar yüzeyini kapladığı ve daha koyu bir renge çevirdiği için ek olarak küresel ısınmaya katkı yapıyor ki, bu duruma da 'geri dönüşüm sarmalı' deniyor. Yani küresel ısınmanın neden olduğu bir doğa olayı daha fazla küresel ısınmaya neden oluyor ve bu sarmal bir noktadan sonra geri dönüşü olmayan bir sürece girebiliyor. Aynı durum buzulların erimesi ile yansıtıcı beyaz alanların kaybedilmesinde de geçerli.

Bu durum Antarktika'da son derece nadir rapor ediliyordu

Bu durum Antarktika'da son derece nadir rapor ediliyordu

Kırmızı kar Kuzey Kutbu, Alpler ve farklı yüksek dağlık bölgelerde karşılaşılan bir durum olmakla birlikte Antarktika'da son derece nadir rapor ediliyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Son 50 yılın en çok ısı artışı olan bölgesi

Son 50 yılın en çok ısı artışı olan bölgesi

Birleşmiş Milletler Meteoroloji Organizasyonu verilerine göre Antarktika'nın Güney Amerika'ya yakın olan bölgesi son 50 yılda 3 derece artış ile dünya üzerinde en hızlı ısı artışı kaydedilen yer.

2020'nin başında burada 18,4 derece gibi rekor sıcaklıklar kaydedilirken buzulların 'kırmızı kar' ile aslında bir tür alarm verdiği konuşuluyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
733
396
124
18
17
17
14
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

bilmiyorum kuresel isinma geliyorum diye daha ne kadar bagirsin. kutsal kitaplarda kiyamet alameti olarak gecen kan akan nehir benzeri mesajlar vermeye basla... Devamını Gör

seyyidonbaşı

Tanıdık geldimi sizede; Âlimler fitne unsuru olacak, camiler ve hâfızlar çoğalacak, ama hakiki âlim hiç bulunmayacak. c. "İnsanların başına bir zaman gelec... Devamını Gör

GrayRuby

bu gidişle bu sene final

Gizem Yenikler

Dünyanın sonu geliyor yavaş yavaş.