Görüş Bildir
Haberler
Dumandan Vazgeçememiş, Ateşlerde Kendini Tütsületen 15 Füme Yemek

Dumandan Vazgeçememiş, Ateşlerde Kendini Tütsületen 15 Füme Yemek

Füme işlemi; kışın yaprağını döken ağaç odunlarının dumanla beraber aromasını alan ve bu sırada yemeği pişiren bir uygulamadır.  Ürün, direk ısıya mağruz kalmadığı için pişme işlemi dumandan ve kapalı alandaki sıcaklıktan sağlanır. Fümeleme genelde 2 aşamadan oluşur, malzeme önce kürlenir sonra tütsülenir.

Eğer siz de evde maceraya atılmak ve bir şeyler fümelemek isterseniz evdeki yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

'Yok ben uğraşmam ama hazırını yerim' derseniz, buyurun sizin için seçtiğimiz tütsülenmiş yemeklere bir göz atalım!

1. Füme Somon

1. Füme Somon

Füme denince akla en fazla gelen ürün hiç süphesiz füme somondur. Genellikle sandviç ya da salatarda kullanılan füme somon, tütsülendiği ağaca göre de tat ve doku değiştirir. En kaliteli füme somon aroması fazla baskın olmayan ve yendiğinde dilde hafif bir is tadı bırakandır.

2. Füme Et

2. Füme Et

Antrikot ya da kol altından çıkarılan etten yapılan füme et aynı somon gibi sandviçlerde kullanılır ancak asıl kullanım yeri daha çok şarküteri tabaklarıdır.

Eğer yapılan etin arasında ince ince yağlar varsa yani yazılı ise füme etiniz daha lezzetli olur.

3. Füme Kaburga

3. Füme Kaburga

Önceden bahsettiğimiz gibi füme et olarak daha çok antrikot tercih ediliyor. Ancak kaburga da islenen etlerden bir tanesi. Bizim ülkemizde olmasa da Amerika'da fazlasıyla talep görüyor.

4. Füme Balık

4. Füme Balık

Bilinen füme balıklar arasında somon baş sıraya yerleşse de her türlü balığın fümelenmesi mümkündür. Alabalık, uskumru ve ringa füme, somondan sonra en çok tütsülenen balıklardan birkaçı diyebiliriz.

5. Füme Peynir

5. Füme Peynir

İsli peynir şimdilerde marketlerde sıkça rastladığımız ürünlerden bir tanesi.

Türkiye'de isli çerkez,abaza peyniri, yurt dışında ise isli mozzarella, gruyere en çok tercih edilenlerden birkaçı.

6. İsli Çin Eriği Sosu

6. İsli Çin Eriği Sosu

Chinese Smoked Plums isli eriğin suyunu kullanmak için konsantre hale getirilmiş bir ürün. Genellikle Çin'de tüketiliyor ve su ya da soda ile sulandırılarak içiliyor.

7. Tütsülenmiş Çay

7. Tütsülenmiş Çay

Lapsang Souchong ise tütsülenmiş bir çay türü. Her ne kadar tadı bildiğimiz yeşil çay gibi olsa da tütsüleme işlemi yoğun bir aroma kattığı için is tadını da bolca alıyorsunuz.

8. Tütsülenmiş Deniz Tarağı

8. Tütsülenmiş Deniz Tarağı

Bizim ülkemizde deniz tarağı pek bulunmuyor ya da tercih edilmiyor ancak tütsülenmemiş hali Fransa'nın güney mutfağında bolca kullanılıyor.

Tütsülenmiş hali ise kendi dokusundan biraz daha sert ve renk olarak koyuluk gösteriyor.

9. Tütsülenmiş Enginar

9. Tütsülenmiş Enginar
www.soffiawardy.com

Füme enginarı eğer tatmadıysanız mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Rakının yanında harika bir meze alternatifi olan füme enginar, hafif bir su ile rondodan geçirilerek ezme olarak da servis edilebiliyor.

10. Tütsülenmiş Deniz Mahsülleri

10. Tütsülenmiş Deniz Mahsülleri

Bir ürünü tütsülemek sandığınızdan daha kolay. Artık mangalda bile kendi tütsüleme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Fümelemede deniz kabukluları çok tercih edilmese de denemeye değer. Bu resimde gördüğünüz ise füme işleminden geçmiş bir ıstakoz.

11. Tütsülenmiş Sosis

11. Tütsülenmiş Sosis

Türkiye'de sosis denince akla en çok paketlenmiş kokteyl sosisi gelse de yurtdışında ya da yurdun belli bölgelerinde merguez sosis de tercih ediliyor. Merguez sosisten bulursanız mutlaka tütsüleyin ya da tütsülenmişini deneyin. Hem daha yoğun bir et tadı alıyorsunuz hem de mangallar için farklı bir alternatif yaratıyorsunuz.

12. Füme Kalamar,Ahtapot v.b

12. Füme Kalamar,Ahtapot v.b

Fümelemenin en büyük avantajlarından biri de kullanım tarihini uzatma Bu neden denizde uzun günler geçiren balıkçılar eskiden beri bu yöntemi tercih ediyor. Balıkçı restoranlarımızdan ötürü füme ahtapota daha çok alışkınız, ancak füme kalamarı biz de ilk defa duyuyoruz :)

13. Tütsülenmiş Bütün Tavuk

13. Tütsülenmiş Bütün Tavuk

İs tadı yemekleri çok yoğun bir biçimde etkiliyor. Yani bir şeyi tütsüledikten sonra ondan tabaklarca yemeniz pek mümkün olmuyor. Bu nedenle tavuk gibi sert etli ürünler genelde ince dilimlenerek servis ediliyor. Şarküterilerde bulunan tavuk füme bu şekilde yapılıyor.

14. Tütsülenmiş Hindi

14. Tütsülenmiş Hindi

Hah işte, en çok bildiğimiz füme ürün tabiki füme hindi çünkü rejim yaparken, spor için protein alırken o hep bizimle!

Hindi, tavuğa göre nispeten daha büyük bir hayvan olduğu için tütsülendiğinde daha büyük parçalar halinde servis edilebiliyor. Sandviçlerin, kanepelerin ve  şarkütleri tabaklarının ise genelde baş tacı oluyor.

15. Tütsülenmiş Sebzeler

15. Tütsülenmiş Sebzeler

Bir ürünün dokusunun sert ve sıkı olması tütsü tadını daha yoğun bir biçimde hapsolmasını sağlıyor. Bu nedenle genelde sebzeler en son tercih ediliyor.Ancak tütsüleme işlemi yapıyorsanız araya birkaç tane sebze atıp denemenizden bir zarar çıkmaz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
71
30
13
9
5
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KOVALA NEJDET

Bana bişiyler oluyo :(((

Donnie Darko

Güçlü kalamıyorum et yemeye ihtiyacım var :(

reihino

füme denilince benim aklıma renk geliyo, artık fakirlik nasıl ruhuma işlediyse :D