Görüş Bildir
Haberler
Devlet Hatun Kimdir? Yıldırım Bayezid'in Eşi Mehmet Çelebi'nin Annesi Devlet Hatun'un Hayatı ve Ölümü...

Devlet Hatun Kimdir? Yıldırım Bayezid'in Eşi Mehmet Çelebi'nin Annesi Devlet Hatun'un Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
10.12.2021 - 10:40

Devlet Hatun Osmanlı'nın 4. padişahı Yıldırım Beyazıd'ın onikinci eşi ve babasından sonra tahta geçen I. Mehmet'in de annesidir. Devlet Hatun'un kökeni ile ilgili farklı görüşler bulunmaktadır. Kimine göre Müslüman kimine göre Gayrimüslimdir. Dönemin padişahının 5 eşinden biridir ve tek bir oğlu olmuştur.  İşte kısaca Devlet Hatun'un hayatı ve ölümü...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Devlet Hatun hakkında tarihi kayıtlarda çok az bilgi bulunmaktadır. Doğum yılı tam olarak bilinmeyen Devlet Hatun'un 1412 yılında öldüğü biliniyor. Babası Germiyanoğlu Süleyman Şah'tır. Büyük bir düğünle Osmanlı’ya gelin gitmiştir. Bazı kaynaklar göre ise haremde bir cariyedir ve   Müslüman-Türk kökenli değildir. Devlet Hatun’un oğlu I. Mehmet babasından sonra tahta çıkan padişah olmuştur. 1413 yılında tahta çıkan Mehmed Çelebi annesini bir yıl önce kaybetmiştir. İşte kısaca Yıldırım Bayezid'ın eşi olan Devlet Hatun'un hayatı ve ölümü...

Devlet Hatun Kimdir?

Devlet Hatun Kimdir?

Hayatı

Devlet Hatun'un Müslüman ve Türk kökenli olmadığı düşünülmektedir. Diğer bir iddiaya göre; Kütahya’da doğmuştur. Karaman ve Osmanlı Devleti arasında kalan Germiyan’ların lideri Süleyman Şah, kızı Devlet Hatun’u, Beyazıd’a vermek istediğini belirten bir heyeti Edirne’ye göndermiştir. Devlet Hatun’un çeyizinde babası tarafından verilen şehirler de vardır. Çok gösterişli bir düğün ile evlenirler.

Devlet Hatun, Çelebi Mehmet olarak tanınan Osmanlı Devleti'nin 5. padişahı olan I. Mehmed'i dünyaya getirmiştir. Ancak oğlu tahta çıktığında hayatta olmayan Devlet Hatun Valide Sultan olamamıştır.

Ölümü

Devlet Hatun 1412 yılının Ocak ayında hayatını kaybetmiştir. Oğlu padişah I. Mehmed tarafından Bursa'da Devlet Hatun Türbesi inşa ettirilmiş ve oraya defnedilmiştir. 

Yıldırım Beyazıd’ın Eşleri

Devlet Hatun

Hafsa Hatun

Sultan Hatun

Despina Hatun

Devletşah Hatun

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın