Görüş Bildir
Haberler
Ayşe Hafsa Valide Sultan Kimdir? Ayşe Hafsa Sultan'ın Hayatı ve Ölümü...

Ayşe Hafsa Valide Sultan Kimdir? Ayşe Hafsa Sultan'ın Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
02.12.2021 - 10:25

Ayşe Hafsa Valide Sultan, Osmanlı Devleti'nin dokuzuncu padişahı I. Selim'in eşi ve babasından sonraki padişah olan Kanuni Sultan Süleyman'ın annesidir. Ayşe Hafize Sultan olarak da bilinir. Hürrem Sultan'ın kayınvalidesi olan Ayşe Hafsa Sultan oğlu Süleyman'ın tahta çıktığı ilk yıllarda haremi yönetmiştir. İşte kısaca Ayşe Hafsa Valide Sultan'ın hayatı, çocukları ve ölümü...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayşe Hafsa Sultan 30 Eylül 1520 - 19 Mart 1534 yılları arasında Valide Sultan olarak hüküm sürmüştür. Kökeni ile ilgili net bilgiler olmasa da Kırım Hanı Mengli Giray'ın kızı olduğu söylenir. Şehzade Selim ile evlendiğinde henüz 14 yaşındadır. Oğlu Süleyman, Osmanlı padişahları arasında icraatlarıyla ün salmıştır. Ayşe Hafsa Sultan, ünlü Osmanlı Sultanı Hürrem'in de kayınvalidesidir. 2011 yılında dönemin en popüler yapımı olan Muhteşem Yüzyıl dizisinde Ayşe Hafsa Sultan'ı Nebahat Çehre canlandırmıştır. İşte Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Valide Sultan'ın hayatı ve ölümü...

Valide Ayşe Hafsa Sultan Kimdir?

Valide Ayşe Hafsa Sultan Kimdir?

Hayatı

Ayşe Hafsa Valide Sultan'ın Kırım Hanı Mengli Giray'ın kızı olduğu düşünülmektedir. Ancak I. Selim'in Ayşe Hatun adındaki ikinci eşi ile kökenlerinin karıştırıldığı da söylenir. 

Ayşe Hafsa Sultan 14 yaşındayken babası ve dönemin Osmanlı padişahı Sultan Bayezid'ın rızasıyla Şehzade Selim ile evlenmiştir. Bu evlilikten 3'ü kız bir erkek evladı olmuştur. Yavuz Sultan Selim'in 1520 yılındaki ani ölümüyle oğlu Kanuni Sultan Süleyman tahta geçmiştir. Oğlu Süleyman'ın tahta geçişiyle Valide Sultan olan Ayşe Hafsa Sultan da İstanbul'a gelmiştir. Devlet yönetimi ile ilgili oğlu üzerinde etkisi olmuştur. Harem'in yönetimini ele alan Ayşe Hafsa Sultan'ın Hürrem Sultan ile çekişmeleri bilinmektedir. Hürrem Sultan,  Ayşe Hafsa Sultan hayatta olduğu sürece engellenmiştir. Kanuni Sultan Süleyman yönetiminde Ayşe Hafsa Sultan'ın vefatından sonra haremi Hürrem Sultan devralmıştır. 

Çocukları

Kanuni Sultan Süleyman

Hatice Sultan

Fatma Sultan

Hafsa Sultan

Ölümü

Ayşe Hafsa Valide Sultan 19 Mart 1534 tarihinde hayatını kaybetmiştir. İstanbul'daki Yavuz Sultan Selim Camii'ndeki türbeye gömüldü.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın