Görüş Bildir
Haberler
Safiye Valide Sultan Kimdir? 3. Murad'ın Eşi, 3. Mehmed'in Annesi Olan Safiye Sultan'ın Hayatı ve Ölümü...

Safiye Valide Sultan Kimdir? 3. Murad'ın Eşi, 3. Mehmed'in Annesi Olan Safiye Sultan'ın Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
18.11.2021 - 10:31

Safiye Valide Sultan, Osmanlı Devleti'nin on ikinci padişahı 3. Murad'ın eşi ve babasından sonra tahta çıkan 3. Mehmed'in annesidir. Nurbanu Sultan'dan sonra valide sultan olmuştur. Osmanlı'da adı en çok bilinen Valide Sultan'lar arasında yer almaktadır. Melike Safiye Vâlide Sultan  adıyla da bilinir. İşte kısaca Safiye Valide Sultan'ın hayatı ve ölümü...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Safiye Vali Sultan 16 Ocak 1595 - 23 Ocak 1604 arasında valide sultanlık yapmıştır. Nurbanu Sultan ile çekişmeli geçirdiği yılların yanında hem iç hem de dış politikada etkin rol oynamıştır. 2 kızı 1 oğlu olmuştur. İsimler, III. Mehmed, Ayşe Sultan ve Fatma Sultan'dır. İşte Nurbanu Sultan'ın gelini ve Padişah 3. Murad'ın eşi olan Safiye Valide Sultan'ın hayatı ve ölümü...

Safiye Valide Sultan Kimdir?

Safiye Valide Sultan Kimdir?

Hayatı

Safiye Sultan'ın kökeni tam olarak bilinmemektedir. Kimileri onun Bosna kökenli olduğunu söylerken kimilerine göre Arnavut'tur. Hristiyan bir ailede büyüyen Safiye Sultan haremde Müslüman olmuştur. Safiye Sultan'ın 3. Murad ile evliliği sonra baş kadın olması başta Nurbanu Valide Sultan olmak üzere diğer sultanları rahatsız etti. Çünkü Safiye Sultan akıllı ve güzel bir kadındı, eşi tahta geçince o da baş kadın oldu. Yabancı hükümdarlara mektup yazdığı bilinen Safiye Sultan'ın eşine etkisi sadece saray yönetimi ile kısıtlı değildi.  26 Mayıs 1566 tarihinde oğlu 3. Mehmed'i kucağına aldı. Ardından iki kızı oldu.

1595 yılında III. Murad’ın vefatı ve oğlu III. Mehmed’in tahta geçmesiyle birlikte valide sultan olarak devlet içindeki konumu daha da güçlenmiştir. Hatta III. Mehmed’in büyük oğlu Mahmud’u boğdurtmasına sebep olmuştur. Mahmud ile beraber annesi de öldürülmüştür.

Oğlu 3. Mehmed 21 Aralık 1603 yılında vefat ettikten sonra makamı düşen Safiye Sultan'ın yerine gelini olan ve Benli Haseki namıyla da bilinen Handan Sultan geçmiştir.

Çocukları

III. Mehmed

Ayşe Sultan

Fatma Sultan

Ölümü

1605 yılının Kasım ayında 71 yaşındayken ölmüştür. Mezarı 3. Murad Türbesi'nde (İstanbul- Ayasofya) bulunur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın