Görüş Bildir
Haberler
Dev Gezi Tablosunun Açılışı Yapıldı

Dev Gezi Tablosunun Açılışı Yapıldı

ATKN
30.05.2015 - 18:17 Son Güncelleme: 30.05.2015 - 22:00
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'yi sarsan Gezi protestolarını, bu süreçte yaşanan acıları, verilen mücadeleyi sembolize eden 50 metrekarelik dev tablo açıldı. Karaköy'deki İstanbul Mimarlar Odası binasının terasında yaklaşık 1 yıldır ressam Haydar Özay tarafından nakış gibi dokunan büyük Gezi tablosu tamamlandı ve protestoların 2. yıl dönümünde, Gezi'de hayatını kaybedenlerin aileleri, gözünü kaybedenler, yaralananlar ve halkın katılımıyla açıldı.

Duygusal anların yaşandığı açılışta Ali İsmail Korkmaz'ın babası Şahap Korkmaz 'Çocuklarımız daha da genç çizilmiş bu tabloda, hiç yaşlanmayacaklar, ölümsüz onlar' derken, Abdullah Cömert'in annesi Hatice Cömert 'Adaletin peşini bırakmayacağız' sözleriyle göz yaşı döktü. Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan da 20 aydır oğlunun katil sanıklarının ortaya çıkarılmasını beklediklerini söyledi. Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan suskundu. Tablo yaz sonu Avrupa'da çeşitli ülkelerde sergilenecek.

Hüzün de vardı, öfke de

Hüzün de vardı, öfke de

İstanbul Mimarlar Odası terasındaki açılışa Gezi'de hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın babası Şahap Korkmaz, Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan, Abdullah Cömert'in annesi Hatice Cömert ve kardeşi, Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, Hasen Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik ve Uğur Kurt'un yakınları katıldı. Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk ve oda yöneticilerinden Mücella Yapıcı'nın ailelerle birlikte açılışını yaptığı tablonun ressamı Haydar Özay, eserin 1,5 yılı aşan ortaya çıkış sürecini anlattı,  “Gezi ruhuna keşif gezisi bu. O ruhu bir romancı bakışıyla resmettim” dedi. Duygusal anların yaşandığı açılışta kayıp aileleri tablo önünde fotoğraf çektirdi, ressam Özay Gezi tablosu katalogu için büyük boy röprodüsiyonları imzaladı. Açılışta kısa bir konuşma yapan, tabloda kendisi de İstanbul'un mimari değerlerinin koruyucusu olarak çizilen Mücella Yapıcı Gezi'nin yıl dönümünde Pazar günü Taksim Dayanışması olarak Taksim Gezi parkında olacaklarını söyledi. Açılışa Gezi protestoları sırasında gözlerine kaybeden ve idare aleyhine açtıkları davalar devam eden isimler, parkta polis müdahalesi sırasında yaralananlar da katıldı.

'Yan yana durmaya devam ediyoruz'

Gezi Parkı eylemlerinde gözünü kaybeden Erdal Sarıkaya, “Biz bu resimdeki renkler gibi yan yana durmaya devam ediyoruz” dedi.

Gezi Parkı'nın 21 yıllık bahçıvanının oğlu, çocukluğu o parkta geçen ressam Haydar Özay

Ressam Haydar Özay tablonun teması ve içerdiği figürlerle ilgili Hürriyet'e şunları anlatmıştı:

“Gezi devam ederken desenler çizdim, notlar tuttum, fotoğraflar çektim. Çok yakınındaydım sürecin. Mücella Hanım’a resim için yer aradığımı söyledim, buraya davet etti. Acele etmeden, çok inanarak çalışmamda ısrarcı oldular. Mücella Yapıcı’yı, kendisini İstanbul’a adamış, onu koruyan bir tatlı cadı olarak resmettim. Süpürgesinin üstünde, kucağında Haydarpaşa binası. İstanbul’a tutkusunu, mücadelesini biliyorum. Özgecan var son eklediğim, Berkin Elvan var bilyeleri ve köpeğiyle, uçurtmasıyla. Mehmet Ayvalıtaş Berkin’in uçurtma ipini tutuyor, resmi yaparken yitirdiğimiz annesi saçını tarıyor. Ethem Sarısülük kararlılığıyla burada, Hasan Ferit, kravatlı Medeni Yıldırım. Uğur Kurt çocuğuyla. Hatay’dan üç çocuk; Ahmet Atakan, Ali İsmail, Abdullah Cömert. Soma var. Timsah ile kılıç balığının kavgasını Gezi savaşlarını sembolleştirmek için koydum. Penguenleri basın eleştirisi olarak, kayıp düşerken. Umudu sembolleştirmek için yunus balığının doğum sahnesi. Kurukafanın dişleri, kepçenin dişlerine karışmış; ölümün dişleri gibi. Çarşının çubuk forması. Ben de varım.”

Hürriyet ve Diken

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
0
0
0
0