Görüş Bildir
Haberler
Depresyonla Mücadele Eden Bir İnsana Asla Söylememeniz Gereken 8 Yıkıcı Cümle

Depresyonla Mücadele Eden Bir İnsana Asla Söylememeniz Gereken 8 Yıkıcı Cümle

Lucia
06.11.2022 - 08:36

Psikolojik rahatsızlıklar genellikle kişinin iyileşmesi için harekete geçmesini son derece zorlaştırır. Bununla yaşamak zorunda kalmamış biri için bu mücadeleyi anlamak epey zordur, bu yüzden insanlar, doğru niyetlerle bile çoğu zaman yanlış şeyler söylüyorlar. Bu durumda, bu tür zorluklarla mücadele eden yakınlarınızı desteklemek için kelimelerinizi akıllıca seçmeniz önemlidir. Bu içeriğimizde depresyon gibi zorlu bir rahatsızlığı olan birine asla söylememeniz gereken sekiz cümleyi derledik, gelin hep birlikte göz atalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Artık bu problemini aşmalısın."

1. "Artık bu problemini aşmalısın."

Hiç kimse bir arkadaşının diyabet veya kalp hastalığını “aşmasını” beklemez, ancak depresyonla mücadele eden biri duygularını ifade ettiğinde genellikle tepki bu olur. Klinik depresyon bir seçim değildir, kimse depresyona girmeyi seçmez. Depresyon ahlaki bir başarısızlık, iradenin zayıflığı veya hayal gücünün bir oyuncağı da değildir. Depresyon tıbbi bir bozukluktur; genetik, travma, stres ve diğer faktörlerin bazı kombinasyonlarıyla bağlantılıdır ve bunlar tarafından tetiklenen beyin kimyasının biyolojik olarak bozulmasıdır. Başka bir deyişle, depresyon ciddi bir sağlık sorunudur ve birine öyle bir şey yokmuş gibi davranmasını söylemek, onların durumlarını iyileştirmeyecektir.  Bunun yerine onlara “Senin için ne yapabilirim?”, “Bu zor zamanınızda size nasıl destek olabilirim?” sorularıyla yaklaşabilirsiniz.

2. "Yapman gereken tek şey bunu unutmak."

2. "Yapman gereken tek şey bunu unutmak."

Birini 'sağlıklı' olmaya zorlayamazsınız. Depresyonla ilgili en büyük sorunİ depresyona sahip olan çoğu kişi yapması gereken doğru şeyi zaten biliyor, ancak bunu yapmak için bir yol bulamıyor. Onlara o anda nasıl hissetmeleri veya davranmaları gerektiğini söylemek de kimseye yardımcı olmuyor.  Bunun yerine “Birlikte egzersiz yapalım', 'Bunun için konuşacak birini bulmana yardım etmeme izin ver.' gibi tekliflerde bulunabilirsiniz. Çözüme ulaşmak için gerçekçi bir yol geliştirmelerine yardımcı olun.

3. "Bence şunu yapmalısın..."

3. "Bence şunu yapmalısın..."

'Bunu yapmamalısın...'

'Artık bunu yapmaya başlamalısın...'

Bunun gibi ifadeler, bir kişinin ruh sağlığının sorumluluğunu yalnızca günlük seçimlerine ve eylemlerine yükler. Depresyon çok zor bir hastalıktır çünkü bu konuda herhangi bir şey yapmayı zorlaştırır. Depresyonla mücadele eden birine “Ne yapacağınızı bilmiyorsan, bilen biriyle konuşalım.” diyebilirsiniz.

Bu konuda onlara yardım etmeyi teklif edin. Onlara kızmayın. Çaresizliğin depresyonun bir parçası olduğunu anlayın. Daha da önemlisi, onlara yardım ederken sabırlı olun.

4. "Delirmişsin sen."

4. "Delirmişsin sen."

Amerikan Psikiyatri Birliği, aşağılayıcı dilden kaçınmanın önemini vurgulamaktadır. “Psikopat” ve “deli” gibi kelimeleri kullanmak sağlıklı bir iletişimde doğru değildir. Bunun yerine “Yaşadığın zorlukların gerçek olduğunun farkındayım. Onları anlamak için elimden geleni yapacağım.” diyebilir ve empati yapmayı deneyebilirsiniz.

5. "Durumu seninkinden daha kötü olan insanlar tanıyorum."

5. "Durumu seninkinden daha kötü olan insanlar tanıyorum."

Karşılaştırmalar bu duruma yardımcı olmaz çünkü depresyonu olan her insanın kendine özgü bir takım olumsuzlukları vardır. Aslında, bu cümleyi söylemek, bir kişinin yaşadıklarını en aza indirgeyerek deneyimini geçersiz kılabilir.  Birine 'birçok insanın durumu senden daha kötü' demek, sadece sana yaşadıklarını anlatamayacaklarını bilmelerini sağlar. Bazı durumlarda, depresyonla yaşayan birinin, hissettikleri için suçlu olması veya utanması gerektiğini hissetmesine bile neden olabilir. Sonuç olarak, depresyonla yaşayan insanların duygularını kimseye ispat etmeleri gerekmez.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. "Benim modumu da düşürüyorsun."

6. "Benim modumu da düşürüyorsun."

Depresyonu olan birini sizi üzdüğü için suçlamak, onların daha fazla utanmış ve aşağılanmış hissetmelerine neden olarak durumlarını daha da kötüleştirebilir.  Bunun yerine, desteğinizi gösterin ve olmak istedikleri duruma geri dönmelerine yardımcı olun.  Bunun yerine “Senin için buradayım.”, 'Seni gerçekten önemsiyorum ve sana nasıl yardımcı olabileceğimi öğrenmek istiyorum.' diyebilirsiniz.

7. "İlaca ihtiyacın yok, antidepresan almadan da bunun üstesinden gelebilirsin."

7. "İlaca ihtiyacın yok, antidepresan almadan da bunun üstesinden gelebilirsin."

Depresyonla mücadele eden birçok insanın psikoterapi ve egzersiz gibi tedavilere yanıt verdiği doğru olsa da, bazı kişilerin ilaca ihtiyacı vardır ve buna sadece bir doktor karar verebilir. Bu yüzden onların ilaca ihtiyacı olmadıklarını belirtmeniz hiçbir şeyi değiştirmez, sadece onları ilaç aldıkları için yargılamış olursunuz.

8. "Her şey iyi olacak."

8. "Her şey iyi olacak."

Tabii ki olumlu ve cesaret verici olmak önemlidir, ancak kendilerini daha iyi hissetmeleri için harekete geçmek ve tutarlı bir şekilde ilerlemek gerekir. Depresyon, bir kişinin günlük aktivitelere katılmasını engelleyebilir. Ancak sinemaya gitmeyi, hatta kısa bir yürüyüş yapmayı teklif ederek desteğinizi gösterebilirsiniz.  Son olarak, bazen söylenecek en iyi şey hiçbir şey söylememektir. Sadece onu dinleyin, cevap verdiğinizde, sakin ve anlayışlı kalın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
5
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hermione Granger

major depresyon geçiriyorum. süreç ilk başladığında arkadaşlarım yukarıdaki cümleleri kurdu. artık onlarla görüşmüyorum. imzamı atarım. bu cümlerle dert orta... Devamını Gör

Göksu Gerçek

Seninle aynı hastalık başta olmak üzere artı 3 farklı semptom ile yaşam simülasyonunu tamamlamaya çalışıyorum, insan görmek istemiyorum artık, sırf bu ve bun... Devamını Gör