article/comments
article/share
Haberler
Deniz Dibinde Zıplayarak 20 Bin Tohum Ekiyor!

Deniz Dibinde Zıplayarak 20 Bin Tohum Ekiyor!

google-g-white cross-white onedio-o-white
Onedio’yu Google’da tercih edilen kaynak olarak ekleyin plus-blue

Deniz çayırlarının yeniden oluşturulması için geliştirilen Grasshopper adlı robot, 23 kilogramlık gövdesiyle deniz tabanında ilerliyor. Dakikada 60 tohum ekebilen sistem, 20 litrelik haznesinde yaklaşık 20 bin tohum taşıyor.

Kaynak

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Tohumları çamurla karıştırıp deniz tabanına yerleştiriyor

Tohumları çamurla karıştırıp deniz tabanına yerleştiriyor

Grasshopper’ın haznesine deniz çayırı tohumları ve akışkan bir çamur karışımı dolduruluyor. Karışımın yoğunluğu, tohumların sistem içinde hareket edebilmesi ve deniz tabanına düzenli şekilde bırakılabilmesi için özel olarak ayarlanıyor.

Robot her noktaya yaklaşık dört tohum enjekte ettikten sonra 30 santimetre kadar ilerliyor. Zıplamaya benzeyen hareketi, deniz tabanının gereğinden fazla karıştırılmasını önlerken ekim noktaları arasında düzenli mesafe bırakılmasını sağlıyor.

Dalgıçların yavaş ve yorucu işini hızlandırıyor

Dalgıçların yavaş ve yorucu işini hızlandırıyor

Deniz çayırı tohumlarının dalgıçlar tarafından tek tek yerleştirilmesi zaman alan ve geniş alanlarda uygulanması zor bir yöntem. Robot, tekrar eden ekim işlemini üstlenerek dalgıçların su altında geçirdiği süreyi ve operasyonun maliyetini azaltmayı amaçlıyor.

Grasshopper henüz tamamen bağımsız hareket etmiyor. Tekneden kontrol edilen sistemi yönlendirmek ve ekim çizgisini hazırlamak için dalgıçlara ihtiyaç duyulurken sonraki aşamada yarı otonom yön bulma özelliğinin eklenmesi planlanıyor.

Deniz çayırlarının geniş alanlara dönmesi hedefleniyor

Deniz çayırlarının geniş alanlara dönmesi hedefleniyor

Deniz çayırları okyanus tabanının oldukça küçük bölümünü kaplamasına rağmen balıklar ve diğer deniz canlıları için önemli barınma alanları oluşturuyor. Kıyıları dalgalardan koruyan bitkiler, aynı zamanda deniz ekosistemlerindeki karbonun depolanmasına katkı sağlıyor.

Robotla yapılan denemeler kapsamında Galler’de yaklaşık 25 bin tohum ekildi. Farklı ülkelerde yürütülen çalışmalar, sistemin çeşitli kıyı koşullarına uyarlanarak zarar gören deniz çayırlarının daha geniş ölçekte yenilenmesini amaçlıyor.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

İlginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
Almanca Mütercim ve Tercümanlık mezunuyum. Alt yazı tercümanlığı, sosyal medya içerik üreticiliği ve editörlük görevlerinde bulundum. Onedio'da yaşam ve genel kültür kategorilerinde içerik üretiyorum. Farklı kültürleri ve birbirinden ilginç hikayeleri okuyucularla buluşturmayı seviyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın