Görüş Bildir
Haberler
Davanın 7. Gününde Neler Yaşandı? Zarrab'ın Çapraz Sorgusunda Savunma Makamından 'Önemli Delil'

Davanın 7. Gününde Neler Yaşandı? Zarrab'ın Çapraz Sorgusunda Savunma Makamından 'Önemli Delil'

FreiGeist
07.12.2017 - 01:34 Son Güncelleme: 07.12.2017 - 11:48

Halk Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla yargılandığı davada 7. duruşma görüldü. Tanık sıfatıyla 6 gündür ifade veren Zarrab, çapraz sorguda savunma avukatlarının sorularını yanıtlamaya devam etti. 

New York Güney Bölgesi, Federal Mahkemesi'nde görülen davada, ABD'li olmayan gazetecilerin içeri cep telefonu sokmasının önünde yasal engel bulunuyor. Davayı takip eden ABD'li basın mensuplarının sosyal medya paylaşımları ve gazeteci Cüneyt Özdemir'in oturum sonrası verdiği bilgiler çerçevesinde, duruşmada yaşananları ana hatlarıyla derledik.

Çizim: Necdet Yılmaz

Bir önceki duruşmada yaşananları sizlere aktarmıştık 👇

Atilla'nın New York'ta yargılandığı davada tanık sıfatıyla yer alan Reza Zarrab'ın, savunma avukatı Cathy Fleming tarafından gerçekleştirilen sorgusu devam etti.

Zarrab, Atilla'nın tutuklandığını duyduğunda "şoke olduğunu" söyledi.

Atilla'nın ofisine hiç gitmediğini ifade eden Zarrab "hangi katta olduğunu bilmem" dedi.

"Alt düzey Halkbank çalışanlarının bir şeyden haberi yoktu"

Adam Klasfeld'in aktardığı bilgiye göre avukat Fleming, Zarrab'ın telefonda kadın Halkbank çalışanına işiyle ilgili yalan söylediğini belirtti. Zarrab da kadını yanlış bilgilendirdiğini kabul etti ve 'Alt kademedekilerin bizim ne yaptığımızdan haberi yoktu' dedi.

Savunma makamı: "Zarrab'ın 'Levent Balkan ile Atilla'dan daha yakın ilişkisi vardı"

Mahkemeyi izleyen gazetecilerden Pete Brush, savunma makamına ait kanıtların, Zarrab'ın, Halkbank'ta Hakan Atilla'dan ziyade Levent Balkan ile olan yakın ilişkisi etrafına dizildiğini aktardı. Brush 'Balkan doğrudan Süleyman Aslan'a bağlı çalışıyordu ona dair de suçlamalar bulunuyor fakat ABD'de gözaltında değil' hatırlatmasında bulundu ve ekledi: 'Tüm bunlar Atilla'nın ne denli kenarda kaldığını göstermek için tasarlanmış.'

Fleming'e göre (savunmanın kanıt olarak sunduğu) ses kaydı, Balkan'ın karar verme yetkisine ve gücüne sahip olduğunu gösterir nitelikte.

Fleming'in 'O zaman devam ediyorum ve onay veriyorum' dediği sırada, 'Üst kademelere sorup onay veriyorum' demiyor, değil mi?' sorusuna Zarrab 'Elbette, demiyor' yanıtını verdi.

Avukat Fleming, Reza Zarrab'a eşi Ebru Gündeş ile ilgili sorular yöneltmeye başladı.

Avukat Fleming, Reza Zarrab'a eşi Ebru Gündeş ile ilgili sorular yöneltmeye başladı.

Fleming'in 'Türkiye’de çok ünlü bir pop yıldızıyla evliydiniz doğru mu? İkiniz sıklıkla magazin sayfalarında mıydınız?' sorularını Zarrab 'Doğru, efendim. Gazete ve dergilerde hakkımızda çıkan pek çok haber vardı' diye cevapladı. 

Savunma avukatı Fleming, Zarrab’ın evinin ve yatının fotoğrafını gösterdi. Zarrab, basında kendisi ve eşiyle ilgili çıkan haberlerin yüzde 99’unun yalan olduğunu söyledi.

"Herkesin bir fiyatı vardır" sözlerinin konu olması üzerine Zarrab kendini güvenceye almaya çalıştı: "Rüşvet almaya niyeti olan herkesin bir fiyatı vardır hanımefendi"

"Herkesin bir fiyatı vardır" sözlerinin konu olması üzerine Zarrab kendini güvenceye almaya çalıştı: "Rüşvet almaya niyeti olan herkesin bir fiyatı vardır hanımefendi"

Çizim: Necdet Yılmaz

Zarrab 'Çikinova' kelimesine de açıklık şöyle getirdi: "Gerçek olmayan ticari işler için çalışanlarımız arasında kullandığımız bir terimdi"

Cüneyt Özdemir'e göre savunmanın en güçlü delili bir telefon konuşması: "Hakan Atilla'nın hayali gıda ihracaatından haberi yok"

Bu, gazeteci Pete Brush'a göre de savunmanın en etkili olduğu anlardan biriydi.

Duruşmayı izleyen Klasfeld'e göre ise savunma avukatı böylelikle, Atilla'nın para aklama işinin "mimarı" olmadığı, "düşük seviyede" biri olduğu teorisine dair adımlar attı.

Özdemir duruşmanın ikinci oturumunu ise şöyle özetledi 👇

Cüneyt Özdemir'in aktardığı bilgiye göre savunma avukatı Fleming, Zarrab'a hapisten çıktıktan sonra neden Hakan Atilla'ya gitmediğini sordu. Zarrab bu soruyu 'Çünkü ondan çok daha önemli insanlara gittim' diye cevapladı. 

Özdemir bu bilgiyi aktarırken o sırada Süleyman Aslan'ın hapiste olduğunu hatırlattı ve 'Madem Atilla organize ediyordu, neden ona gitmedin?' sorusunun altını çizdi. 

Özdemir'e göre savunma güçlüydü ve savcılığın sunduğu delilller tersten okumayla, farklı dizildi. Stratejisini Zarrab'ın yalan söylediği ve kurtulmak için her şeyi yapabileceği üzerine kurdu.

Önceki duruşmalarda neler olmuştu? Hatırlamak için bakınız 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
37
10
4
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Fenasi Kerim

"Halk Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla yargılandığı davada" deniliyor. Benim a... Devamını Gör

Defne

bir ülkenin anayasal kararlarına ve yaptırımlarına uymak için vatandaşı olmam gerekmiyor... türkiyede hırsızlık yapmış bir turist de türkiyede tutuklanıp yar... Devamını Gör