Görüş Bildir
Haberler
Darbe Girişiminin Ardından Yapılan YAŞ'ta Kararlar Açıklandı

Darbe Girişiminin Ardından Yapılan YAŞ'ta Kararlar Açıklandı

Onedio Medya
23.07.2016 - 12:12 Son Güncelleme: 29.07.2016 - 08:27

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında alınan kararlar açıklandı. Jandarma Genel Komutanı dışında komuta kademesinde değişiklik yapılmadı. Genelkurmay, Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri komutanları görevlerinde kaldı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onaylamasının ardından kritik YAŞ kararları açıklandı.

Kararları Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıkladı.  Jandarma Genel Komutanı dışında komuta kademesinde değişiklik yapılmadı.

  • Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar görevine devam ediyor. 

  • Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak görevine devam ediyor. 

  • Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu görevine devam ediyor. 

  • Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal görevine devam ediyor. 

  • Genelkurmay 2. Başkanlığı'na 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar getirilirken, Jandarma Genel Komutanı ise Yaşar Güler oldu.

Komuta kademesindeki diğer görev dağılımı ise şu şekilde gerçekleşti:

Komuta kademesindeki diğer görev dağılımı ise şu şekilde gerçekleşti:
  • Muharip Hava Kuvvet Komutanı: Metin Temel

  • 3'ncü Ordu Komutanı: İsmail Serdar Savaş

  • Ege Ordu Komutanı: Orgeneral Abdullah Recep

  • Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı: Orgeneral Tahir Bekiroğlu

  • Genelkurmay 2. Başkanı: Orgeneral Ümit Dündar

99 albay general ve amiralliğe yükseltildi, 47 general emekliye sevk edildi

99 albay general ve amiralliğe yükseltildi, 47 general emekliye sevk edildi
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yüksek Askeri Şura kararları kapsamında bugünden geçerli olmak üzere; 16 general ve amiral bir üst rütbeye, 99 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 20 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı.

Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 47 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle bugünden itibaren emekli olacak. 1 general ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül 2016'dan itibaren emekliye ayrılacak.

"Dereyi geçerken at değiştirilmez"

"Dereyi geçerken at değiştirilmez"

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görevlerinde kalması Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'dere geçerken at değiştirilmez' sözlerini akıllara getirdi.

Erdoğan'a France24 kanalına verdiği röportajda Genelkurmayı Başkanı Hulusi Akar'ın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın görevden alınıp alınmayacağı sorulmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu soruya 'Bizim gerek MİT müsteşarımız gerek Genelkurmay veyahut diğer kuvvet komutanlarımızla ilgili buna benzer verdiğimiz herhangi bir karar söz konusu değil. Biz bu kararları verirken veya verecek olursak, bunları Sayın Başbakanı'mla beraber yaparız. Bundan sonra son kararı veririz. Bizde bir deyiş var. Dereyi geçerken at değiştirilmez' diyerek yanıt vermişti.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) da gün boyu yaşanan gelişmeler şu şekilde:

Yüksek Askeri Şura üyeleri, Başbakan Yıldırım, başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti

Yüksek Askeri Şura üyeleri, Başbakan Yıldırım, başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti

Başbakan Binali Yıldırım bugün Yüksek Askeri Şura ( YAŞ ) toplantısı öncesinde YAŞ üyesi komutanlarla birlikte Anıkabir'i ziyaret etti.

Burada Anıtkabir özel defterini imzalayan Başbakan Yıldırım, deftere şunları yazdı:

'Aziz Atatürk, Yüksek Askeri Şura üyeleri olarak huzurunuzdayız. Kurduğun Türkiye Cumhuriyeti'ni daima yüceltip, istiklal ruhuna sadık kalarak ülkemizi istikbale, emniyet ve güven içinde taşıma azmindeyiz. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de demokrasiye ve milli iradeye sadakatle bağlı olarak ülkemize hizmet etmeye devam edecektir. Türkiye, 15 Temmuz gecesi ikinci bir kurtuluş mücadelesinden zaferle çıkmıştır. Milletimiz iradesini hiçbir vesayet odağına teslim etmeyeceğini göstermiş, ülkesine ve demokrasisine kahramanca sahip çıkmıştır. Milyonlarca insanımız gözünü kırpmadan şehadete koşarken, bu yüce millet Milli Mücadele'deki istiklal ruhunu koruduğunu bütün dünyaya bir kez daha ilan etmiştir. Devletimize, milletimize ve ülkemizin bölünmez bütünlüğüne kasteden bütün terör örgütlerini bertaraf edeceğimiz muhakkaktır.

2016 Yüksek Askeri Şura çalışmalarının ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum. Huzurunda bir kez daha ifade etmek isterim ki bu millet kıyamete kadar, dimdik ayakta kalacak. Bu vatan dünya var oldukça bütünlüğünü koruyacak, bu bayrak kanımızın son damlasına kadar göklerde dalgalanacak, bu ezanlar, bu selalar semalarımızda sonsuza kadar yankılanacak. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Ruhun şad olsun.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yüksek Askeri Şura Çankaya Köşkü'nde toplandı

Yüksek Askeri Şura Çankaya Köşkü'nde toplandı

Yıldırım başkanlığındaki heyetin Anıtkabir'i ziyaretinin ardından şura üyeleri Çankaya Köşkü'ne geçti.

Toplantı yaklaşık 5 saat sürdü.

İki orgeneral görevlerinden ayrıldı

İki orgeneral görevlerinden ayrıldı

Kritik YAŞ toplantısı öncesi toplantıya katılması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar ve Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu  emekliliklerini istedi.

Emeklilik talebinde bulunarak TSK'dan ayrılan general ve amiraller, ilgili kanunda belirtilen haklarını kullanabiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan YAŞ üyeleriyle akşam yemeğinde bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan YAŞ üyeleriyle akşam yemeğinde bir araya geldi

Başbakan Binali Yıldırım ve YAŞ üyesi komutanlar Çankaya Köşkü'ndeki YAŞ zirvesinin ardından Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçti ve saat 20:00'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile akşam yemeğinde bir araya geldi.

YAŞ toplantısında alınan kararlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın onayına sunuldu.Burada yapılan istişarelerin ardından Erdoğan darbe girişimi sonrası merakla beklenen yeni YAŞ kararnamesini onayladı.

Ajanslar, Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda