Görüş Bildir
Haberler
'Cumhurbaşkanı Adayları Çocuk Politikalarını Açıklamadı'

'Cumhurbaşkanı Adayları Çocuk Politikalarını Açıklamadı'

adem kara
08.08.2014 - 14:15

Çocuk Vakfı Türkiye’nin çocuk politikasına ve çocukların sorunlarına ilişkin cumhurbaşkanı adaylarına gönderdiği mektuplara yanıt alamadığı duyurdu.

Çocuk Vakfı cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’ın Türkiye’nin çocuk politikasına yönelik ne düşündüklerinin sorulduğu vakfın gönderdiği mektuplara cevap vermediğini duyurdu.

Mektupta çocuk ihmali ve istismarı, çocuk adalet ve sosyal koruma sistemleri, çocuk yoksulluğu, engelli çocuklar, göç çocukları gibi sorunlara dikkat çekiliyor, güncel siyasetin çocukların sorunlarının önüne geçtiği, çocuk politikasına öncelik verilmediği ifade ediliyordu.

Ayrıca çocuk hakları temelinde çocuk politikasının hazırlanması ve uygulanması, çocuk hukukuna dayalı “Türkiye Çocuk Yasası”nın hazırlanması ve çocuğun bütün haklarıyla görünür olacağı yeni bir anayasanın gerekliliği ve önceliği vurgulanıyordu.

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/cocuk/15...
İçeriğin Devamı Aşağıda

İşte Adaylara gönderilen mektup

Sayın Cumhurbaşkanı Adayları,

Türkiye’de ilk kez 10 Ağustos 2014 tarihinde halkın oylarıyla gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmanız nedeniyle zatıalinizi kutlarız. Adaylığınız döneminde Türkiye’nin çocuk gerçeği konusundaki düşünce ve önerilerinizi kamuoyuyla paylaşmanızı arzu etmekteyiz.

Çocuklar kendilerine de hitap edilmesini, muhatap alınmalarını istiyor ve bekliyorlar. Çocukların oy veremeyeceğinin farkındayız; ancak çocuklara yönelik politika söyleminin, oy verecek seçmenin tercihlerinde belirleyici olacağını düşünmekteyiz. Belki bu seçimde çocuklar oylarıyla yoklar ama onlar bugün varlar ve 'gelecek'ler.

Her çocuk sorunu medeniyet, toplum, aile ve insanlığın sorunudur. Toplumlar, medeniyetin ortak iyilerini çocuğa sunmadıkça, çocukların hayata iyi bir başlangıç yapması ertelenmektedir. Dünya’da ve Türkiye’de, çocuğa yönelik iyilik halini etkileyen bir dizi yapısal sorunlar çözülemediği gibi ekonomik büyüme, kök çocuk sorunlarının çözümüne yansımamaktadır. Türkiye’nin cumhuriyet tarihi boyunca çocuk gerçeği ile yüzleşememesi, çocuk açılımına yönelmeyi ertelemiş olmasından kaynaklanmaktadır.

Bu çağrı ile, Cumhurbaşkanlığınız döneminde, çocukların nasıl bir Türkiye’de yaşayacağına yönelik öngörünüzü bütün boyutlarıyla öğrenmeyi ve kamuoyuna açıklamanızı amaçlıyoruz. Çocuklara yönelik düşüncelerinize seçim döneminde yer vermenizin, diğer adayların da bu konudaki ufuklarını göstermelerini ve seçilmeniz halinde temsil ettiğiniz tüm Devlet erklerinin bu konudaki çalışmalarını yeni bir atılımla gözden geçirmelerini sağlayacağını umut ediyoruz.

Haklarını bilerek ve yaşayarak büyümek her çocuğun doğal hakkıdır. BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme başta olmak üzere, İnsan Hakları’na dayalı Sözleşme ve Antlaşmalar vaatler kataloğu değildir ve taahhüt edilen hakların Taraf Devletler tarafından yerine getirilmesi zorunluluktur. Her Çocuk İçin, Her Zaman ve Her Yerde Yüzde 100 Çocuk Hakları’nı eksiksiz savunmanın Devlet’in ve yetişkin bireylerin birincil görevi olduğunu düşünüyoruz.

Türkiye’nin çocuk haritasına yansıyan ve Çocuk Hakları’na dayalı çözüme kavuşturulması gereken öncelikli çocuk alanları ve sorunları şöyle sıralanabilir: Çocuk yoksulluğu, Nitelikli eğitime erişim, Üstün yetenekli çocuklar, Çocuk ihmali ve istismarı ( Şiddet, çocuk işgücü kullanımı ve cinsel istismar), Anne ve çocuk sağlığı hizmetleri, Çocuk adalet ve sosyal koruma sistemleri, Suça itilen çocuklar, Köy çocukları, Engelli çocuklar, Göç çocukları, Terör mağduru çocuklar…

Türkiye’de güncel siyasetin ağırlığı nedeniyle çocuk sorunlarının çözümünde gerekli bütüncül nitelikte yasal ve idarî önlemleri alma, ülke ölçekli politika ve strateji geliştirme ve uygulama çalışmalarına öncelik verilememiştir. Türkiye’nin Çocuk Hakları temelinde bir yaklaşımla ve kamu adına yapılan her işte çocuklara yönelik hizmet boyutunun üstün ve öncelikli kamu yararı olarak ele alınacağını gösterir Hak Temelli ve Katılımcı politikalara acil ihtiyacı vardır.

Çocuk sarmalının çözümünde 3 önceliğin hayata geçirilmesi gerekmektedir:

  • Çocuk Hakları Temelinde Çocuk Politikasının Hazırlanması ve Uygulanması

  • Çocuk Hukuku’na Dayalı Türkiye Çocuk Yasası’nın Hazırlanması

  • Çocuğun Bütün Haklarıyla Görünür Olacağı Yeni Bir Anayasa

Cumhurbaşkanlığı adaylığınız nedeniyle Türkiye’nin çocuk gerçeği eksenindeki görüşlerinizi paylaşmanızdan memnuniyet duyacağız. Özellikle aşağıdaki 3 soru hakkındaki düşüncenizi ve önerilerinizi açıklamanızı istirham ederiz:

  • Cumhurbaşkanlığı adaylığı süresince çocukları dinlemeyi ve görüşlerini almayı düşünüyor musunuz?

  • Cumhurbaşkanlığınız döneminde hayata geçirilmesini arzu ettiğiniz Türkiye’nin Çocuk Politikasına ilişkin görüşlerinizi paylaşır mısınız?

  • Cumhurbaşkanlığınız döneminde Türkiye çocukların cumhuriyeti olabilecek mi?

Esenlik dileklerimizle ve saygılarımızla,

Mustafa Ruhi Şirin

Çocuk Vakfı Başkanı

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0