Görüş Bildir
Haberler
Çin'de Qualcomm'a Ağır Ceza

Çin'de Qualcomm'a Ağır Ceza

Batuhan
10.02.2015 - 10:11

ABD'li çip devi Qualcomm, Çin'de 14 aydır devam eden antitröst soruşturmasının sonunda 975 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti. Qualcomm Çin hükümeti tarafından en yüksek cezaya çarptırılan firma oldu.

Dünyanın en büyük çip tedarikçilerinden olan Qualcomm, Çin'de ağır ceza yedi. Çin elektronik piyasasında rekabet dışı faaliyetler yürüttüğü gerekçesiyle soruşturmaya tabi tutulan Qualcomm, 975 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.

Qualcomm ayrıca, Çin'de kullandığı patentlerin telif bedellerini düşürmeye de razı oldu. Alınan kararla Çin'deki yerli mobil cihaz üreticileri Xiaomi ve Huawei'nin kendilerine fayda sağlayacağı düşünülüyor.

Reuters'ın haberine göre Qualcomm cezayı ödeyerek yatırımcılarının endişelerini ortadan kaldırmayı planlıyor. San Diego merkezli firmanın cezanın ödeneceğini açıklamasının ardından hisse değeri de yüzde 2.8 artarak 69 dolara yükseldi.

Qualcomm Başkanı Derel Aberle, Çin'de alınan kararın diğer kıtalardaki antitröst soruşturmalarını etkilemeyeceğini savunarak, 'karara saygılı oldıklarını ancak Avrupa ve ABD'de benzer bir sonucun çıkacağını düşünmediklerini' söyledi. Reuters'a açıklama yapan CEO Steve Mollenkopf ise 'soruşturmanın sona ermesinden memnun olduklarını' belirtti.

Ceza daha fazla olabilirdi

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) Başkanı Xu Kunlin, 975 milyon dolarlık cezanın Qualcomm'un 2013 yılında Çin'de yaptığı satışların yüzde 8'ine eşit olduğunu belirtti. Xu, cezanın satış oranının yüzde 10'unu bile bulmamasını, Qualcomm'un soruşturmada sunduğu işbirliğinden kaynaklandığını söyledi.

Sina.com üzerinden açıklama yapan Xu, 'amaçlarının ceza kesmek değil serbest piyasa şartlarını düzenlemek olduğunu' belirtti. Xu, Qualcomm'un ceza yemesine neden olan uygulamalarıyla Çin'de 'yaratıclığı boğduğunu' söyledi.

Apple ve Microsoft gibi Batılı birçok firmanın ürünlerine yasaklar getiren Çin, birçok firma hakkındaki antitröst soruşturmasını da sürdürüyor.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/cin...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0