Görüş Bildir
Haberler
Charles Dickens Kimdir? Charles Dickens'ın Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

Charles Dickens Kimdir? Charles Dickens'ın Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

Şebnem Sucu
21.10.2021 - 09:30

Charles Dickens (Charles John Huffam Dickens) 19. yüzyılın en önemli ve etkili yazarlarından biri olarak hatırlanıyor. Yazar, Viktorya döneminin alt sınıfının portresini vurucu şekilde çıkararak sosyal değişime yol açmıştır. İşte Charles Dickens'ın hayatına dair merak edilenler; Charles Dickens kimdir, neler yapmıştır? Charles Dickens'ın eserleri...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Charles Dickens, birçok yazar gibi edebiyat kariyerine gazeteci olarak başladı. David Copperfield'daki Bay Micawber karakterine ilham kaynağı oldu. Yazarlık kariyeri boyunca İngiliz edebiyatına büyük katkıda bulundu ve önemli övgüler aldı. Charles Dickens, Oliver Twist, Bir Noel Şarkısı, Nicholas Nickleby, David Copperfield, İki Şehrin Hikayesi ve Büyük Umutlar gibi sevilen klasik romanları yazdı. Peki,Charles Dickens kimdir? İşte kısaca Charles Dickens'ın hayatı...

Charles Dickens Kimdir?

Charles Dickens Kimdir?

Hayatı

Charles John Huffam Dickens, 7 Şubat 1812'de İngiltere'nin güney kıyısındaki Portsmouth'da dünyaya geldi. Babası John Dickens donanmanın bordro ofisinde bir katipti. Charles, çiftin sekiz çocuğundan ikincisiydi. Büyük bir aileye sahip olmanın masraflarıyla birlikte eğlendirmenin maliyeti John'un maaşı için çok fazlaydı. Charles sadece dört aylıkken, aile maliyetleri azaltmak için daha küçük bir eve taşındı.

Babası John, 1824'te borç için hapse gönderildi. 12 yaşındayken Charles da ayakkabı cilası fabrikasında çalışmaya başladı. Charles bu deneyimlerden derinden etkilenmişti. Ama hayatının o zamanından nadiren bahsetti. 3 yıl burada çalıştıktan sonra okula geri döndü ve tanınmış iki romanı 'David Copperfield' ve 'Büyük Beklentiler'i kurguladı.

Edebiyat Kariyerine Gazeteci Olarak Başladı

Charles daha sonra  Wellington House Akademisine kabul edilse de  1827'de akademiden ayrıldı ve Ellis ve Blackmore firmasında hukuk memuru olarak çalışmaya başladı. İşe başladıktan birkaç yıl sonra iki büyük Londra'nın gazetesinde haberleri yayınlandı.

Daha sonra 1835 yılında Morning Chronicle gazetesine stenograf olarak girdi. 'Boz' takma adıyla çeşitli dergi ve gazetelere eskiz göndermeye başladı. The Pickwick Papers, Charles Dickens'ın ilk romanıydı. Mart 1836'dan Kasım 1837'ye romanını aylık bölümler halinde yayınladı. 

Charles Dickens'ın çok değerli romanların yazarı olmanın yanı sıra  yanı sıra tiyatro meraklısıydı, oyunlar yazdı ve sahne aldı. Ayrıca Dickens, otobiyografi ve seyahat kitapları yazdı ve hayır kurumu yönetti.

Evliliği ve Çocukları

Dickens, 1836'nın nisan ayında George Hogarth'ın kızı olan ve Boz Eskizleri'ni düzenleyen Catherine Hogarth ile evlendi. Çiftin 10 çocuğu vardı. 1858'de karısından ayrıldı, ancak sevgilisi aktris Ellen Ternan ile ilişkilerini sürdürdü.

Eserleri

Kariyeri boyunca Dickens toplam 15 roman yayınladı. En tanınmış eserleri şunlardır;

1837- Bay Pikvik'in Maceraları 

1839- Oliver Twist 

1839- Nicholas Nickelby 

1841- Antikacı Dükkanı 

1843- Bir Noel Şarkısı

1844- Martin Chuzzlewit

1846-1848- Dombey ve Oğlu 

1850- David Copperfield 

1853- Kasvetli Ev

1854- Zor Yıllar 

1859 İki Şehrin Hikayesi 

1859- Perili Ev (hikâye) 

1861- Büyük Umutlar 

1865- Müşterek Dostumuz 

1870-Edwin Drood'un Gizemi

Ölümü

İnme geçiren Dickens, 9 Haziran 1870'te İngiltere'de öldü. Hayatını kaybettiğinde 58 yaşındaydı. Mezarı Londra'daki Westminster Kilisesi'ndedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
3
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın