Görüş Bildir
Haberler
Çarşı Grubunun Liderleri 'Darbe'den Yargılanacak

Çarşı Grubunun Liderleri 'Darbe'den Yargılanacak

adem kara
08.09.2014 - 09:51 Son Güncelleme: 08.09.2014 - 12:02

Çarşı Darbecilikle Suçlandı, Twitter Siyah-Beyaz Oldu

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aralarında Çarşı taraftar grubunun liderlerinin de bulunduğu 35 kişi hakkında Gezi Parkı eylemleri sırasında cebir ve şiddet kullanarak ‘hükümeti yıkma’, yani darbe girişimi suçlaması yapıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili soruşturmayı tamamladı.

İddianamede Gezi Parkı eylemlerinin ilk başta demokratik biçimde ve iyi niyetle başladığı ancak ‘marjinal grupların’ eylemleri amacından saptırdığı savunuldu.

Terör savcısının hazırladığı iddianamede geçen suçlamalar şöyle:

  • Marjinal gruplar Taksim’de toplanan insanları hükümete karşı kışkırtarak demokratik olmayan yöntemlerle hükümeti düşürmeye çalıştı.

  • Eylemciler özellikle ülkede otorite zaafı oluştuğu görünümü yaratmak için Beşiktaş’ta bulunan Başbakanlık Ofisi’ni işgal etmeye çalıştılar, eş zamanlı olarak Ankara’da gerçekleştirilen gösterileri organize edenlerle irtibat kurarak Ankara’daki Başbakanlık Ofisi’ni ele geçirmeleri için teşvik ettiler.

  • Yabancı basın mensuplarının olay yerine girmesi sağlanmaya çalışıldı, bu, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin yasal olarak kurulan hükümetini yasal olmayan yöntemlerle ortadan kaldırmayı amaçladıklarını gösteriyor.’

  • Eylemcilerden birinin söylediği ‘Bana ne yemişim AVM’sini, Gezi Parkı’nı, ağacını… İhtilal başladı!’ ifadeleri iddianameye girdi. Savcı’ya göre bu ifade, Türkiye’de bir ‘Arap Baharı’ imajı oluşturulmaya çalışıldığının kanıtı.

  • Çarşı Grubu liderlerinden ‘Deve Erol’ lakaplı Erol Özdil Çarşı Grubu’nu örgütleyerek eylemlere katılmasını sağladı, Özdil’in temin ettiği meşale ve gaz bombalarını grup üyelerine dağıttığı, alanda kullanılan pankart ve flamaları hazırladığı ve sprey boyalarla çeşitli yerlere yazılar yazdığı tespit edildi. Özdil’in ev aramasında da sis bombası ve gaz maskeleri bulunduğu belirtildi.

  • Halil İbrahim Erol’un ise Çarşı Grubu’nun Taksim protestoları yaptığı sırada grubun ‘arka sıralarında yer alarak gösteriye katıldığı’ belirtildi. Erol’un evinde yapılan aramalarda ‘uçaksavar, M16 ve Kalaşnikof fişekleri’ bulunduğu da ifade edildi.

Çarşı liderlerinin telefon konuşmaları da ‘hükümete darbe’ girişimine delil olarak gösterildi. İddianameye göre bu konuşmalar şöyle:

‘Park mark benim umrumda değil’, ‘Bana ne yemişim AVM’sini de, Gezi Parkı’nı da ağacını da, ihtilal başladı’, ‘Bu hükümeti düşüreceğiz’, ‘Başbakanlık Konutu’na saldırı olacak bugün’, ‘Bu bir iç savaşa dönüşebilir’, ‘Polise güçlü saldıralım, gösterilerde ölen kişi olursa toplumsal refleks daha çok artar…’

Terör savcısının yürüttüğü soruşturma kapsamında tüm bu suçlamalar sonucunda 35 kişi hakkında istenen ceza ise müebbet hapis.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/darbelerden-d...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0