Görüş Bildir
Haberler
Çanakkale'ye Yeni Simge

Çanakkale'ye Yeni Simge

Batuhan
13.03.2014 - 08:22 Son Güncelleme: 17.03.2014 - 17:10

Çanakkale'ye Yeni Simge

Mimari tasarımı uluslararası bir yarışma ile belirlenen 100 metrelik Çanakkale televizyon kulesinin, Çanakkale Savaşı'nın 100. yılında hazır olması planlanıyor.

Çanakkale Boğazı'nın en hakim yükseltilerinden olan, 311 rakımlı radar tepesi olarak bilinen bölgeye yapılması planlanan televizyon kulesinin tasarımını yapacak firma belli oldu.

Uluslararası mimari proje yarışmasına katılan toplam 144 projenin içinden Powerhouse Company & IND'ın (Inter.National.Design) tasarımı birinci oldu. Kentin yeni simgesi olmaya aday binanın şekli de böylece belirlenmiş oldu.

Proje ile ilgili Al Jazeera Türk’e konuşan Hollanda merkezli IND’nin Türk ortağı Arman Akdoğan, kulenin inşa edileceği ormanlık alanla bütünleşmiş formu için, çevredeki ağaçlardan ve arazinin doğal yapısından esinlenildiğini vurguladı.

Akdoğan’a göre Çanakkale’ye inşa edilecek yeni kule, dünyadaki diğer örneklerden farklı olarak, ziyaretçilerine yatay ve ferah bir seyir imkanı tanıyacak. Kulenin kente bakan ön kısmında yer alacak dairesel gezi yolu, değişen açısı ve yüksekliği ile kente farklı açılardan bakma imkanı sunacak.

Çanakkale Savaşı'nın 100. Yılında

Toplam 100 metre yüksekliğinde olacak şekilde tasarlanan kulenin, Çanakkale Savaş'ının 100. yıldönümünde hazır olması planlanıyor.

Bulunduğu tepenin yüksekliği de eklendiğinde, Çanakkale Boğazı’na 411 metreden bakacak olan çok amaçlı kule, tarihi kente karadan, denizden ve havadan gelecek tüm ziyaretçilerin dikkatini çekecek anıtsal bir yapı olacak.

Özel bir sistemle aydınlatılacak kule, hava karardığında da özgün görünümü ile kentin siluetindeki yerini alacak. Görsel olarak karşılaştırıldığında, 1960 yılında yapımı tamamlanan Çanakkale Şehitler Anıtı’nın yüksekliği yalnızca 41,7 metre.

Çok amaçlı kule

Esas olarak karasal-sayısal yayın kulesi olarak tasarlanan anıtsal yapı, birçok fonksiyonu bünyesinde barındıracak. Kule teknik işlevinin yanısıra seyir terası, kültür merkezi, görsel gösteri merkezi olarak da hizmet verecek. Kulede ayrıca, Orman Bölge Müdürlüğü’nce kullanılacak 360 derece etrafı görebilecek yangın gözetleme istasyonu da yapılacak. Yarışmayı kazanan tasarımın nihai halini aldığında kulenin mümkün olduğunca geri dönüşümlü enerji kaynaklarını kullanması hedefleniyor.

Kulenin inşaatına ne zaman başlanacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak. Kulenin resmi açılışının ise Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü olan 2015 yılında gerçekleşmesi öngörülüyor.Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeer...

Kule tasarımına ait çizimler de şöyle:

Kule tasarımına ait çizimler de şöyle:
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0