Görüş Bildir
Haberler
Cami Minarelerinden Şarkı Çalınmasına Ateistlerden Tepki: 'Saygısızlık'

etiket Cami Minarelerinden Şarkı Çalınmasına Ateistlerden Tepki: 'Saygısızlık'

İzmir’de cami hoparlörlerinden şarkı çalınmasına yönelik tepkiler sürüyor. Ateizm Derneği de olayı 'İslam dini mensuplarına yapılmış bir saygısızlık' gördüklerini duyurdu. Bazı siyasilerin 'Camiyle sorunu olanlar' ve 'Ezan düşmanları' gibi söylemlerine de dikkat çeken Ateizm Derneği, bunları da ayrı bir sorumsuzluk ve provokasyon olarak gördüklerini belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ateizm Derneği’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ateizm Derneği olarak kurulduğumuz günden bu yana, bireylerin kişisel inançları/inançsızlıkları yüzünden ayrımcılığa ve baskıya uğramadığı laik bir toplum yapısı hedefleyen ve tüm çalışmalarını bu ilkeyi gözeterek sürdüren bir sivil toplum kuruluşu bilinciyle hareket ettik. Ancak son birkaç haftadır kamuoyunda gözlemlenen olaylar, siyasilerin bu olaylara ilişkin yaptığı açıklamalar ve bunların sonucunda oluşan toplumsal gerilim, açık bir provokasyonun izlerini taşımaktadır.

"Camiden siyaset yapmak da bir o kadar saygısızlıktır"

"Camiden siyaset yapmak da bir o kadar saygısızlıktır"

İzmir'de camilerin ses sistemlerinden şarkı çalınmasını, herhangi bir dini inancı paylaşmayan bireyler olarak İslam dini mensuplarına yapılmış bir saygısızlık olarak kabul ediyoruz. Hangi amaçla olursa olsun ve kim tarafından yapılırsa yapılsın, hiç kimsenin başkasının 'kutsalına' saygısızlık etmesini doğru bulmuyoruz; ancak camiden şarkı çalmak ne kadar saygısızlıksa camiden siyaset yapmak da bir o kadar saygısızlıktır. Camileri Siyasal İslam adına bir provokasyon aracı olarak kullanmak, saygısızlığın boyutunu daha da artırmaktadır.

Tek görevi din hizmetlerini yürütmek olan, ama son dönemde adeta toplumu yönetme iddiasıyla hareket eden Diyanet'in, camilerden yapılan yayınları bile kontrol etmekten aciz olduğu anlaşılmaktadır.

"Aklı başında hiçbir insanın 'camilerle sorunu olacağı' düşünülemez"

"Aklı başında hiçbir insanın 'camilerle sorunu olacağı' düşünülemez"

Öte yandan bazı siyasilerin 'Camiyle sorunu olanlar' ve 'Ezan düşmanları' gibi söylemlerle, toplumu ayrıştıran ve kendileri dışındaki kesimleri hedef gösteren bir tutum sergilemelerini de ayrı bir sorumsuzluk ve provokasyon olarak görmekteyiz. Çünkü aklı başında hiçbir insanın 'camilerle sorunu olacağı' ve 'ezan düşmanlığı' yapacağı düşünülemez. Bu, ancak düşünce ve inanç özgürlüğünü yasaklamak ve laiklik ilkesini çiğnemek isteyen bir zihniyetin kışkırtıcı bir eylemi olabilir.

Ateizm Derneği olarak yurttaşlarımızı her türlü provokasyona karşı uyanık olmaya çağırıyoruz.'

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

İzmir’de iki gün üst üste bazı camilerin merkezi ses sisteminden müzik yayınları yapıldı.  Minarelerden önce 'Çav Bella' marşı ardından da 'Yuh Yuh' dinletildi. Gelişmeler üzerine müftülük merkezi ezan sistemini askıya aldı.

Olayın failleri ortaya çıkarılmazken sosyal medyada paylaşım yapan bir kadın 'dini değerleri aşağılamaktan' gözlatına alındı.

Olay siyasete de yansımış, Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bunların hayallerinde cami minarelerinden ezan sesi yerine başka bir ses duymak vardır" demişti.

İçişleri Bakanı Soylu da konuyla ilgili sözleri nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
300
86
24
16
13
10
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Malum Şahıs

ateistler katı dincilerden 10 kat daha iyi saygılı anlayışlı kültürlü insanlardır defalarca şahidim

truthorwhatever

Helal olsun bu akpnin sizi provakasyon aracı olarak kullanmalarına izin vermeyin.

DoctorWhat

zaten bu yüzden yayınladılar mevzu bizden çıksın diye

sayın_ananiz15

Ateist diye saygısız mı olacak?