Görüş Bildir
Haberler
Çağımızın Vebası Teknoloji mi? Akıllı Telefonlar ve Sosyal Medya Platformlarının İlişkileri Zora Soktuğunun 10 Kanıtı

Çağımızın Vebası Teknoloji mi? Akıllı Telefonlar ve Sosyal Medya Platformlarının İlişkileri Zora Soktuğunun 10 Kanıtı

Meltem
15.05.2018 - 15:02

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımızın merkezine yerleşen akıllı telefonlar ve sosyal medya platformlarının ikili ilişkilerimizi nasıl etkilediğini anlatıyoruz, toplaşın...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren yeni araçlar hiç kuşkusuz pek çok alanda hayatımızı kolaylaştırıyor.

Toplu taşımada, sokakta yürürken, evde pineklerken, mekanlarda otururken ve hatta araba kullanırken elimizden bırakmadığımız; şarjı bitmesin diye sürekli priz kovaladığımız ya da yedek bataryalarla gezdiğimiz; yenilemek için para saçtığımız akıllı telefonlar artık hayatımızın merkezinde. Elimiz kolumuz olan ve daha akıllı hale gelmesiyle artık neredeyse her işi bulunduğumuz yerden halletmemizi sağlayan bu aletlerle market ve yemek siparişinden giyim kuşam alışverişine, arkadaşlarla sohbetten sanal sevgililiğe kadar her şeyi yapıyoruz ve belli ki şimdilik bu durumdan memnunuz.

Çünkü eskisine göre hayatımız çok daha kolay...

Peki, gerçekten öyle mi? Bize dünyaları sunan bu aletler hayatımızı kolaylaştırdı mı yoksa bizi kendisine bağımlı hale getirerek köleleştirdi mi?

Üzülerek söyleyebiliriz ki akıllı telefonlar hayatımızı kolaylaştırdığı kadar bizi köleleştirdi de... Bugün adeta elimiz kolumuz olan akıllı telefonların özellikle sevgililer arasında nasıl sorunlara yol açtığını anlatacağız. 

'Bizim böyle sorunlarımız yok, olmaz da' diyenleri ayrı tutarak, akıllı telefonların ve dahi sosyal medyanın ilişkileri ne hale getirdiğini söyleyeceğiz.

1. En büyük sorunlardan biri, sebebi ne olursa olsun telefona anında yanıt vermemek elbette...

Telefonunuzun şarjının bitmesi, o anda farklı bir işinizin olması ya da acil bir durum bulunup bulunmadığı hiç önemli değildir.

Telefon çaldığı, mesaj ya da bildirim geldiği anda bakmalı ve yanıt vermelisiniz. Aksi halde ciddi bir açıklama yapmalı ve trip yemeye, kapris çekmeye hazır olmalısınız.

2. Paylaşılan fotoğrafa 'like' vermemek hayat memat meselesi olabilir...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Çünkü sosyal medyada paylaştığı bütün fotoğraflarını beğenmek zorundasınızdır. Görmeme ihtimaliniz bulunmadığı gibi, 'like' vermemeniz küsme nedenidir.

Hatta sosyal medyada herhangi bir şey paylaştığı anda size bildirim gelmeli ki hemen beğenebilmelisiniz. Bu da çok ciddi kavga sebebi olabilir: 'Sen benim fotoğraflarımı beğendiğinde başkalarının görmesini istemiyor musun?'a kadar gidebilir mesele...

3. Söz konusu özellikle karşı cins ise başkasının paylaşımlarını beğenmek ya da yayılmasını sağlamak günümüz ilişkilerini zora sokabilir.

Arkadaşınız, kuzeniniz ya da hayranı olduğunuz birinin fotoğraflarını 'like'lamanız ya da paylaşımlarını yaymanız ihtimal dahilinde bile değildir.

Çünkü sadece onun için yaşamalısınız. Sadece onun fotoğraflarını beğenmeli, hatta mümkünse ondan başka kimseyi takip etmemelisiniz. 

'Kıskançlığın bu kadarı olur mu?' sorusu bu alanda da elbette kendisini gösteriyor.

4. Birlikte çekildiğiniz fotoğrafı paylaşmamak, kendi telefonunuzla fotoğraf çekmemek ya da ekran resmi yapmamak desek?

4. Birlikte çekildiğiniz fotoğrafı paylaşmamak, kendi telefonunuzla fotoğraf çekmemek ya da ekran resmi yapmamak desek?

Eğer böyle bir şey yapıyorsanız, ilişkinizi cümle aleme duyurmayı istemiyorsunuzdur ve bu gerçekten de büyük bir sorundur.

'Sen benden utanıyor musun?' ile başlayan kavga 'Tabii eski sevgilinin görmesini istemezsin!' ile bitebilir.Bundan yirmi yıl önce böyle bir sorunumuz var mıydı?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5. Tanımadığınız birinden gelen takip ya da mesaj isteğine karşılık verdiğinizde 'stalk' tuzağına düşmüş olabilirsiniz.

Çünkü farklı hesaplar açarak sevgiliyi takip etmek, her hareketini izlemek, hatta mesaj atıp onu denemek de sevdaya dahildir.

Gerçek bir psikolojik rahatsızlığı işaret etmiyor olsa da, sevgilinizin sizi farklı hesaplardan takip ederek kontrol altına almaya çalışması ikinizin açısından da büyük bir sorundur. Sizin açınızdan sorundur, çünkü çağımızın vebası olan 'stalk' ilişkinizi ve hayatınızı zor sokabilir. Sevgiliniz açısından sorundur, çünkü bu hayatı boyunca her alanda yaşayabileceği bir sıkıntıdır ve bir an önce bundan kurtulması gerekir. 

Hayatımızın her alanında yakamızı bırakmayan güvensizlik sorunu akıllı telefonlar ve sosyal medyanın gelişmesiyle birlikte büyüdü elbette. Pek çok insan için muhtemelen bunun haklı sebepleri de vardır ama neden hayatı kendimize zindan edelim ki?

6. "Takipten çıkar!"

6. "Takipten çıkar!"

Başkasına 'like' vermek sorunsa, sevgilinizin tanımadığı karşı cinsleri takip etmeniz daha büyük bir sorundur ve bir an önce çözülmesi gerekir.

Potansiyel olarak her karşı cins rakiptir ve farklı ilişkiler yürütmek mümkün değildir. 'O kadın/erkek kim? Neden takip ettin? Neden seni takip ediyor?' sorularıyla başladığınız tartışma sonunda sosyal medya hesaplarınızı tamamen kapatmanıza neden olabilir.

Daha ilgincini söyleyelim: Takip edilen karşı tarafa mesaj atan ve 'Sevgilimi takip etmeyi bırak' diyeni de gördük. Hayata müdahale değil de ne bu peki?

7. Bilgisayarınızda, telefonunuzda ya da sosyal medya hesaplarınızda karşı cinsten yakın arkadaşınızla fotoğrafınız varsa...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Böyle bir şey elbette ihtimal dahilinde değildir. Tüm geçmişinizi temizlemeli ve her şeye bir sünger çekerek sadece sevgilinize odaklanmalısınız.

Karşı cinslerin tamamen potansiyel tehlike olduğunu daha önce söylemiştik. Yakın bir arkadaşınızla çekildiğiniz ve sakladığınız ya da sosyal medya hesaplarınıza eklediğiniz fotoğraflarınız büyük bir tartışmaya yol açabilir. Sadece ona odaklanmanızı isteyen sevgiliniz profilinizin de onunla dolu olmasını isteyebilir. 

Haklı olup olmadığını bilemiyoruz elbette ama ikili ilişkileri zor sokan, içinden çıkılamaz bir durum olduğunu söyleyebiliriz.

8. Gılgamış Destanı'na karşılık olarak kısa bir cevap vermek kabusa dönüşebilir.

Sevgilinizin uzun uzun yazdığı ve gerçekten çok emek verdiği o destan gibi mesaja kısacık bir cevap vermeniz çetrefilli bir kavganın habercisidir.

Çünkü çok uğraştı o mesajı yazabilmek için... Halbuki çok önemli bir durum varsa arayabilir ya da yüz yüze gelerek konuşmayı isteyebilir. Kısa cevap vermeniz neden bir sorun olsun ki? 

Ama oluyor işte...

9. "Konum at, foto at, SS at!"

9. "Konum at, foto at, SS at!"

Sevgilinizin sizden bulunduğunuz ortamın fotoğrafını istemesi ya da konum atmanızı söylemesi yaşadığımız dönemde gayet normaldir.

Neden? Elbette sevgilinizden gizli bir iş yapmayın/yapmak zorunda hissetmeyin ama neden ona ne yaptığınızı kanıtlamak için seferber olasınız ki? Daha önce de söylediğimiz gibi, bu her iki tarafı da sıkıntıya sokar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

10. Instagram'da ve Facebook'ta etiketlendiğiniz fotoğraflar, Twitter'daki 'mention'laşmalar da benzer sorunlara yol açabilir.

10. Instagram'da ve Facebook'ta etiketlendiğiniz fotoğraflar, Twitter'daki 'mention'laşmalar da benzer sorunlara yol açabilir.

Bir yakınızın ya da arkadaşınızın sizi fotoğraflarda etiketlemesi ve bunu paylaşması, sizinle sosyal medya üzerinden 'mention'laşması mümkün değildir.

Bir yakınızın ya da arkadaşınızın sizi fotoğraflarda etiketlemesi ve bunu paylaşması, sizinle sosyal medya üzerinden 'mention'laşması mümkün değildir.

'O fotoğrafları sen mi kaldırırsın yoksa ben zorla mı kaldırtayım??!!!'

Bütün bunların altında psikolojik olarak hangi nedenlerin yattığını söyleyecek kadar uzman değiliz elbette ama akışına bırakmanızı ve tadını çıkarmanızı tavsiye edebiliriz!

İlk önce siz, sonra da sevgiliniz çok kıymetli bizce. Neden güzel giden bir şeyi güvensizlik kokan bu hareketlerle yıpratasınız ki?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
51
14
10
4
4
2
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Lorlen

Boş insanların boş dertleri.

merabayin

derya

Uygar Aytun

Orta yaşta adam olunca hiç bu dertler olmuyo. Her türlü sosyal medyayı lay lay kullanıyon :D