Görüş Bildir
Haberler
"Bunları Nasıl Yiyorsunuz?" Dedirten, Farklı Kültürlerde Sofralarda Görebileceğiniz Yenebilen Böcek Türleri

"Bunları Nasıl Yiyorsunuz?" Dedirten, Farklı Kültürlerde Sofralarda Görebileceğiniz Yenebilen Böcek Türleri

R.G.
19.08.2021 - 16:07

İklim krizi ve nüfus artışıyla kaynakların giderek tükeniyor olması beslenme biçimimizi de tartışmaya açıyor. Birleşmiş Milletler, gelecekte protein kaynağı olarak böceklere de ihtiyaç duyacağımızı belirtiyor. 

Özellikle Afrika, Güney Asya, Güney Amerika gibi tropikal kuşaktaki coğrafyalarda zaten böcek yeme alışkanlığı var. Peki en çok hangi böcekler tüketiliyor ya da hangileri sofralar için daha uygun?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kınkanatlılar

1. Kınkanatlılar

Tekeböceği, haziranböceği, bokböceği ve gergedanböceği en çok yenen kınkanatlılar arasında. Bunlar özellikle Amazon havzasında ve Afrika’nın ormanlık bölgelerinde tüketiliyor. Amerikan yerlilerinin de kınkanatlıları kömür ateşinde pişirip patlamış mısır gibi tükettikleri söyleniyor. Protein içeriği yoğun olan bu böcekler, ayrıca insanın sindiremediği selülozu sindirilebilir hale getiriyor.

2. Kelebekler ve Güveler

2. Kelebekler ve Güveler

Doğada gözümüze çok hoş görünen bu kanatlı böcekler, larva ve pupa evrelerinde protein ve demir bakımından zengin yiyecekler olarak tüketilebiliyor. Özellikle Afrika ülkelerinde popüler ve çocuklar ile gebe kadınlar için çok faydalı. Orta ve Güney Amerika’da, daha sonra kelebeğe dönüşen yağlı ve etli agave kurtçukları, alkollü içecek “mescal” için kullanılıyor.

3. Arılar

3. Arılar

Arıların balını severek tüketiriz ancak bize verebilecekleri bu kadar değil. Asya, Afrika, Avustralya ve Güney Amerika’da bu canlılar henüz olgunlaşmadıkları evrede et olarak tüketiliyor.

4. Karıncalar

4. Karıncalar

100 gram kırmızı karınca 14 gram protein sunuyor (yumurtadan daha fazla). Ayrıca 48 gram kalsiyum, yeterince demir ve pek çok besin alabiliyorsunuz. Üstelik bu yemek sadece 100 kalori.

5. Çekirgeler, Ağustosböcekleri, Cırcırböcekleri

5. Çekirgeler, Ağustosböcekleri, Cırcırböcekleri

Çekirgeler tüm dünyada en çok tüketilen böcekler arasında. Yakalaması kolay olan bu canlılar önemli bir protein kaynağı. Nötr bir tadı olan çekirge, diğer gıdalarla iyi uyum sağlıyor. Çekirge ve benzer türler zaten tarlalara zarar verebiliyor. Yemek olarak tüketilmeleri sayılarının azalması açısından da faydalı oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sinekler

6. Sinekler

Diğer böcek türleri kadar olmasa da sinek türleri de bazı yerlerde yenmek üzere sofraya geliyor. Özellikle bazı peynir türlerinin içinde gelişen sineklerin lezzet bakımından özel bir değeri var. Sularda yakalanan sineklerin ise ördek ya da balık tadı verdiği söyleniyor.

7. Su Böcekleri

7. Su Böcekleri

Yetiştirilmesi ve hasadı kolay olan su böcekleri hem tatlı hem de tuzlu sularda yaşayabiliyor ve su bitkilerinin üzerine yumurtluyorlar. Yumurtaları özellikle Meksika’da kurutularak havyar gibi tüketiliyor. Tadının karidese benzediği söyleniyor.

8. Süne

8. Süne

Eğer ilk gelen kötü kokuyu aşabilirseniz, bu böceklerin soslara bir elma aroması kattığı ve iyot kaynağı oldukları söyleniyor. Ayrıca anestetik ve analjezik özellikleri var.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
200
143
71
25
16
15
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
pınar

İĞĞĞRENÇ

ahmet dogru

Öyle deme birader bunlar protein bakımından zengin böcekler..

Kimse Kim

Sinek haricine boşaltım sistemlerini yemediğim sürece ben varım. Sineği ve türlerini ise hiçbir şekilde yemek istemiyorum.