Görüş Bildir
Haberler
Bodrum'da RES Projesinin Yürütmesi Durduruldu

Bodrum'da RES Projesinin Yürütmesi Durduruldu

ATKN
15.11.2014 - 21:40
İçeriğin Devamı Aşağıda

Muğla Bölge İdare Mahkemesi, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde yapılması planlanan Akyar Rüzgar Enerji Santrali projesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Danıştay 6. Dairesi'nin kararı çevreciler tarafından sevinçle karşılandı.

Yalıkavak Mahallesi'ne yapılacak 11.2 megavat gücünde ve yıllık 48 milyon kilovat elektrik üretmesi beklenen Geriş Rüzgar Enerji Santrali ile Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından Akyarlar Mahallesi'ndeki Mandıra Tepesi'ne kurulması planlanan 15 megavat gücündeki yıllık 55 milyon kilovat elektrik üretim kapasitesine sahip Akyar Rüzgar Enerji Santrali Bodrum'da çevrecileri ayaklandırdı. Geçen 11 Kasım'da Geriş, bir gün sonra da Akyar RES için yapılan bilgilendirme toplantılarında çevreciler ve mimarlar tepkilerini dile getirdi.

Tepkiler sürerken arazisi istimlak edilen bir vatandaşın iki hafta önce açtığı davada, Muğla Bölge İdare Mahkemesi kararını verip, Akyar Rüzgar Enerji Santrali Projesi'nin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

TEMA Bodrum Sözcüsü Haluk Ortaç, 'Akyarlar Mahallesi'ndeki bir vatandaşın arazisinin kendi bilgisi dışında kamulaştırılması nedeniyle açtığı dava, Danıştay 6. Dairesi'nin 'acele kamulaştırmanın yürütmesini durdurma' kararıyla aynı tarihlere denk geldi. Vatandaşın kamulaştırma sırasında fikri alınmadan rayiç bedelinin çok altında yapılan kamulaştırmanın iptali ile proje de askıya kalktı, durduruldu. Bizler RES'lere değil kurulacak yerdeki doğal ve arkeolojik SİT alanlarının talan edilmesine karşıyız. Bunu şirket yetkililerine söyledik. Her iki proje önceden hazırlanmış, lisansları alınmış, iş bitmiş bizim önümüze getirilip, 'Buyurun, bunu yiyin' diyorlar. Böyle bir şey olması söz konusu olamaz. Bodrum'daki 42 sivil toplum örgütünün alacağı karar doğrultusunda Yalıkavak'taki Geriş Rüzgar Enerjisi Santrali projesinin de iptal edilmesi için bölge idare mahkemesine dava açacağız. Çünkü 1500 yıllık tarihi bir köyün (Mahalleye dönüştürülen Sandıma) tepesinde rüzgar santrali olmayacağı gibi, hak ve adalet olmadan yapılan kamulaştırma çalışmalarına da karşıyız.'

Santrali kurmayı planlayan Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi yetkilileri ise konu ile ilgili olarak hafta içerisinde yazılı açıklama yapacaklarını bildirdi.

DHA

Kaynak: http://www.dha.com.tr/bodrumda-res-se...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0