Görüş Bildir
Haberler
Black Friday’de En Çok Ziyaret Edilen E-Ticaret Siteleri

Black Friday’de En Çok Ziyaret Edilen E-Ticaret Siteleri

R.G.
18.12.2020 - 15:21

11.11’den Black Friday’e bu yıl da e-ticaret siteleri farklı kampanyalarla tüketicileri sitelerine çekmeye çalıştı. İşte Gemius verileri ışığında e-ticaret sektörünün 'Kara Kasım' karnesi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2020 Kasım ayında artık tüm markaların ısındığı bir indirim dönemi, artan sayıda e-ticaret dönüşü­münü tamamlamış ya da geliştirmiş firma ve kur dalgalanmasının etkisiyle satın alımını indirim döne­mine erteleyen bir Türkiye karşımızdaydı. Digitalage'nin haberine göre, ikinci dalga ve artan vakalarla birlikte tekrar eve kapanan hane­lerin çoğunluğunun terci­hini AVM ya da mağazalar yerine offline kanallardan yapacağı da bekleniyordu.

Gemius Audience Kasım ayı verileri ışığında bu bek­lentilerin e-ticarete etkisi ne oldu birlikte inceleyelim istiyoruz. Buna göre Kasım 2020’de 52 milyon 160 bin kişi e-ticaret sitelerinden bir tanesini ziyaret etmiş. Bu rakam mobil ‘uygulama + tarayıcı’ kesişimden arın­dırılmış toplam kişi sayısını temsil ediyor. Yani, Türki­ye’de internete giren her yüz kişiden 89’u ilgili ayda bir e-ticaret sitesini ziyaret etmiş.

Kasım 2020 toplam inter­net kullanıcıları 58,6 milyon iken, e-ticaret kategorisi kullanıcıları 52,1 milyon ol­muş. İnternet kullanıcıları­nın yüzde 89’u e-ticaret si­telerine kasım ayında giriş yapmış.

Black Friday kampanyalarının tüketici profili ne?

Sosyo-demografik olarak incelediğimizde ziyaretçi­lerin yüzde 53’ünü erkekler, yüzde 47’sini kadınlar oluş­turmuş. Yaş dağılımında öne çıkanlar ise tüketimin loko­motifi 25-54 yaş arası grup olmuş. Yüzdesel dağılımı incelediğimizde bu yaş ara­lığının Kasım ayı kampan­yalarına ilgisinin internete olan ilgisinden daha fazla olduğunu artan yüzdesel dağılımlarından anlayabili­yoruz. SES gruplarına bak­tığımızda ise Kasım ayında AB grubu e-ticaret sitelerini internet ortalamalarına göre yüzde 3,61 daha fazla ziyaret ederken, C1 C2 ve DE’de dü­şüş trendi öne çıkmış. DE segmentinde düşüş yüzde 5,81’i bulmuş. Yani eğitim ve gelir seviyesi yüksek kitleyi Kasım kampanyaları daha çok cezbederken, gelir ve eğitim seviyesine paralel bir biçimde ilgi azalmış. Bura­da artan hayat pahalılığı ve pandeminin getirdiği ekono­mik sıkıntıyla daralan hane gelirinin etkisi de olabilir. Aslında veriler bize sadece Kara Kasım’ı değil, Türki­ye’nin genel durumunu da anlatıyor.

Kasım ayında e-ticaret sitelerinde bir kişinin geçirdiği ortalama süre yakla­şık 14 saat olmuş. Uygulama ve tarayıcı stratejisi markadan markaya değişse de uzun süredir lider olan Trendyol’un verisini paylaşarak sizlere bir fikir ver­mek isterim. E-ticaret devinin mobil uygulamasında bir kişinin ortalama geçirdiği süre beş saati geçerken, mo­bil / PC tarayıcı da bu süre 37 dakikada sınırlı kalmış.

Ayın zirveleri

11.11’den Black Friday’e kasım ayında e-ticaret siteleri farklı kampanyalarla tüketicileri e-mağazalarına çekmeye çalıştı. Gemius Audience Kasım ayı gün bazlı verilere göre ayın zirve­sine 11.11 kampanyaları oturmuş. 11 Kasım’da 33,7 milyon kişiye ulaşan toplam ziyaretçi sayısını, 9 Kasım ve 27 Kasım(Black friday) günleri takip etmiş. Yani, Kasım ayının şampiyon günü Black Friday olarak adlandırılan gün değil, 11.11 Single’s Day (Bekarlar Günü) olmuş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10 zirve gün

10 zirve gün

İlk 10 sırayı paylaşanlar – Toplam erişim

İlk 10 sırayı paylaşanlar – Toplam erişim
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

bazı veriler bana eksik geldi, örneğin sahibinden, sıfır alışveriş olarak bakmışlar desem letgonun orada ne işi var, getirin olmaması da şaşırtıcı. muhtemele... Devamını Gör