Görüş Bildir
Haberler
Binlerce Mülteci 'İltica Başvurularının Kabulü İçin' Hıristiyanlığa Geçiyor

Binlerce Mülteci 'İltica Başvurularının Kabulü İçin' Hıristiyanlığa Geçiyor

ATKN
27.05.2016 - 11:00 Son Güncelleme: 27.05.2016 - 11:04

Avrupa’da binlerce mülteci Hıristiyanlığa geçiyor. Duruma şüpheyle bakanlar, mültecilerin iltica başvurularının daha rahat şekilde kabul edilmesi adına bu yolu seçtiğini savunuyor. Kiliselere göre ise mültecilerin kararının iltica başvurusuyla ilgisi yok.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AlmanyaHollandaDanimarka gibi Avrupa ülkelerinde Ortadoğu ve Asya’dan kaçan birçok mülteci İslam dininden Hıristiyanlığa geçiyor. 

Milliyet'in haberine göre sayıların giderek artması Avrupa’da tartışma yaratırken, duruma şüpheyle bakanlar mültecilerin iltica başvurularının daha rahat şekilde kabul edilmesi adına bu yolu seçtiğini savunuyor.

Bu ayın başında Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen toplu vaftiz töreninde, yüzlerce Pakistanlı ve Afgan Hıristiyan olmak için sıraya girmişti. Bu tören, ülkede son dönemde sık sık gerçekleşen toplu vaftizlerin bir yenisi olurken Kuzey Avrupa ülkeleri Hollanda ve Danimarka’da da benzer bir durumun yaşandığı aktarılıyor. Kuzey Avrupa ülkelerinde yerel halkın son yıllarda giderek ayağının kesildiği kiliseleri şimdi din değiştiren mültecilerin doldurduğu belirtliyor.

Din adamları memnun: ‘Tanrı'nın bir hediyesi’

Din adamları memnun: ‘Tanrı'nın bir hediyesi’

Durum Avrupa’da şaşkınlıkla karşılanırken, kimilerinin aklına Müslümanlar ve Yahudilerin din değiştirmeye zorlandığı karanlık İspanyol Engisizyonu günleri geliyor. Kimileri ise mültecilerin, iltica başvurularının kabul edilme şansını artırmaya çalıştığını savunuyor. Hıristiyanlığa geçen birçok mültecinin kendi ülkelerine geri gönderilmeleri durumunda idam cezasına varan yaptırımlarla karşılaşabileceği hatırlatılıyor.

Birçok din adamı ise durumdan memnun. Almanya’nın başkenti Berlin’deki Evanjelik-Luteran Kilisesi’nin rahibi Gottfried Martens durumu “Tanrı’nın bir hediyesi” olarak niteliyor. Son üç yıl içinde sadece bu kiliseye, çoğu İranlı ve Afgan olmak üzere 1200 mültecinin Hıristiyan olmak için başvurduğu belirtiliyor. Alman ARD televizyonuna göre, son dönemde Hamburg’daki Farsi Kilisesi’nde 600 mülteci din değiştirdi.

Kuzey Avrupa’da din değiştiren mültecilerin sayısı konusunda resmi bir rakam bulunmazken, farklı basın kuruluşlarında çıkan haberler incelendiğinde bu rakamın binleri, hatta on binleri bulduğu görülüyor. Hamburg’da 80 göçmenin katılımıyla düzenlenen bir vaftiz törenini izleyen Alman Stern dergisine konuşan İranlı bir kadın, “Tüm hayatım boyunca İslam’da huzur ve mutluluğu aradım ama bulamadım” derken, bir başka mülteci, hayatındaki sevgi eksikliğini Hıristiyanlık inancı sayesinde giderdiğini söyledi.

Ücretsiz dil kursu

Ücretsiz dil kursu
İçeriğin Devamı Aşağıda

Hollanda’da evenjelik kiliseler din değiştirmelere destek olurken bir yandan da entegrasyon sürecine yardımcı olma amacıyla mültecilere ücretsiz Flemenkçe dersleri veriyorlar, geçici olarak Hıristiyan ailelerin yanında barınma imkanı sağlıyorlar. Kiliselere göre, mültecilerin kararının iltica başvurusuyla ilgisi yok. Zira Hollandalı yetkililer din değiştiren kişilere şüpheyle baktığı için bu durum başvurularının kabul edilmesini kolaylaştırmak yerine zorlaştırıyor. 

Almanya’da ise din değiştirmenin, iltica sürecine olumlu etki yarattığı düşünülüyor. Berlinli rahip Martens, neredeyse cemiyetlerindeki tüm mültecilerin başvurusunun kabul edildiğini söylüyor.

Karşı çıkan kiliseler de var

Karşı çıkan kiliseler de var

Ancak kimi kiliseler ise bu duruma şüpheyle yaklaşıyor. Hollanda Keizersgracht Kilisesi Rahibi Gerhard Scholte, daha önce Nazilerden kaçan Yahudilere yardım ettiklerini hatırlatarak sadece hayat kurtarması durumunda din değiştirmeye destek verdiklerini söyledi. 

Scholte, “Herkes Tanrı’nın evladıdır. İnanç şartlara bağlı olmamalı” dedi. Scholte, bazı mültecilerin Hıristiyanlığı özgürlükle bağdaştırdığını belirtiyor. Ancak bazı kiliselerin oldukça katı olduğunu hatırlatarak, “Bana hangi kiliseden olduğunuzu söylerseniz, gerçekte ne kadar ‘özgür’ olacağınızı anlatırım” diyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
70
50
28
20
8
6
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Türk Mavisi

Bir tarafta Suudilere ait tek bir mültecinin dahi bulunmadığı klimalı çadırlı kamplar, diğer tarafta din değiştirmek zorunda kalan insanlar. Hani komşusu açk... Devamını Gör

nukkummatti

bir dergide "çocuklarımıza mekke ve medine yanıbaşlarında iken müslümanların almanya'ya sığındığını anlatacağız" gibi bir ibare okumuştum. islam ile müslüman... Devamını Gör

dearlord

Vatandaşlık almak için cami bile kundaklarım

MoonChild

holly shitt!! belki de hristiyan aleminin huzur içinde olmasını kutsallığa bağlamış olabilirler diye düşünüyorum. bu işler bu kadar dandik işte..