Görüş Bildir
Haberler
Bilim İnsanları Bir Şeyler Deniyor: Denizin Dibinde 100 Milyon Yıldır Uyuyan Mikroplar Canlandırıldı

etiket Bilim İnsanları Bir Şeyler Deniyor: Denizin Dibinde 100 Milyon Yıldır Uyuyan Mikroplar Canlandırıldı

Bilim insanları 100 milyon yıldan uzun bir süredir uyku halinde olan ve dinozorlar döneminden kalma mikropları başarıyla canlandırdıklarını duyurdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göreJaponya Deniz-Yeryüzü Bilim ve Teknoloji Ajansı öncülüğündeki bir ekip dinozorlar döneminden kalma mikropları başarılı bir şekilde canlandırdıklarını açıkladı.

Güney Pasifik'de denizin dibinde bulundu

Güney Pasifik'de denizin dibinde bulundu

Küçük organizmalar, Güney Pasifik'de denizin dibinde, besin açısından zayıf ve ama hayatta tutacak kaçar oksijen içeren tortu katmanlarında uyku halindeydi.

Araştırma ayrıca yeryüzünde az oksijen ve besinle on milyonlarca yıl var olabilen bazı ilkel türlere de ışık tutuyor.

Bulunan mikropların neredeyse tamamı canlandı

Bulunan mikropların neredeyse tamamı canlandı

Araştırmacılar, neredeyse bütün bir çağ boyunca uyku halinde kalan mikropları uyandırmak için örnekleri kuluçkaya yatırdı ve mikropları canlandırabildi.

Japon bilim insanlarının öncülüğünde araştırmaları yürüten ekip, buldukları hemen hemen tüm mikropları canlandırabilmelerinin kendileri için de şaşırtıcı olduğunu söyledi.

'Hata yaptık sandım'

'Hata yaptık sandım'

Araştırmanın başyazarlarından Yuki Morono, 'Mikropları bulduğumda önce bulgulardan şüphelendim, bir hata ya da deneyin başarısız olması sonucu ortaya çıktıklarını düşündüm' dedi.

AFP haber ajansına konuşan Morono, 'Deniz altındaki biyosferdeki organizmalar için yaş sınırı olmadığını biliyoruz' diye ekledi.

'Tortulardaki oksijen hayatta kalmalarını sağladı'

'Tortulardaki oksijen hayatta kalmalarını sağladı'

URI Okyanus Bilimleri Enstitüsü'nden araştırmaya katılan Profesör Steven D'Hondt, mikropların deniz yatağında delinen en eski tortu katmanından çıktıklarını söyledi. D'Hondt, 'Deldiğimiz en eski tortu katmanı aynı zamanda en az besine sahip katman, hala canlı organizmalar var ve uyanıp büyüyüp çoğalabilirler' dedi.

Morono da, tortulardaki oksijenin, mikroplar için hiçbir enerji harcamadan milyonlarca yıl canlı kalabilmelerini sağladığını ifade etti.

Morono, araştırmanın yeryüzündeki en basit canlı yapılarının hayatta kalabilme yeteneklerine işaret ettiğini söyledi ve 'Bizim aksimize, mikroplar bölünerek çoğalıyor dolayısıyla belirli bir ömürleri yok' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
238
161
68
46
26
19
16
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

500 milyon yıllık bakteriyide canlandırmışlardı. Bakteriyi hücreye enjekte ederek evrimsel süreçlerini izleyeceklerdi. Kaç yıl geçti üstünden daha da haberin... Devamını Gör

ufukdiyoki

Koronavirüsü de böyle saklayın. Fazla sürmez birkaç yüz yıla bulurlar, süprüüüz yazısı da ekleyin. Biz ne çektik, biraz da siz çekin.

Barney

adamlara bak sanki dünyada mikrop bitti gitmiş nereleri kazmışlar. insanı inceleyin işte size en büyük mikrop. incele incele bitmez.