Görüş Bildir
Haberler
Beyninizi Einstein Gücüne Çıkaracak 10 Öneri

Beyninizi Einstein Gücüne Çıkaracak 10 Öneri

uplifers .com
07.09.2015 - 18:08

Beyin denilen şey aslında 1,5 kilogramlık bir süper bilgisayar. Bu öyle bir bilgisayar ki yaşamınızın tüm komuta ve kontrol merkezini oluşturuyor. Yaptığınız her şeyin altında o var. Nasıl düşündüğünüzü, nasıl hissettiğinizi, nasıl hareket ettiğinizi, başka insanlara karşı nasıl davrandığınızı belirleyen şey beyniniz. Hatta nasıl bir insan olduğunuzu bile beyniniz belirliyor; ne kadar düşünceli, ne kadar kibar veya kaba… Özel hayatınızı ve profesyonel hayatınızı düzenleyen, duygusal durumunuzu ve karşı cinsle ilişkilerinizi belirleyen şey de beynin ta kendisi.

Beyin aslında düşündüğünüzden daha karmaşık bir sistem. Beyninizde tam 1 milyon sinir hücresi olduğunu ve her bir sinir hücresinin birbiriyle bağlantılı olduğunu düşünmek bile onun ne kadar karmaşık bir bilgisayar olduğunu anlamaya yetiyor. Hatta beyin hücreleriniz arasındaki bağlantıların sayısı, evrendeki yıldızların sayısından bile fazla!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Beyin hücrelerinizi koşuya çıkarın

Araştırmalar, fiziksel egzersiz yapan kişilerin daha sağlıklı bir beyne sahip olduğunu gösteriyor. Kaliforniya La Jolla’daki Salk Biyolojik Çalışmalar Enstitüsü’nden uzmanlar, egzersiz yapan deneklerin beyinlerinin öğrenme ve hafıza merkezinde, diğerlerine göre iki kat daha fazla yeni beyin hücresi tespit etti. Uzmanlar bunun nedenini tam olarak belirleyememiş olsa da egzersizin stresi azaltıcı etkisinin önemli olabileceği görüşündeler. Spor yapmak için isteksiz olduğunuzda, egzersizin sizi daha “zeki” yaptığını düşünerek motivasyonunuzu artırabilirsiniz. 'Fitness motivasyonunuzu canlı tutacak bilimsel yöntemler'e göz atmanız da faydalı olacaktır.

2. Beyninize egzersiz yaptırın

Beyin hücrelerinizi canlandıran şey sadece fiziksel aktivite değil, beyin egzersizleri de buna yardımcı oluyor. Nasıl ki daha önce yapmadığınız bir hareket çalışmayan kaslarınızı çalıştırıyorsa, dünyayı başka bir açıdan görme ve düşünme gibi faaliyetler de beyninizin egzersiz yapmasını sağlıyor. Bunun için yeni tatları ve kokuları deneyebilir, kullanmadığınız elinizi kullanarak bir şeyler yapmaya çalışabilir, işe giderken yeni yollar deneyebilir, sanat dallarıyla ilgilenebilir; kısacası her zaman yapmadığınız zihinsel faaliyetlerle kullanmadığınız beyin hücrelerinizi aktifleştirebilirsiniz.

3. “Neden” diye sorun

Beynimiz meraklı bir organdır ancak birçoğumuz büyüyüp olgunlaştıkça doğamızda olan bu “meraklılığı” inkar ederiz veya bastırmaya çalışırız. Merakınızı engellemeyin! Olayların neden ve nasıl böyle olduğunu merak edin, başkalarına sorun. Beyninize merak egzersizi yaptırmanın en iyi yolu “neden” diye sormaktır. Yeni bir alışkanlık edinin ve her gün en az 10 defa “neden” diye sorun. Zamanla beyninizin özel hayatınızda ve iş hayatınızda yeni fırsatlara ve çözümlere daha açık olduğunu fark edeceksiniz.

4. Gülün

Uzmanlar gülmenin, vücut sistemimize endorfin ve diğer pozitif kimyasallar salgılanmasına yardımcı olduğunu söylüyor. Gülmek aynı zamanda stresi ve geçmişten gelen kalıpları da yok eder. Bu nedenle gülmek aslında beyniniz için bir anlamda “hızlı şarj” hizmeti görür. Daha çok ve daha sesli gülün.

5. Balık yiyin

Kuruyemiş, keten tohumu ve özellikle de balıkta bulunan Omega 3’ün kalp sağlığı için çok yararlı olduğu uzun zamandır biliniyor. Son araştırmalar ise Omega 3’ün sadece beyni daha fazla oksijen pompalanmasını sağlayarak değil aynı zamanda beyin hücrelerini çevreleyen zar tabakanın fonksiyonunu artırarak tam bir beyin güçlendirici olduğunu gösteriyor. Haftada en az üç defa somon, sardalya, uskumru veya ton balığı yiyerek başlayabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Hatırlayın

Beyniniz bir hafıza makinesi gibidir, bu makinenin çalışması için fırsat yaratın. Eski bir fotoğraf albümünü veya lise yıllığını alın ve anılarınıza vakit ayırın. Hafızanızın bu anıları canlandırmasına izin verin.

7. Yağı kesin

Kötü yağlar sadece beyninize oksijen açısından zengin kan pompalanmasına engel olmakla kalmaz, aynı zamanda beyninizin besin olarak kullandığı glukoz, yani şekerin metabolizmasını yavaşlatır. Günlük beslenmenizin yüzde 30’unu yağlar oluşturmaya devam edebilir ancak bu yağların balık, zeytin veya kuruyemişlerden gelmiş olmasına dikkat edin. Trans yağlardan ve atıştırmalıklardan uzak durun.

8. Bulmaca çözün

Bazıları yap-boz oyunlarını, bazıları bulmacayı, bazıları ise mantık bilmecelerini sever. Hangisi olduğu önemli değil, boş vaktinizde puzzle yapmak veya bulmaca çözmek beyninizi çalıştırmak için en iyi yöntemlerden biridir. 'Beyin gelişiminizi artıracak bilimsel olarak kanıtlanmış 7 alışkanlık' ise, günlük rutininizde bile zihin gelişiminizin devam etmesine yardımcı olacak.

9. Mozart etkisi

Bundan yaklaşık 10 yıl önce Wisconsin Üniversitesi’nden Psikolog Frances Rauscher ve ekibi, Mozart dinleyen insanların matematiksel ve mekansal muhakeme gücünün arttığını keşfetti. Mozart’ın piyano sonatları gibi ahenkli müzikler, sadece dinleyenlerin kendini daha iyi hissetmesini sağlayarak bile beyninizi güçlendirebilir.

10. Yeteneklerinizi geliştirin

Bahçe bakımı yapmak, dikiş dikmek, briç oynamak, okumak, resim yapmak veya bulmaca çözmek önemlidir. Ancak bunları sürekli alışkın olduğunuz şekilde değil zaman zaman değiştirerek yapmak beyin gücünüzü daha yükseklere çıkarmanızı sağlar. Daha farklı bir dikiş tekniği deneyebilir, sizden daha iyi olanlarla briç oynayabilir veya alışkın olmadığınız tarzda bulmacalar çözmeyi deneyebilirsiniz. '10 parmağa 10 marifet edinmenin 5 adımı' ise, yeteneklerinizi nasıl hızlı ve etkili geliştirebileceğiniz hakkında ipucu verebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
17
9
5
5
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın