Görüş Bildir
Haberler
Başınızın Sol Tarafının Ağrımasının Nedenlerini Biliyor musunuz?

Başınızın Sol Tarafının Ağrımasının Nedenlerini Biliyor musunuz?

luna
31.07.2021 - 10:15

Baş ağrılarından mı muzdaripsiniz?  Dünyadaki yetişkinlerin %50'sinin baş ağrısından şikayetçi olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle başınızın sol tarafında ağrı mı hissediyorsunuz? Başınızın sol tarafında ağrı hissetmenizin birden fazla nedeni olabilir. Bu nedenleri anlamak ve gerekli durumlarda doktora gitmek çok önemlidir. Gelin baş ağrısının olası nedenlerine bir göz atalım...

Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/arti...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Migren kaynaklı baş ağrıları

1. Migren kaynaklı baş ağrıları

Migren başınızın sol tarafında orta veya yüksek şiddette ağrılar hissetmenize neden olabilir. Migren, başınızın zonklamasına neden olabilir. Ayrıca, ağrı gözünüzden veya sokağınızdan başlayarak yayılabilir. Migreninin semptomları arasında mide bulantısı, baş dönmesi, sese ve ışığa aşırı hassasiyet görülebilir.

Migren ağrıları, 4 ila 72 saat arasında sürebilmektedir.

Migren ağrıları, 4 ila 72 saat arasında sürebilmektedir.

Migren ağrısında karanlık bir odada semptomlar geçene kadar dinlenmek gerekebilir. Uzmanlar, migrenin kesin bir nedeni olmadığını fakat  genetik faktörler, stres, uyku düzeninde bozukluk ve hormon değişimi gibi faktörlerin etkili olduğunu belirtiyorlar.

2. Küme tipi baş ağrısı

Küme tip baş ağrısı, başın bir tarafında genellikle göz çevresinde şiddetli yaşanan ağrıdır. Bu baş ağrıları ortaya çıktığında genellikle 4 ila 12 hafta arasında aralıklarla sürer ve sonra birkaç yıl boyunca görülmez. Bu tip ağrıların semptomları arasında 5-10 dakika içinde ağrının artması ve bir saate yakın sürmesi, burun tıkanıklığı veya burun akıntısı, tek gözde sulanma veya kızarıklık yer alabilir.

Küme tipi baş ağrılarının kesin nedeni bilinmiyor.

Küme tipi baş ağrılarının kesin nedeni bilinmiyor.

Ancak, uzmanlar bu ağrının oluşmasında beynin hipotalamus adı verilen bir bölümüyle gözleri ve yüzü etkileyen trigeminal sistemin bağlantılı olabileceğini düşünüyorlar. Küme tipi baş ağrıları genellikle her gün aynı saatte olur ve bahar aylarında daha yaygın görülebilir. Genellikle 20-50 yaş arası insanları etkiler ve bunların %80'i erkektir.

3. Servikojenik baş ağrıları

Bu tip baş ağrıları, boyun zedelenmesi, artrit gibi boyun yaralanmalarından kaynaklanabilir. Bu tip ağrılar, boyundan başlayarak yüzünüzün bir tarafına yayılabilir. Göz, boyun, omuz ve kol çevresinde ağrılara neden olabilir. Mide bulantısı ve ışığa duyarlılık gibi semptomlar da görülebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Vaskülit

4. Vaskülit

Vaskülit birçeşit kan damarı iltihaplanmasından kaynaklanır. Yaygın bir vaskülit türü, temporal arterit olarak da adlandırılan dev hücreli arterittir. Bu, kafadaki kan damarlarını etkiler. Genellikle 50 yaş üstü kişilerde görülür. Vaskülit, en az beş dakika boyunca baş ağrısına yol açar. Ani görme kaybı, başın bir tarafında veya gözün arkasında ağrı ve yemek yerken hissedilen ağrı gibi semptomlar görülebilir. Vaskülit, tedavi edilmediğinde görme kaybına neden olabilir.

5. Beyin anevrizması

5. Beyin anevrizması

Beyin anevrizması, beyindeki bir kan damarındaki zayıf bir noktadır. Bu nokta yırtılmadıkça genellikle semptomlara neden olmaz. Yırtılması durumunda, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir kanama meydana gelebilir. Bu durumda ani ve şiddetli bir ağrı yaşanabilir. Bu durumu yaşayan kişiler kafalarına sert bir darbe almış gibi hissedebilirler ve vücudun bir tarafında güçsüzlük de olabilir. Boyunda ağrı ve sertlik, mide bulantısı ve ışığa duyarlılık gibi semptomlar da gözlenebilir.

Başınızın sol tarafının ağrımasına yol açan nedenler ve baş ağrısı tipleri bu şekilde.

Başınızın sol tarafının ağrımasına yol açan nedenler ve baş ağrısı tipleri bu şekilde.

Baş ağrısı yaşadığınızda bir doktora danışmak ve görüşünü almak en doğrusu olacaktır. Başınızın ağrımasının nedenlerini öğrendiğinizde bundan kaçınmanız daha kolay olacaktır. Baş ağrısına neden olabilecek stres ve uykusuzluk gibi faktörlerden kurtulmak da size yardımcı olabilir.

Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
4
3
3
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın