Görüş Bildir
Haberler
Baş Ağrısının 8 Farklı Türünü ve Onlardan Nasıl Kurtulabileceğinizi Öğrenmek İster misiniz?

Baş Ağrısının 8 Farklı Türünü ve Onlardan Nasıl Kurtulabileceğinizi Öğrenmek İster misiniz?

Çağla
13.11.2019 - 08:45

Baş ağrınız, sıradan bir baş ağrısı olmayabilir.

Kaynak: https://www.thehealthy.com/headaches/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kafanızın tek bir tarafında oluşan baş ağrısı: Migren

1. Kafanızın tek bir tarafında oluşan baş ağrısı: Migren

Eğer ağrı kafanızın sadece tek bir tarafında oluştuysa (ya sağ ya da sol) ve zonkluyor ya da nabız gibi atıyorsa, bütük ihtimalle migrendir. Migren ağrısı çekmenin birçok nedeni olsa da, onları atlatmanın zor olması da kaçınılmaz bir gerçek. New York'taki Rochester Üniversitesi'nde nörolog olan Raissa Villanueva şunları diyor: 'Bu ağrı genel olarak çok şiddetlidir ve işleyişi etkiler.' Aynı zamanda, ışık ve sese karşı olan duyarlılık gibi semptomlara da neden olur. Villanueva'nın tavsiyesi ise, o anda her ne yapılıyorsa bırakıp, dinlenmek. Eğer hayatınızı etkileyecek kadar sık yaşanıyorsa, bunu önleyici bir reçete yazabilecek bir doktorla konuşun.

2. Kafanızın etrafını sarmalayan ağrı: Stres kaynaklı baş ağrısı

2. Kafanızın etrafını sarmalayan ağrı: Stres kaynaklı baş ağrısı

Kafanıza baskı uygulayan ya da kafanızı sarmalayan ağrı türü büyük ihtimalle stres kaynaklı baş ağrısıdır.Bu baş ağrılarınızı rahatlatmak adına günlük alışkanlıklarınızı gözden geçirmek isteyebilirsiniz. Dr. Villanueva 'Hastalar genellikle bu durumu kafalarının etrafında bir mengene varmış gibi tanımlıyor.' dedi. Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar veya parasetamol gibi reçetesiz verilen ağrı kesiciler bu ağrıları daha da ilerlemeden durdurabilir. Hatta daha iyisi, The Journal of Headache and Pain'de yapılan bir araştırmaya göre, aspirin, asetaminofen ve kafein içeren karma ilaçların, hastalar yalnız asetaminofen veya plasebo kullanması kıyaslandığında, iki saat daha önce rahatlama sağladığı belirtilmiştir.

3. Yüzünüzdeki ağrı: Sinüzal baş ağrısı

Gözlerinizde ve yanaklarınızda baskı hissediyorsanız, büyük ihtimalle sinüzal baş ağrınız var demektir. Dr. Villaneuva, bunların aslında oldukça nadir görülür ve genellikle yüz ağrısının daha muhtemel nedeni olan migrenden kaynaklandığını söylüyor. Viral veya bakteriyel enfeksiyon tanısı konulduysa (ve ağrıyan dişler, koku eksikliği ve yoğun, yeşil mukus gibi sinüs enfeksiyonunun belirgin belirtileri varsa) doktorunuz size muhtemelen (bakteriyelse) antibiyotik yazacak ya da nazal dekonjestan spreyler ya da antihistamin yazacaktır.

4. Kafanızın herhangi bir yerinde oluşan ani baş ağrısı: Gök gürültüsü baş ağrısı

4. Kafanızın herhangi bir yerinde oluşan ani baş ağrısı: Gök gürültüsü baş ağrısı

Baş ağrınızın daha ciddi bir şey olduğuna dair birkaç belirti vardır ve gök gürültüsü baş ağrısı bunlardan biri olabilir. Kafanızın için bir yıldırım düşmüş gibi hissettirebilir. Bu baş ağrısı yoğundur ve 5 dakikaya kadar sürebilir. Amerikan Migren Vakfı'na göre, neden gerçekleştiklerini bilmiyor olabilirsiniz. Aynı zamanda hızlı bir şekilde gelip, bir dakika içinde doruklarına ulaşabilirler. Baş ağrısı türleri arasında en ciddilerinden biridir. Eğer böyle bir ağrı yaşarsanız, doktorunuzla görüşün veya acil servise gidin. Beyin anevrizması, felç veya beyin kanaması gibi hayati tehlike oluşturan durumlardan kaynaklanabilirler. En kısa sürede yardım alın.

5. Gözlerinizin arkasındaki baş ağrısı: Küme tipi baş ağrısı

Bu ağrı türü, sanki gözünüzün arkasından dürtülüyormuşsunuz gibi hissettirebilir. 'Dr. Villanueva, 'Bu ağrı türüne aynı zamanda intihar baş ağrıları da deniyor çünkü çok ama çok şiddetliler.' diyor ve şunları ekliyor: 'Erkekleri kadınlardan daha sık etkiliyor ve oluştuğu gözde kızarıklık, yırtılma, oluşan gözün tarafındaki burunda akıntı ya da göz kapağı sarkıklığı gibi diğer semptomlarla ilişkilidir.' Ne yazık ki, Dr. Villanueva'nın söylediğine göre, insanlar, tanı konmadan önce bu ağrıya yıllarca maruz kalıyor. Böyle bir baş ağrısından kurtulmak için doktorunuz yüksek akışlı oksijen tedavisi önerebilir (Bu tedavide, bir yüz maskesinden oksijen soluyorsunuz).

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kafanızın/yüzünüzün tepesindeki baş ağrısı: Alerji baş ağrısı

Bu ağrılara sinüsler de dahil olsa, alerji baş ağrıları genellikle mevsimseldir ve burun akıntısı, hapşırma ve gözlerin sulanması gibi semptomları vardır. Bu sorunu doğru bir şekilde çözmek için doktorunuzun tanı koyması gerekmektedir. Dr. Villanueva, baş ağrısını hafifletmek için, alerjiyi tetikleyen şeylerden uzak durun ve reçetesiz veya reçeteli antihistamin ve dekonjestanlar kullanılmasını öneriyor.

7. Kafanın tek bir tarafına saplanan baş ağrısı: Uçak yolculuğu baş ağrısı

The Journal of Headache and Pain'de 2017 yılında yapılan bir çalışmaya göre, yolculuk yapmanın kendi zorluğu yetmezmiş gibi bir de maalesef uçak yolculuğunda baş ağrısı çeken insanlar mevcut.  Bu tür baş ağrısı, uçak yolculuğunda gerçekleşen basınç değişimlerinden kaynaklanıyor. Bu baş ağrısını yaşamamak için, her ne kadar kolay olmasa da stres yapmamaya çalışmak, bol su içmek ve reçetesiz ağrı kesiciler kullanmak. Doktorların da baş ağrıları yaşadığını unutmayın: uzmanlar kendi baş ağrılarını bu şekilde dizginliyorlar.

8. Kafanın herhangi bir yerinde oluşan baş ağrısı: Egzersiz baş ağrısı

Baş ağrısı egzersiz veya orgazm gibi spesifik bir şeyle tetikleniyorsa bu muhtemelen egzersiz baş ağrısıdır.Amerikan Migren Vakfı'na göre, bu ağrılar birkaç gün boyunca, beş dakikaya kadar sürebilir. Dr. Villanueva'nın söylediklerine göre çeşitli semptomları olabilir.'Bu ağrılar şiddetli, tek taraflı, nabzı atar gibi, acı verici veya midenizi bulandırıcı olabilir.' Aslında oldukça nadirlerdir ancak sizi ağrının altında yatan bir sebepten ve kanama gibi daha ciddi nedenlerden dolayı değerlendirecek bir doktora görünmeniz gerekir. Bağ arılarına neden olan şey medikal bir sorun değilse, genellikle 3 veya 6 ay arasında kaybolular. Bu sırada, egzersizinizden 30 ila 60 dakika önce naproksen alabilirsiniz. (Yeni bir ilaca başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
19
8
5
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ali özgür

Baş Ağrısının 8 Farklı Türünü ve Onlardan Nasıl Kurtulabileceğinizi Öğrenmek İster misiniz? başlığında tüm cevaplar doktorunuza başvurun!!!

Ali Efe

teknik olarak kurtulmanı sağlıyor