Görüş Bildir
Haberler
Barzani Bastırdı, PKK Vazgeçti

Barzani Bastırdı, PKK Vazgeçti

Salih Soyyiğit
19.02.2014 - 14:55 Son Güncelleme: 19.02.2014 - 17:19

PKK ile KDP arasındaki "başkanlık" gerilimi nedeniyle rafa kalkan Ulusal Kürt Kongresi'nin toplanma ihtimali, Abdullah Öcalan’ın Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin talebini kabul etmesi ile yeniden yükseldi.

Başkanlık ve delege sayısı konularındaki görüş ayrılıkları nedeniyle toplanamayan Ulusal Kürt Kongresi'nin toplanma ihtimali yeniden yükseldi. PKK'nın 'eşbaşkanlık' ısrarına Barzani’nin direnmesi üzerine devreye Öcalan girmişti. Öcalan’ın Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ve HDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder aracılığıyla Barzani'ye gönderdiği mektupta, eşbaşkanlık ısrarından vazgeçtiği bildirildi.

'Rolünüzü doğru oynayınız'

Mektubunda, Kürt kazanımlarının geldiği noktaya dikkati eken Öcalan, Barzani’ye, 'Büyük sorumluluk altındasınız' diye yazdı. Barzani’ye, Rojava’da bir süre önce ilan edilen ve üç özerk bölgeye ayrılan Kürt kantonlarının tanınması çağrısı da yapan Öcalan’ın, 'Rojava devrimi Kürtlerin kazanımıdır. Rolünüzü doğru oynamanız Kürtlere kazandırır' ifadelerini kullandığı bildirildi.

Mektupta, Rojava'da PKK paralelinde faaliyet gösteren PYD ile KDP'nin desteklediği oluşumların ortak zeminde buluşmasını sağlayacak talep ve projeye yer verilirken, Barzani'ye kısa, orta ve uzun vadeli planlar aktarıldı.

Barzani'nin isteğini kabul etti

Öcalan, mektubunda, kongrenin yapılmaması önünde en büyük engel olarak gösterilen PKK’nın eşbaşkanlık talebine de dikkati çekti. Kongrenin Barzani’nin başkanlığında yapılmasını kabul eden Öcalan, 'Kongre başkanlık sistemi ile yönetilsin, ancak başkanlığın yanı sıra başkan yardımcılığı da olsun. Yardımcı ise bir kadın olsun' teklifi götürdü. Teklif kapsamında, reddetmeyeceği gerekçesiyle Barzani’ye, başkan yardımcılığı için Leyla Zana’nın adı önerildi.

Barzani’nin ısrarı doğrultusunda Öcalan ve PKK’nın eşbaşkanlık uygulamasından vazgeçmesi ile kongre önündeki en büyük engel aşılmış oldu. Barzani ve Öcalan arasında kongredeki delege sayısı ve Rojava’daki yönetime ilişkin sorunlar konusunda ise pazarlık devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0