Görüş Bildir
Haberler
Balıkçı Kasabasının Tek Balıkçısı

Balıkçı Kasabasının Tek Balıkçısı

Seda Kuyucu
21.08.2015 - 09:39

Marmaris'in 'balıkçı kasabası' Turunç'ta, yöre halkının turizme yönelmesiyle balıkçılık mesleğini devam ettiren sadece bir kişi kaldı. Turunç'taki tek balıkçı Metin Zeybek: 'Marmaris genelinde toplasanız balıkçılık yapan 20 kadar kişi kaldı. Turunç'ta da tek ben varım'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Muğla'nın Marmaris ilçesinde önceden 'balıkçı kasabası' olarak anılan Turunç'ta yöre halkının turizme yönelmesiyle balıkçılık mesleğini sürdüren sadece bir kişi kaldı. İlçe merkezine karadan 21, denizden ise 8 kilometre uzaklıktaki Turunç, 1980'li yıllarda turizmle tanıştı. Balıkçılık ve tarımı bırakan yöre halkı, daha karlı olan 'bacasız sanayi' turizme yöneldi. Muğla'nın geçen yıl büyükşehir statüsüne alınmasının ardından mahalleye dönüşen, etrafı dağlar ve ormanlarla kaplı bir koyda bulunan Turunç, artık bir turistik mahalle haline geldi. Kentin birçok kıyı kasabasında olduğu gibi süngerciliğin sona erdiği Turunç'ta balıkçılık mesleği de aynı sonla karşılaştı. Yaklaşık 2 bin nüfuslu mahallede balıkçılığı meslek olarak yapan sadece 53 yaşındaki Metin Zeybek kaldı. Zeybek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Turunç'ta sadece kendisinin sürekli olarak balıkçılık yaptığını söyledi. Yılın 6 ayı balık tutmak için denize açıldığını belirten Zeybek, 'Kışları deniz çok dalgalı olduğu için çalışmıyorum. Kış aylarında teknemi karaya çekerek bakımını yapıyorum' dedi. Turizmden önce Turunç halkının balıkçılık, süngercilik, tarım ve arıcılık yaptığını anlatan Zeybek, tehlikeli bir meslek olduğu için süngerciliğin tamamen bittiğini kaydetti.

Marmaris genelinde 20 kadar balıkçı kaldı

Geçmiş yıllarda sadece Turunç'un değil, Marmaris'in tamamının balıkçı kasabası olarak bilindiğine dikkati çeken Zeybek, 'Ancak şimdi Marmaris genelinde toplasanız balıkçılık yapan 20 kadar kişi kaldı. Turunç'ta da tek ben kaldım. Beldemizdekiler artık geçimini büyük oranda turizmden kazanıyor. İnsanlarımız pansiyon, apart otel işletiyor veya bu tesislerde çalışıyorlar' dedi. Ava çıktığında bazen 20, bazen de 2 kilogram balık tutarak döndüğünü dile getiren Zeybek, denizde eskisi kadar balık olmadığını söyledi. Zeybek, yakaladığı balıkları restoranlara ve yaz aylarında dışarıdan gelip pansiyonlarda kalan misafirlere sattığını belirtti. Emekli olana kadar çalışacağını ve daha sonra balıkçılığı bırakacağını anlatan Zeybek, kendisinden sonra oğlunun bu mesleği devam ettirip ettirmeyeceğini bilmediğini sözlerine ekledi.

MUĞLA (AA) - LEVENT KİŞİ

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/-balikci-k...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın